İsrail Harem-i İbrahim Camii'nde güvenlik önlemlerini artırdı

İsrail güçleri, El Halil kentindeki Harem-i İbrahim Camii çevresinde cuma namazı öncesi güvenlik önlemlerini artırdı. Camiye giden Filistinlilerin kimlik kontrolü sonrası geçişlerine de izin verildi.

İsrail Harem-i İbrahim Camii'nde güvenlik önlemlerini artırdı
İsrail Harem-i İbrahim Camii'nde güvenlik önlemlerini artırdı
GİRİŞ 13.08.2021 15:42 GÜNCELLEME 13.08.2021 15:42

İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şeria'nın El Halil kentinde bulunan Harem-i İbrahim Camisi çevresinde cuma namazı öncesi güvenlik önlemlerini artırdı.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, İsrail askerleri, Harem-i İbrahim Camii'nin çevresinde ve girişlerinde kontrol noktaları kurdu.

Camiye ulaşabilmek için birkaç barikattan geçmek zorunda kalan Filistinlilere, girişlerde kimlik kontrolü yapıldı.

Filistinliler, İsrail'in çıkardığı zorluklara rağmen cuma namazını eda edebilmek için Harem-i İbrahim Camisi'ne akın etti.

ASANSÖR İNŞASINA TEPKİ

İsrail, Filistinlilerin tüm itirazlarına rağmen Harem-i İbrahim Camii'nde asansör ve otopark inşa etmeye başlamıştı.

Filistinli yetkililer, İsrail'in caminin simge yapılarına zarar verdiğini ve bu şekilde Yahudileştirmeye ve İslami kimliğini değiştirmeye çalıştığını belirterek otopark inşasına karşı çıkıyor.

Filistin Din İşleri Bakanlığı, dün, İsrail'in uygulamalarını protesto etmek için El Halil'deki tüm camilerin kapatılarak cuma namazının yalnızca Harem-i İbrahim Camii'nde kılınması kararı almıştı.

UNESCO DÜNYA MİRASI LİSTESİ'NDE

UNESCO Dünya Mirası Komitesi, Temmuz 2017'de Harem-i İbrahim Camii'ni ve El Halil'deki Eski Şehir'i, Dünya Mirası Listesi'ne dahil etmişti.

Filistinliler, asansör inşa etme kararının, korunması gereken bir miras olan caminin tarihi kimliğini değiştirdiği için BM kararlarının ihlali anlamına geldiğini savunuyor.

Eski İsrail Savunma Bakanı Naftali Bennett, Mayıs 2020'de Harem-i İbrahim'in geliştirilmesi projesi kapsamında vakıf arazilerine el konulması projesini nihai olarak onaylamıştı.

EN KUTSAL DÖRDÜNCÜ CAMİ KABUL EDİLİYOR

Müslümanlara göre Harem-i İbrahim Camiii, Mekke'deki Mescid-i Haram, Medine'deki Mescid-i Nebevi ve Kudüs'teki Mescid-i Aksa'dan sonra en kutsal dördüncü cami kabul ediliyor.

Caminin altında yer alan Hazreti İbrahim ve eşi Hazreti Sare'nin kabirlerinin yanı sıra Hazreti İshak, Hazreti Yakup, Hazreti Yusuf ve eşlerinin mezarlarının bulunduğuna inanılan mağara, İsrail tarafından "Ata Babalar (Machpelah)" olarak isimlendiriliyor. Harem-i İbrahim, bu nedenle sık sık fanatik Yahudilerin baskınlarına uğruyor.

Hazreti İshak ve eşinin bulunduğu kabirler, Müslümanlara ayrılan kısımda kalırken diğerleri ise Yahudilere ayrılan ve sinagoga çevrilen bölümlerde bırakılmış durumda.

Harem-i İbrahim Camiii, Baruch Goldstein adlı fanatik bir Yahudi'nin 25 Şubat 1994'te 29 Müslüman'ı öldürdüğü katliamın ardından kapatılmış ve yeniden açıldığında çoğu Yahudilere tahsis edilecek şekilde ikiye bölünmüştü.

 

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Trabzonspor 10 kişiyle final kapısını araladı
ABD hazırladı! Skandal rapora Türkiye'den tepki!