Taliban şehirleri bir bir ele geçirirken, Joe Biden'ın Afganistan kararı açıklandı

Taliban'ın Afganistan'da ele geçirdiği kent sayısı 5'e yükselirken, ABD Başkanı Joe Biden'ın Afganistan'dan geri çekilme planını aynı şekilde sürdüreceği bildirildi.

GİRİŞ 09.08.2021 07:56 GÜNCELLEME 09.08.2021 09:28
Bu Habere 57 Yorum Yapılmış

ABD'nin en saygın gazetelerinden New York Times'ta yer alan ve adı açıklanmayan üst düzey yetkililere dayandırılan habere göre Beyaz Saray, Afganistan planını revize etmeyi düşünmüyor.

Taliban'ın ülkedeki hızlı ilerleyişi karşısında nasıl bir adım atacağı merak edilen Washington yönetiminin geri çekilme planına sadık kalacağını kaydeden yetkililer, Kunduz kentindeki gelişmeleri yakından takip ediyor.

Yetkililer Taliban'a yönelik sadece sınırlı hava saldırılarının düzenlendiğini, ancak bunun ötesinde daha kapsamlı bir adım atılmasının beklenmediğini ifade etti.

Gazeteye konuşan bir yetkili, Afganistan'da 650 civarında Amerikan askerinin kaldığını ve geri çekilme planının belirlendiği şekilde sürdüğünü belirtti.

Taliban: Kunduz, Talukan ve Sar-i Pul kentlerini ele geçirdikTaliban: Kunduz, Talukan ve Sar-i Pul kentlerini ele geçirdik

ABD Taliban'ı B-52'lerle bombaladı: 200'den fazla ölüABD Taliban'ı B-52'lerle bombaladı: 200'den fazla ölü

Son dakika: Afganistan güçleri o şehri tamamen kaybetti!Afganistan güçleri Şibirgan'ı tamamen kaybetti

TALİBAN'IN İLERLEYİŞİ ARTTI

Afgan hükümet güçlerinin Taliban'a karşı kontrolü kaybettiği vilayet merkezi sayısı, kuzeydoğudaki Tahar vilayetinin merkezi Talukan kentinin de örgütün eline geçmesiyle 5'e yükselmişti.

Taliban, Afganistan topraklarının yüzde 80'den fazlasını kontrol ettiğini öne sürüyor.

Zaman zaman savaş uçaklarıyla Afgan ordusuna destek veren ABD'nin askeri faaliyetleri, ay sonunda bitecek.

Birleşmiş Milletlere (BM) göre, Taliban saldırıları ve çatışmalarda, son bir ayda binden fazla sivil hayatını kaybetti. Afganistan Bağımsız İnsan Hakları Komisyonu, mayıs başından ağustosa kadar yaklaşık 1 milyon sivilin evlerinden olduğunu açıkladı.

Son dakika haberi: Bakan Akar'dan Afganistan açıklamasıBakan Akar'dan Afganistan açıklaması

TÜRKİYE, KABİL HAVALİMANINI İŞLETMEYE TALİP

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, dün yaptığı açıklamada, "Şartlar oluşursa Afgan kardeşlerimizin güvenliği, huzur ve ihtiyaçlarının karşılanması, Afgan kardeşlerimize destek olması için havaalanını işletmeye talibiz" ifadelerini kullanmıştı.

İNGİLİZ GENERAL: GERİ ÇEKİLME STRATEJİK BİR HATA

Afganistan'dan asker çekme kararının terörizmin yeniden canlanması riskini taşıyan stratejik bir hata olarak yorumlayan eski üst düzey İngiliz General Richard Barrons, İngiltere ve Batılı müttefiklerin Afganistan'ın geleceğini sattıklarını belirtti.

"Şimdi geri çekilme stratejik bir hata. Bunun bizim çıkarımıza olduğuna inanmıyorum" diyen Barrons, askerlerin geri çekilmesi kararıyla Asya, Afrika ve Orta Doğu'daki müttefiklere "gerçekten talihsiz bir mesaj" gönderildiğini söyledi.

Barrons, "İnsani veya siyasi krizin olmamasını sağlamaktansa ayrılmayı tercih ediyoruz. Afganistan'da terör örgütlerinin yeniden kurulması, Avrupa'ya ve başka yerlere zarar verme riskini göze alacağız. Bence bu çok zayıf bir stratejik sonuç" ifadesini kullandı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 57
  • Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Büyük şeytan(abd) bütün gücünü daha büyük şeytana(çin) devrediyor.
    Cevapla
  • sezayi 2 yıl önce Şikayet Et
    abd=taliban fark etmez.insanlık düşmanıdırlar.abd nin afgan diyarında yerel ismi talibandır.bizde fetö gibi.
    Cevapla
  • T d 2 yıl önce Şikayet Et
    Beceremedınız ve rezil oldunuz büyük şeytan abd
    Cevapla
  • Atakan 2 yıl önce Şikayet Et
    İsteseler savaşı talibanı bitirirlerdi kimyasal silahla da olsa bitirirlerdi amaçları savaş sürsün silah satalım para kazanalım başka dertleri yok
    Cevapla
  • tokatlı 2 yıl önce Şikayet Et
    abd talibanla,afganistan topraklarında silahlı faaliyet gösterecek ışid el kaide gibi yapıları barındırmama konusunda anlaşma sağladı ve talibanla savaşın bir sonu olmadığını ve bunun ekonomik olarak abd ye külfet de olması sebebiyle çekiliyor,eğer ışid afganistanda güçlenirse abd geri dönecek,ırakta da çekilmişti ama ışid güçlenince ırak hükümetinin isteğiyle geri döndü,afganistan ilginç şeylere gebe
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Katar'dan Türkiye açıklaması: Onurlu duruşu takdir ediyoruz
İstanbul Valisi Davut Gül açıkladı: Taksim Meydanı 1 Mayıs kutlamalarına kapalı olacak