Taliban Gazne'yi de ele geçirdi! Kabil'e 150 km kaldı

Taliban, Afganistan'ın başkenti Kabil'e 150 kilometre uzaklıktaki Gazne (Gazni) kentini ele geçirdi.

GİRİŞ 12.08.2021 08:43 GÜNCELLEME 12.08.2021 10:49
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

ABD'nin Afganistan'dan geçilmeye başlamasıyla hakimiyet alanını her geçen gün daha da artıran Taliban, son günlerde kuzeyde oldukça fazla kentin kontrolünü ele geçirmişti.

Güneyden de baskıyı artıran Taliban, başkent Kabil'e 150 kilometre uzaklıktaki Gazne (Gazni) kentini kontrolü altına aldı.

Gazne şehri, Taliban'ın bir hafta içinde ele geçirdiği 10'uncu vilayet merkezi oldu.

ABD İSTİHBARATI: KABİL 3 AY SONRA TALİBAN'A GEÇEBİLİR

ABD istihbaratı, Taliban'ın Kabil'i 30 gün içinde ablukaya alabileceğini ve 90 gün içinde de ele geçirebileceğini açıklamıştı.

KUZEYDE HEDEF MEZAR-I ŞERİF

Taliban gözünü Mezar-ı Şerif'e de dikti. Belh vilayetinin merkezi olan bu kent de düşerse Afgan hükümeti ve Kabil üzerinde baskı daha da artacak. Yaklaşık 700 bin nüfusa sahip olan ve kavşak bir noktada bulunan Mezar-ı Şerif, Tacik, Peştun, Özbek, Türkmen ve Hazaraların yoğun olarak yaşadığı bir kent. Düşmesi halinde Afgan hükümeti açısından bu ağır bir moral yenilgi olacak. Bu arada Mezar-ı Şerif, Şii inanç dünyasında önemli bir yeri de var. Bazı dini çevreler, Halife Hz. Ali'nin mezarının Irak'taki Necef'ten Mezar-ı Şerif'e taşındığını öne sürüyor.

Taliban'ın ilerleyişi hızlandı! Bir kent daha düştü, yeni hedef Mezar-ı ŞerifTaliban'ın ilerleyişi hızlandı! Bir kent daha düştü, yeni hedef Mezar-ı Şerif

Cumhurbaşkanı Eşref Gani, siyasi liderler Mareşal Raşid Dostum, Muhammed Muhakkik ve Cuma Han Hamdard ile kuzeydeki Belh vilayetinin merkezi Mezar-ı Şerif'e gitti.

Son dakika haberi: Taliban'ın liderini kabul etme durumum olabilirSon dakika haberi: Taliban'ın liderini kabul etme durumum olabilir

ERDOĞAN: TALİBAN LİDERİYLE GÖRÜŞEBİLİRİM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afganistan'daki sorunun çözümü için diplomasinin önemine dikkat çekerek, bazı hazırlıkların olduğunu ve Taliban'ın liderini kabul edebileceğini söyledi.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 11
  • hacı emmi 2 yıl önce Şikayet Et
    Amerika'nın tamamen kendi oyunu
    Cevapla
  • Murat Kahraman 2 yıl önce Şikayet Et
    Amerika Talibanı istiyor demek ki!
    Cevapla
  • Serdar 2 yıl önce Şikayet Et
    Yıllardır ABD orada Taliban bir km ilerlemedi, ABD çekiliyorum dedi ve Taliban ilerlemeye başladı, kafada deli sorular.
    Cevapla
  • =_=(1453)=_= 2 yıl önce Şikayet Et
    ABD denen büyük şeytanın yeni bir oyunu afkan istanın iyice istikrarsızlığı yeni göç dalgası demek bu nufusun çoğusu göçe zorlanacak buda bütünüyle dünyada bir göç dalgasına sebep olacak başta bundan etkilenecek ülke yine türkiye olacak.
    Cevapla
  • Osman K A Y A 2 yıl önce Şikayet Et
    Afganistan'ın Müslüman Özbek, Tacik, Türkmen, Peştu' ları 20 sene boyunca Komünist Sovyetlere ve içerideki iş birlikçi hainlere karşı savaştılar ve yendiler. 20 sene de ABD / nato ve yerli iş birlikçi hainlere karşı savaştılar ve yendiler. Dünya'da hem sovyetleri hem de ABD'yi yenilgiye uğratan tek Müslüman millettir. Orada savaş 40 senedir Müslümanlar ile şu ve ya bu işgalci, sömürgeci, katil kafirler ve beslemeleri arasında geçti.
    Cevapla
  • Müslüman 2 yıl önce Şikayet Et
    ama taliban baştaki hanefi maturidi taliban mı yoksa artık vehhabi selefi mi eğer hanefi maturidi ise başım üstüne değilse durum kötü
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Dünya Bankası, "Emtia Piyasaları Görünümü" raporunun Nisan 2024 sayısını yayınladı
Ortaokul öğrencileri 8 şiddetindeki depreme dayanacak izolatör geliştirdi