Pasifik’teki ada ülkeleri 100 yıl içinde kaybolabilir

Uzmanlar, 1.5 sanitgrat derecenin üzerindeki küresel ısınmanın Pasifik ada ülkeleri için "felaket" olacağını ve yüzyıl içinde deniz seviyesinin yükselmesi nedeniyle tüm ülkelerin kaybına yol açabileceğini açıkladı.

Pasifik’teki ada ülkeleri 100 yıl içinde kaybolabilir
Pasifik’teki ada ülkeleri 100 yıl içinde kaybolabilir
GİRİŞ 10.08.2021 12:38 GÜNCELLEME 10.08.2021 12:38
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) küresel ısınmayla ilgili dönüm noktası raporunda ada ülkeleri için kritik uyarıda bulunuldu.

Uzmanlar, 1.5 santigrat derecenin üzerindeki küresel ısınmanın Pasifik ada ülkeleri için felaket olacağı görüşünde.

Küresel ısınma nedeniyle yükselen deniz seviyesi bölgedeki tüm ülkeler yüzyıl içinde sular altında kalabilir.

Dünya ısındıkça bu krizlerin sıklığının ve şiddetinin artması bekleniyor.

100 YIL İÇİNDE KAYBOLACAK

Avustralya Başbakanı Scott Morrison ve Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern de dahil olmak üzere Pasifik ülkelerinden liderler, Pasifik Adaları Forumu liderler toplantısına katıldı.

Fiji'nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi ve Daimi Temsilcisi Satyendra Prasad, "IPCC raporu çok endişe verici. Pasifik'te deniz seviyesinin yükselmesi, alçak arazilerin kaybı ve tüm ülkelerin olası kaybı hakkında düşündüğümüz bazı felaket senaryolarını ortaya koyuyor” dedi.

Prasad “Felaket sel ve fırtınalar hatırı sayılır sıklıkta meydana geliyor: 50 ila 100 yılda bir olan olaylar, artık her 10 yılda bir oluyor. Felaket kasırgalarının, süper kasırgaların, uzun süreli kuraklığın Pasifik'teki küçük adalarda çok daha sık ve çok daha yoğun hale geleceği hemen tahmin edilebilir" dedi.

RAPORDA ÇARPICI DETAY

IPCC raporu, değişen CO2 ve diğer sera gazı emisyon seviyelerine dair çarpıcı senaryo sundu.

Raporda özetlenen yüksek ve çok yüksek emisyon senaryolarına göre, yüzyılın sonuna kadar küresel ısınmanın sanayi öncesi seviyelerin sırasıyla 3,6 derece ve 4,4 derece üzerine çıkacağı tahmin ediliyor.

Rapor, küresel ısınmanın her 0,5 derecelik artışının, sıcak hava dalgalarının, yoğun yağışların, kuraklıkların ve aşırı hava olaylarının yoğunluğunda ve sıklığında açıkça fark edilebilir artışlara neden olduğunu buldu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • 432 2 yıl önce Şikayet Et
    allah pasifik ada ülkelerine yardım eylesin amin
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Tokat'ta kırılmanın olduğu fay hattı havadan görüntülendi
Uyarı yapıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sesiyle dolandırıcılık girişimi