Wall Street Journal: Su-75 Checkmate savaş uçağı ABD'nin başını ağrıtacak

Wall Street Journal gazetesi, Rusya'nın yeni nesil hafif taktik uçağı Su-75 Checkmate (Şah Mat) sayesinde, havada ve jeopolitik arenada ABD ile boy ölçüşeceğini yazdı. Gazete ayrıca, Su-75 uçağının ABD'nin başını ağrıtacağını iddia etti.

GİRİŞ 11.08.2021 05:37 GÜNCELLEME 12.08.2021 18:16
Bu Habere 33 Yorum Yapılmış

Gazetenin yayınladığı makalede, Rusya'nın yeni beşinci nesil hafif taktik uçağı Su-75 Checkmate sayesinde havada ve jeopolitik arenada ABD ile boy ölçüşeceği belirtildi.

Yazıda, "Checkmate, en gelişmiş radarlara görünmezlik teknolojisine sahip dünyanın ikinci tek motorlu avcı uçağı olabilir" ifadelerine yer verildi.

Rus avcı uçağının tek rakibinin ABD'nin envanterinde bulunan en güçlü uçağın, Lockheed Martin şirketinin geliştirdiği F-35'in olacağı dikkat çekilen yazıda, Amerikan uçağının dünyada talep gördüğü ve Washington'ın yalnızca silah ihracatından gelir sağlamasına değil, aynı zamanda diplomatik hedeflerine ulaşmasına da katkıda bulunduğu vurgulandı.

"ABD'NİN STRATEJİK ETKİSİNE MEYDAN OKUYACAK"

Rusya'nın Su-75 Checkmate avcı uçağını savunma alanında ABD ile işbirliği yapan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Arjantin, Hindistan, Vietnam gibi ülkelerde tanıtmayı planladığına dikkat çekilen yazıda, "Checkmate, adından da anlaşıldığı üzere ABD'nin stratejik etkisine meydan okumayı hedefliyor" ifadeleri kullanıldı.

Bununla birlikte Moskova, Su-75'in ticari bir proje olduğunu ifade etti. Rusya devlet savunma şirketi Rostech Başkanı Sergey Çemezov, Rus projesinden jeopolitik anlam çıkarılmaması çağrısı yaparak, "Bunun asıl nedeni çok daha basit, bu sınıftaki uçaklar dünya askeri teçhizat pazarında gerçekten yüksek talep görüyor" açıklamasında bulundu.

Rus yetkili, fiyatı yaklaşık 30 milyon dolar olacak Su-75'in Amerikan F-35 uçağına 120 milyon dolar veremeyecek olan ülkelerin ilgisini çekeceğini ifade etti.

Diğer yandan makalede, Birleşik Uçak Şirketi (OAK) Başkanı Yuriy Slyusar her ne kadar Su-75 uçaklarının Komsomolsk-na-Amure kentindeki fabrikada üretileceğini açıklasa da, Checkmate projesinin hayata geçirilmesine fon eksikliği nedeniyle başlanamadığı ifade edildi.

Beşinci nesil yeni Su-75 uçağının prototipi ilk kez MAKS-2021 Uluslararası Havacılık ve Uzay Fuarı'nda görücüye çıktı. Yeni uçağın ilk sırada Orta Doğu, Asya, Kuzey Afrika ve Latin Amerika ülkelerine ihraç edilmesi planlanıyor.

Fiyatı yaklaşık 25-30 milyon dolar olacağı düşünülen Rus uçağı, 2-3 kat daha pahalı olan Fransa yapımı Dassault Rafale ve İsveç'in ürettiği Saab Gripen jetlerinin başlıca rakibi olacak.

YORUMLAR 33
  • Tak maskeni 2 yıl önce Şikayet Et
    Biran önce kendi 5'nesilucagimizi üretmeliyiz ve ay çıkmalıyız kendi yüzde yüz milli uydularimizi firlatmaliyiz zqmanimizyok biraz daha hizlanmaliyiz.vatana millete hizmet edenin başımızın üzerinde yeri var.
    Cevapla
  • çetin 2 yıl önce Şikayet Et
    abd medyası çin tarafindan satin alınmış resmen. rusya nin geleceği yok
    Cevapla
  • Berk 2 yıl önce Şikayet Et
    Rus füzeleri sağlamdır uçakları çöp…
    Cevapla
  • rusçamyok 2 yıl önce Şikayet Et
    Rusya iktidarı halkına diyo mudur acaba yerli araba yerli uçak falan merak ediyorum öylesine
    Cevapla
  • vatan 2 yıl önce Şikayet Et
    benim rusçam var . ruslar demiyorlar çünkü milli olup olmamasının halk nezdinde önemi yok . neticeye bakalar o hastalık bi<de var
    Cevapla
  • sabri 2 yıl önce Şikayet Et
    50 sene önce adamlar aya çıkmış sen hangi köyün yolunu soruyorsun
    Cevapla
  • çetin 2 yıl önce Şikayet Et
    putin kendine gore yanlış yapani direk yok ediyor. bize de öyle biri lazim. dinsizin hakkindan imansız gelir
    Cevapla
  • İzmir 35 2 yıl önce Şikayet Et
    Bizdeki yabancı hayranlığını dünyada hangi ülkede görüyorsun. Çünkü bizlere eğitim böyle verildi. Yeni yeni başarılar çıkıyor ortaya şimdi kuduruyorlar
    Cevapla
  • Murat 2 yıl önce Şikayet Et
    Allah şifa versin, İnşallah.
    Cevapla
  • bekir 2 yıl önce Şikayet Et
    putin zaten hergün ey butin sen kim ya diyor
    Cevapla
  • Osmanlı Tuğrası 2 yıl önce Şikayet Et
    Bizlerde alalım adına kurban checkmate
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İstanbul için deprem uyarısı! En riskli 5 ilçe...
Özgür Özel, 15 Temmuz direnişçilerine alçak sözler: Kot üstüne kefen çeken zibidiler...