Taliban, dünyanın umutsuzca ihtiyaç duyduğu madenlerin de sahibi oldu

Amerika'nın önde gelen medya kuruluşlarından CNN International, Taliban'ın, dünyanın umutsuzca ihtiyaç duyduğu 1 trilyon dolarlık madenlerinde de ele geçirdiğini duyurdu.

Taliban, dünyanın umutsuzca ihtiyaç duyduğu madenlerin de sahibi oldu
Taliban, dünyanın umutsuzca ihtiyaç duyduğu madenlerin de sahibi oldu
GİRİŞ 19.08.2021 01:34 GÜNCELLEME 19.08.2021 09:24
Bu Habere 100 Yorum Yapılmış

20 yıllık ABD işgalinden sonra, pazar günü başkent Kabil'e girerek fiilen ülkenin yönetimini ele geçiren Taliban, ülkenin büyük bölümüne hakim olmuş durumda.

Sadece 10 günde hükümet güçlerini yenerek başkenti ele geçiren Taliban sadece Afganistan topraklarına sahip olmadı. O toprakların altındaki 1 trilyon dolar değerindeki minerallerin de sahibi oldu.

CNN International'dan Julia Horowitz imzasıyla ve "Taliban, dünyanın umutsuzca ihtiyaç duyduğu 1 trilyon dolarlık minerallerin üzerinde oturuyor" başlığıyla yayımlanan habere göre; Afganistan dünyanın en fakir ülkelerinden birisi olarak gösteriliyor. Ancak ABD'li askeri yetkililer ve jeologlar, ülkenin ekonomik durumu önemli ölçüde değiştirebilecek yaklaşık 1 trilyon dolar değerinde maden yatakları üzerinde oturduğunu ortaya çıkardı.

2010 yılında yapılan bu keşfe göre, demir, bakır ve altın gibi mineral kaynakları ülke geneline dağılmış durumda.

Aynı çalışmaya göre, Afganistan nadir toprak minerallerine de ev sahipliği yapıyor ve belki de en önemlisi, dünyanın en büyük lityum yataklarından biri burada bulunuyor.

Söz konusu maddenin şarj edilebilir pillerde kullanıldığını anımsatan CNN International bu maddeyi "iklim kriziyle mücadele için hayati önem taşıyan, ancak az bulunan bir bileşen" olarak nitelendiriyor.

Zira ülkeler karbon emisyonlarını azaltmak için elektrikli otomobillere ve diğer temiz teknolojilere geçmeye çalıştıkça, lityum ve kobalt gibi metallerin yanı sıra neodimyum gibi nadir toprak elementlerine olan talep artıyor.

Uluslararası Enerji Ajansı ise küresel lityum, bakır, nikel, kobalt ve nadir toprak elementlerinin arzının hızla artması gerektiğini, aksi takdirde dünyanın iklim kriziyle mücadele girişiminde başarısız olacağına dikkat çekiyor.

"Afganistan kesinlikle geleneksel değerli metaller açısından en zengin bölgelerden biri" diyen bilim insanı ve güvenlik uzmanı Rod Schoonover, bu zenginliğin 21. yüzyılda yükseliş trendinde olan mineraller içinde geçerli olduğunun altını çizdi.

Schoonover, CNN International'a yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Güvenlik sorunları, altyapı eksikliği ve şiddetli kuraklıklar geçmişte en değerli minerallerin çıkarılmasını engelledi. Bunun Taliban kontrolü altında kısa vadede değişmesi pek olası değil. Yine de, Çin, Pakistan ve Hindistan gibi kaosa rağmen bu ülkede yatırım yapabilecek ülkeler ver."

KAYNAK: CNN INTERNATIONAL
YORUMLAR 100
  • hakan gardas 2 yıl önce Şikayet Et
    Mesele sadece madenlere sahip olmak degil, mesele onu cikartacak ve isletecek teknolojiye sahip olmaktir. ikinci meselede o madenlere alici bulmak, eger ambargo varsa satmak da hayal isidir.
    Cevapla
  • gurhan 2 yıl önce Şikayet Et
    Irak yıllarca petrolün sahibiydi, Arabistan hala petrolün sahibi de ne oldu. Nemasını yine batılı katiller yedi.
    Cevapla
  • kılıç hakkı 2 yıl önce Şikayet Et
    Helal olsun Talibana. Bileklerinin hakkıyla aldılar. Soyguncu amerika ele geçiremediği için kıskanıyor.
    Cevapla
  • Haktan Yana 2 yıl önce Şikayet Et
    Acele etmemek gerekir, bir kaç ay sonra gerçekler ortaya çıkar. Eğer, gerçekten "Bileklerinin hakkıyla aldılar" ise: Helal olsun! demek gerekir.
    Cevapla
  • temel 2 yıl önce Şikayet Et
    iyi de adamlarin maden dunya niye panik yapiyor cikarmasi kolay olsa usa hepsi satar idi demek islerine gelmedi birakin halk biraz dunya yuzu gørsun usa var iken panik yapan yok taliban var iken bu panik niye
    Cevapla
  • sezayi 2 yıl önce Şikayet Et
    o madenleri işleyen mamul hale getirenindir madenler.seni savaştırıyor kardeşlerinle.ne için?hikmetyar-şah mesud-g.raşit dostum-şimdi taliban.afgandı dini bir kitabı bir ama mezhepleri ayrı taraflarıda ayrı oluyor.mezhepçilik sonu yıkımdır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Uzmanından bomba iddia! Türkiye petrol üretiminde Orta Doğu ülkelerine ortak olacak
Yeniden Refah Partisi’nin arkasındaki güç kim! İstanbul’da oyun oynuyorlar…