Bulgaristan'da hükümet kurma görevi "Böyle Bir Halk Var"a verildi

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, 11 Temmuz seçimlerinde 240 üyeli parlamentoda 65 milletvekili çıkaran Böyle Bir Halk Var (İTN) partisini hükümet kurmakla görevlendirdi.

Bulgaristan'da hükümet kurma görevi "Böyle Bir Halk Var"a verildi
Bulgaristan'da hükümet kurma görevi "Böyle Bir Halk Var"a verildi
GİRİŞ 30.07.2021 17:48 GÜNCELLEME 30.07.2021 17:48

Ülkede 11 Temmuz'da yapılan erken genel seçimin ardından oluşturulan 240 üyeli 46. Dönem Parlamentoda İTN 65 milletvekiliyle en büyük grubuna sahip.

Cumhurbaşkanlığında yapılan törende İTN heyeti, kurmak istediği azınlık hükümetinin başbakan adayı olarak 44 yaşındaki milletvekili Plamen Nikolov'u gösterdi. Cumhurbaşkanı Radev, törende "Bulgaristan halkı sizden, (eski Başbakan Boyko Borisov'un) çökertilmiş rüşvetçi iktidar modeline karşı değişim cephesini toparlamanızı bekliyor." dedi. Nikolov, hükümet kurma görevini yasal süreçte tamamlamak üzere çaba göstereceğini söyledi.

İş sektöründe 15 yıllık deneyime sahip girişimci olarak tanıtılan Nikolov İngilizce, Almanca ve Rusça biliyor.

İTN, Nikolov kabinesine destek almak için parlamentoda diğer güçlerle müzakere için 7 gün süreye sahip.

PARLAMENTER GÜVENOYU SÜRECİ

Bulgaristan anayasasına göre parlamentoya sunulacak kabinenin güvenoyu alabilmesi için oturuma katılan milletvekillerin salt çoğunluğunun desteğine sahip olmalı. Güven oylamasına tam katılım sağlanması halinde Nikolov hükümetinin 121 milletvekilinin oyuna ihtiyacı olacak.

Ülkede "parlamenter rulet" olarak adlandırılan anayasal uygulamaya göre en büyük siyasi partinin hükümet kuramaması halinde bu görev parlamentonun ikinci büyük partisine devredilecek.

Ülkede 4 Nisan'da yapılan olağan genel seçimin ardından oluşturulan 45. Dönem Parlamentosundaki güçler hükümet kuramamış ve bir aylık çalışmalarının ardından feshedilmişti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ronaldo eski takımını borçlu çıkardı! Servet değerinde tazminat
Nissan Qashqai baştan aşağı yenilendi!