Özbekistan'da sokak tabelaları ve resmi yazışmalarda Latin alfabesi kullanılacak

Özbekistan'da bugünden itibaren kurumlar arasındaki resmi yazışmalar ve sokak tabelalarında Latin harflerine uyarlanmış Özbek alfabesi yer alacak.

Özbekistan'da sokak tabelaları ve resmi yazışmalarda Latin alfabesi kullanılacak
Özbekistan'da sokak tabelaları ve resmi yazışmalarda Latin alfabesi kullanılacak
GİRİŞ 01.08.2021 10:08 GÜNCELLEME 01.08.2021 16:36
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Özbekistan'da, Başbakan Abdulla Aripov'un daha önce yayınladığı talimata göre, ülkede 1 Ağustos'tan itibaren kurumlar arasındaki resmi yazışmalar, tüm yer ve sokak adları, terimler, kuruluş isimleri, tabelalar, reklam ve duyurularda Latin harflerine uyarlanmış Özbek alfabesi kullanılacak.

Özbekistan hükümet şubat ayında aşamalı olarak Latin alfabesine geçilmesine ilişkin yol haritasını içeren kararı onaylamıştı.

2023'TE TAMAMEN LATİN ALFABESİNE GEÇİLECEK

Buna göre 1 Ocak 2023'e kadar ülkede tamamen Latin alfabesine geçilecek. Bu çerçevede Latin alfabeli Özbekçenin yeni yazım kuralları hazırlanarak kabul edilecek.

Kamuoyuna sunulan Özbek alfabesinin yeni taslağında 28 harf, 1 harf kombinasyonu ve 1 kesme işareti yer alıyor. Yeni taslakta, yürürlükte olan Latin harflerine uyarlanan Özbek alfabesinde kullanılan sh, ch, o’, g’ harfleri yerine Türkçedeki gibi ş, ç, ö ve ğ harfleri, "ng" harf kombinasyonu ve (') kesme işareti bulunuyor.

 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 7
  • Maşallah 2 yıl önce Şikayet Et
    Rus işgalinden kurtulma yolunda önemli bir adım.
    Cevapla
  • vahim 2 yıl önce Şikayet Et
    Bir sömürgeciden diğerine ne kazandık....Yazık....
    Cevapla
  • Sultan Alparslan 2 yıl önce Şikayet Et
    Şu Türk dünyasına yapılan iş nedir. Afganistan Pakistan iran ve tüm arap dünyası Kuran harflerini kullanıyor. Kril ve latin harfleri bunlar batı ve rus harfleridir. Hiçbir alfabeye düşman değiliz ama bin yıllarca kuran harflerini kullandığımızı biliyoruz.
    Cevapla
  • Bozoklu 2 yıl önce Şikayet Et
    Vatan kardeşim. Adamsın
    Cevapla
  • Düzeltme 2 yıl önce Şikayet Et
    Bin yıllarca mı? Atıyorsun bari dikkat et. Türkler müslüman olalı daha yeni 1000 yıl oldu.
    Cevapla
  • vatan 2 yıl önce Şikayet Et
    hadi oradan, latin alfabesi daha uygunmuş. ilk okulda öğretilen bilgilerle burada yorum yazmayın komik oluyor... Latin alfabesi bu milleti 1000 yıllık tarihinden, medeniyetinden ve kültüründen kopartarak, batı devşirmesi, kültürel olarak asimile olmuş bir millet oluşturmak için yapılmış bir iştir ve başarılı olmuştur. Bugün tarihi metinlerini okuyamayan, edebiyatından tutun da tarihi arşivlere kadar, hiç bir evrakını bilmeyen, latin harfleri ile yazılsa bile yazılanı anlamayan bir millet oluşturulmuştur. bırakın bu türkçe dil yapısına uygun yalanlarını.
    Cevapla
  • Ali 2 yıl önce Şikayet Et
    Latin harfleri Türkçe dil yapısına daha uygun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tavuk altın yumurtladı - 2 Mayıs günün gazete manşetleri
Meteoroloji'den 34 ile son dakika uyarısı!