NATO'dan Afganistan hakkında son dakika açıklaması

Son dakika haberine göre NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Afganistan'da yaşanan duruma ilişkin açıklamalarda bulundu.

NATO'dan Afganistan hakkında son dakika açıklaması
NATO'dan Afganistan hakkında son dakika açıklaması
GİRİŞ 17.08.2021 16:07 GÜNCELLEME 17.08.2021 17:27
Bu Habere 60 Yorum Yapılmış

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Afganistan'da yaşanan duruma ilişkin açıklamalarda bulundu.

Stoltenberg'in açıklamalarından satır başları şu şekilde:

 -Özellikle Türkiye, ABD ve İngiltere kilit rol oynadı. Havalimanının güvenliğini ve tahliyeyi organize ediyorlar.

- NATO'nun Afganistan görevini dürüst şekilde gözden geçirmeliyiz. Öğrenilmesi gereken dersler var.

- Uzun vadede faydalı olacak yerel kapasiteyi inşa ettiğimizi düşünüyorduk ama bizim eğittiğimiz ve donattığımız bu askerler nasıl bu kadar çabuk Taliban'a teslim oldu sorgulamak gerek. Tahliyeyi tamamlar tamamlamaz öğrenilen dersleri gözden geçirmeliyiz.

- Afganistan'ın çöküşünü görmekten üzüntü duyuyorum.

"ÖFKEYİ ANLIYORUZ"

- Öfkeyi anlıyoruz ama planımız, başından beri, hep kalmak değildi. Yerel kapasiteyi inşa edip ayrılmaktı. Sorumluluk biraz da bu kadar çabuk çözülen Afgan siyasi liderliği ve ordusuna ait.

"BÖYLESİNE HIZLI BİR ÇÖKÜŞ BEKLEMİYORDUK"

- ABD Taliban ile geri çekilme anlaşması imzaladıktan sonra diğer NATO üyeleri de askeri çekilmeyi destekledi. Risklerin farkındaydık ama sonsuza dek çatışmak yerine siyasi bir geçiş ve insani yardım temelli destek ön gördük. Ancak böylesine hızlı bir çöküş beklemiyorduk.

"NATO TAHLİYEYİ SÜRDÜRMEK İÇİN ÇALIŞIYOR"

- Şu aşamada en önemlisi havalimanını açık tutmak; yeni yönetimin de ayrılmak isteyen herkese müsaade etmesi. Şu an NATO, havalimanını açık tutmak ve tahliyeyi sürdürmek için çalışıyor.

"PARA TRANSFERİNİ DURDURDUK"

- Ortada bir Afgan hükümeti kalmadığı için tüm mali destek ve para transferini durdurduk. 2024'e kadar orduya söz verilen ödemeyi de daha sonra değerlendireceğiz. 

- ABD olmadan diğer NATO üyelerinin kalması mümkün değil. Hep beraber girmeye ve çekilmeye karar verdik.

Stoltenberg, Taliban'ı havalimanını kullanarak ülkeden çıkmak isteyenlere saygı duymaya ve çıkışlarını kolaylaştırmaya, sınırları, yolları açık tutmaya çağırdı.

"CESURCA SAVAŞTILAR"

"Afganistan'da sonsuza kadar kalmaya hiçbir zaman niyet etmedik." diyen Stoltenberg, son haftalarda beklenmeyen düzeyde askeri ve siyasi bir çöküş gördüklerini, Afgan güvenlik güçlerinin bir kısmının cesurca savaştığını ifade etti.

Stoltenberg, "Afgan siyasi liderliği Taliban'a karşı duramadı ve Afganların umutsuzca istediği barışçıl çözümü elde edemedi." değerlendirmesinde bulundu.

"Çöküş hızlı ve aniydi. Öğrenecek çok ders var." diyen Stoltenberg, "Elbette orada 20 yıldır bulunuyoruz. Milyarlarca dolar harcadık ve can kayıplarımız oldu. Elbette dönüp bunlara bakmalı ve ders almalıyız çünkü uluslararası terörizmle savaşmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

FARKINDALIK İÇİNDE RİSK ALDILAR

Stoltenberg, şunları kaydetti:

"Taliban'ın tekrar kontrolü ele geçireceği riskinin her zaman farkındaydık. Askeri varlığımızı bitirmeye karar verdiğimizde bu açıkça dile getirilmişti. Ancak çöküşün hızı sürpriz oldu. Ancak müttefikler, farkındalık içinde riski aldı çünkü alternatifin sınırlı bir askeri varlıkla devam etmek değil, NATO birliklerinin ve güçlerinin sayısını artırarak daha fazla savaşa girmek olduğunu biliyorlardı."

Gözyaşları içinde ABD'nin kararını takip eden NATO'nun çekilmesinin yanlış olup olmadığını sorarak ve Taliban'ın tanınmamasını talep eden bir Afgan kadın gazetecinin sorusu üzerine Stoltenberg, özellikle kadınların son yıllarda kat ettiği mesafenin farkında olunduğunu ve NATO'nun sivil varlığıyla bunu desteklemeye devam edeceklerini belirtti.

AFGANİSTAN'A DESTEK

- Taliban, geri çekilme anlaşmasında ülkede hiçbir terör örgütünün yuvalanmasına ve NATO üyelerine saldırı düzenlenmesine izin vermeyeceğini taahhüt etti. 

- Barışçıl bir geçiş ve tüm grupların temsil edildiği bir yönetim olursa, uluslararası toplum bağ kuracak ve Afganistan'a destek verecektir.

- Göçmen akını başta olmak üzere güvenlik riskleri nedeniyle Afganistan'ın istikrarı için çalışmaya devam edeceğiz.

- El Kaide'nin yenilmesi ile NATO 1'inci düzeyde askeri hedefini gerçekleştirdi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 60
  • Yörük Oğlu 2 yıl önce Şikayet Et
    İstedikleri İç Savaş çıkmadı. Çok güzel oldu.
    Cevapla
  • Mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    abd bitmiş, uzatmaları oynuyor.
    Cevapla
  • S.UYSAL 2 yıl önce Şikayet Et
    Nato müslümanlar oldumu şahin diğerlerine kuzgun kesiliyor.Yunanistan oldu mu savun Türkiye oldu mu takoz!....Dünyada en son güvenilecek örgüt nato....
    Cevapla
  • hakan 2 yıl önce Şikayet Et
    inşallah daha çok şok olacaksınız
    Cevapla
  • Hainler 2 yıl önce Şikayet Et
    Nato amerikanin emireri bizler sizler ne oldugunuzu biliyoruz. O yuzden rahat olun artik inanmiyoruz yalanlariniza.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fenerbahçe Beko kaybetti! Son düdükle ortalık karıştı
Diyanet'ten 'Suudi Arabistan' iddialarına yalanlama!