Larry Brilliant: Salgının sonunda değil başındayız

Dünyaca ünlü ABD'li epidemiyolog Dr. Larry Brilliant, "Pandeminin sonundan çok başlangıcına daha yakınız. Bunun nedeni ise şu anda yaygın olan Delta varyantı değil, aşıyı yaygınlaştırmada gösterdiğimiz başarısızlıktır" dedi.

GİRİŞ 14.08.2021 08:05 GÜNCELLEME 14.08.2021 11:08
Bu Habere 93 Yorum Yapılmış

Dünyaca ünlü ABD’li epidemiyolog Dr. Larry Brilliant, özellikle çiçek hastalığının yok edilmesi sürecindeki fikirleri, çalışmaları ve katkılarıyla tanınıyor.

Brilliant, salgın hastalıkların toplumda yaygınlaşmasını önleme konusunda uzmanlaşmış çok önemli bir isim.

Dr. Larry Brilliant birkaç gün önce Amerika'da CNBC haber kanalına çok önemli açıklamalar yaptı.

ABD'li epidemiyolog açıklamasında, "Pandeminin sonundan çok başlangıcına daha yakınız. Bunun nedeni ise şu anda yaygın olan Delta varyantı değil, aşıyı yaygınlaştırmada gösterdiğimiz başarısızlıktır" diye konuştu. Ardından da şunları ekledi: "Eğer aşılama hızı bu şekilde düşük seyrederse salgının sonunda değil başında olduğumuzu bile söyleyebilirim. Elimizdeki aşı rakamları o kadar çok düşük ki, o kadar çok yetersiz ki, maalesef pandeminin sonundan çok başlangıcında gibiyiz."

3. DOZ DA ASLA UNUTULMAMALI

De. Larry Brilliant o açıklamasında çok önemli bir konunun daha altını çizdi:

"65 yaş üstü ve 6 aydan daha uzun bir süre önce çift doz aşısını yaptıranların da bağışıklıkları zayıflamış olabileceği için 3. doz aşıyı süratle yaptırmaları gerekiyor. Zira virüs bu gruptakilerin vücuduna girince beklenenden daha farklı, daha çoklu, daha tehlikeli mutasyonlar gerçekleştirebiliyor. Bu nedenle de özellikle 65 yaş üstü 2 doz aşı olanların -ve sağlık çalışanlarının- mutlaka, derhal ve hemen 3. veya destekleyici bir doza daha ihtiyaçları var. Bu gruptaki kişilerin aşılanmaları en az aşılanmayanlara aşı sağlanması kadar önemli bir ayrıntı."

Brilliant'ın açıklamalarını yorumlayan Prof. Dr. Osman Müftüoğlu ise, "Bu önemli uzmanın mühim açıklamasını aşı konusunda kararsızlığını sürdürenlerin, özellikle de aşı karşıtlığını yaygınlaştırmaya çalışan hekimlerin dikkatine sunuyorum. Eğer risk grubundaysanız, 65 yaş üstündeyseniz 2'nci doz aşınızın üzerinde 6 aydan daha fazla bir süre geçmiş ise 3'üncü dozu süratle yaptırmayı lütfen unutmayın" dedi.

YORUMLAR 93
  • Hamza 2 yıl önce Şikayet Et
    Aşılı bağışıklığı zayıflamiş kişilere virüs bulaşırsa tehlikeli mutasyonlar meydana geliyor mu diyor ne diyor prof :))
    Cevapla
  • Memoral 2 yıl önce Şikayet Et
    Koruyacak olan sadece Allah tır. Ben biontech oldum inşaallah zararı olmaz. Bugün eczanelere girdiğinizde alman amerikan birçok ilaç markası bulursunuz. Allah musade ederse zaten önüne geçemezsiniz şifasını Allah ın vereceğini bilerek aşınızı olun. İnşaallah zarar görmeyiz.
    Cevapla
  • Yasin 2 yıl önce Şikayet Et
    Aşının faydasından çok. Zararı oldupu zaman içinde belli olacak merak etmeyin, olsun baskısı kesinlikle başka işlerin hesabı oldupu belli abd askerlerine neden vurulmuyor azıcık beyni olan düşünsün ingilterede neredeyse herkes vuruldu ama virüs bitmedi, dünyadaki bilim adamları bir aşının piyasaya sürülen bilmesi için 5 yıl geçmesi gerek diyor, daha ne anlatayım sizlere
    Cevapla
  • Çizgi 2 yıl önce Şikayet Et
    Haklısın dostum sana güvenen ve ağzından çıkacak sözlere göre hareket edecek milyonlarca insan var. Sen bulununca bize de haber ver olur mu! Yoksa bizi üzerler...
    Cevapla
  • Emekli. 2 yıl önce Şikayet Et
    Yasin herkes mal birsen akıllısın.Aşı vurulma sanada hastanede bir tane yatak bulunur.
    Cevapla
  • Carsambali 2 yıl önce Şikayet Et
    Sadece Turkiye de degil,dunyada cahil insan dolu.Adamlar nufuzu azaltmak istese Allah firsat vermesin bunlara,zaten yaparlar.Yediklerinizin ictiklerinizin icine doldururlar zehiri toptan gebertirler.Ellerinde her turlu nukleer,kimyasal silahlar mevcut.Amaclari nufuz olursa bunu yaparlar emin olun.
    Cevapla
  • Yavuzz 2 yıl önce Şikayet Et
    Bundan güzel nükleer mi var
    Cevapla
  • mustafa 2 yıl önce Şikayet Et
    adam 100 mılyar dolar kazanacam dıyor yoksa bır varyant daha salarım dıyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Gelibolu Yarımadası'ndaki Yeni Zelanda Anıtı'nda anma töreni düzenlendi
Binlerce kişinin emekliliği iptal ediliyor! Faiziyle geri ödeyecekler