SETA'nın analizi: PKK/YPG-Peşmerge Çatışması | Nereye Doğru?

Son dönemde Irak’ın kuzeyinde adım adım tırmanmakta olan Peşmerge ile PKK/YPG’nin çatışmasını ve olası seyrini Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) değerlendirdi.

SETA'nın analizi: PKK/YPG-Peşmerge Çatışması | Nereye Doğru?
SETA'nın analizi: PKK/YPG-Peşmerge Çatışması | Nereye Doğru?
GİRİŞ 14.08.2021 22:11 GÜNCELLEME 14.08.2021 22:15
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Irak’ın kuzeyinde adım adım tırmanmakta olan Peşmerge ile PKK/YPG’nin çatışmasını ve olası seyrini, SETA vakfından Araştırmacı Can Acun ve Araştırma Asistanı Kutluhan Görücü değerlendirdi.

İŞTE O ANALİZ;

Hendek operasyonları ile yeni bir safhaya geçilen terörle mücadelede özellikle 15 Temmuz sonrasında sınır ötesi askeri harekatlar gerçekleştirilerek terörü kaynağında yok etmeye yönelik yeni bir güvenlik doktrini benimsenmiştir. Türkiye Suriye’de Fırat Kalkanı Harekatı (FKH) ve Irak’ta ise Kararlılık Harekatı ile başladığı sınır ötesi harekat silsilesinde bölge ülkelerindeki yerel hükümetlerle çalışmaya özen göstererek bu bağlamda Suriye Geçici Hükümeti ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile iş birliğine gitmiştir. Söz konusu iş birliği Türkiye’nin terörle mücadelesine katkı sağladığı gibi bölge hükümetlerinin otoritesini de güçlendirmiştir.

Bu kapsamda Türkiye’nin Irak sahasında yürüttüğü askeri harekatlarla birlikte IKBY ve onun askeri unsuru Peşmerge ile iş birliği geliştirmesi PKK’yı stratejik bir çıkmazın içine sokmuş ve Peşmergeyi hedef almak zorunda bırakmıştır. Peşmerge-PKK çatışması adım adım tırmanırken Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) siyasetinin Suriye’deki temsilcisi Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ile YPG arasında Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) ara buluculuğunda gerçekleşen birlik görüşmeleri de sekteye uğramıştır. PKK Suriye’de ENKS’nin siyasi ofislerine saldırılar tertip etmiş, siyasi temsilcilerini tutuklamıştır. İki taraf arasında Irak’ta başlayan çatışmalar kaçınılmaz olarak Suriye sahasını da etkisi altına almıştır.

Türkiye’nin Irak’ın kuzeyinde gerçekleştirdiği askeri harekatlarla birlikte PKK’nın alan hakimiyeti sonlandırılırken söz konusu süreç IKBY için tarihi fırsatlara kapı aralamaktadır. Erbil yönetimi Ankara ile iş birliğini geliştirerek bölgenin terör unsurlarından temizlenme sürecini hızlandırırken PKK’nın aşındırdığı otoritesini de yeniden tahkim edebilir. Irak’a müteakip olarak Suriye’de de PKK varlığı ortadan kaldırılarak Türkiye-IKBY iş birliğinde yeni bir süreç işletilebilir. Ancak IKBY siyasi liderliğinin güçlü bir irade göstermesi ve Peşmergenin Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile birlikte daha aktif şekilde PKK’ya karşı askeri harekatlara dahil olması gerekmektedir…

YORUMLAR 2
  • nimet 2 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye, Peşmergeye kurduğu ilişkilerin ve güvendiği dağların YANLIŞ OLDUĞUNU defalarca söyledi, ama Peşmerge bizi dinlemedi..
    Cevapla
  • Hakkı An 2 yıl önce Şikayet Et
    Bir tek sincar... dememiş. Sincarı zaten peşmerge kuşattı ve HAŞDİ ŞABİ vasıtasıyla İRAN bu bölgedeki PKK ya arka çıktı;diğer taraftan PKK varlığı daeş işbirliği ile geldi ikircikli (terör örgütleri ortaklığı) oraya ayak basmak kendi içinde çatışma barındırıyor. Karakoç dağı derseniz, peşmerge sincar a yürürse olabilir ama yürür mü? Güzel tarafı IRAK peşmergesi İRAN ın oyununu görmüş durumda; "haşlana haşlana yavaş yavaş kısık ateşte pişiyorlar"..
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Adli tıp raporları ortaya çıktı! Katilleri başıboş köpekler
ABD ve dünyada gözaltılara rağmen Filistin'e destek gösterileri sürüyor