Dünya onu konuşuyor! Taliban sözcüsüne soru soran tek kadın gazeteci

Taliban karşısında soru soran ilk kişi olarak tarihi anlara imza atan Charlotte Bellis'in, tüm dünya cesaretini konuşuyor.

Dünya onu konuşuyor! Taliban sözcüsüne soru soran tek kadın gazeteci
Dünya onu konuşuyor! Taliban sözcüsüne soru soran tek kadın gazeteci
GİRİŞ 18.08.2021 21:59 GÜNCELLEME 18.08.2021 22:02
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Dünya Taliban'ın dokuz gün içerisinde önce tüm vilayetleri, ardından da zaman kaybetmeden Kabil'e girip Afganistan'da yönetimi ele geçirmesiyle çalkalanıyor.

SORUSU DÜNYAYI ŞOKE ETTİ 

Taliban'ın bu haftaki ilk resmi basın toplantısında sadece bir kadın gazeteci vardı ve Afganistan'ın başkentini ele geçiren eli silahlı erkeklerden oluşan gruba cesur sorusu dünyayı şok etti.

Charlotte Bellis, Salı günü Taliban'ın huzurunda oturup soru soran ilk kişiydi, sarı bukleleri başörtüsünün altından görünüyordu.

2019'DAN BERİ AFGANİSTAN'DA 

Bellis, 2019 yılından beri Afganistan'da, kısmen Katar hükümeti tarafından finanse edilen bağımsız haber kuruluşu Al Jazeera için çalışıyor.

Yeni Zelandalı cesur gazeteci, daha önce hiçbir zaman kameraların karşısına çıkmayan Taliban sözcüsü Zabibullah Mücahit'e dehşete düşmüş binlerce Afgan kadının haklarına saygı gösterip göstermeyeceklerini sordu.

SAKİN VE ÖLÇÜLÜ 

Uluslararası medyanın canlı yayınladığı basın toplantısında Mücahid'e ilk soruyu soran Bellis, Afganistan'ın yeni yöneticilerine kendini tanıtıp can alıcı sorusunu sorarken sakin ve ölçülü görünüyor.

Bellis, "Sizinle kadın hakları ve kız çocuk hakları, kadınların çalışmasına izin verilip verilmeyeceği ve kızların okula gidip gitmeyeceği hakkında konuşmak istiyorum" ifadelerini kullandı.

YÜZÜNÜ İLK KEZ GÖSTERDİ 

Bellis basın toplantısında ayrıca, "Kadınlara ve kız çocuklarına haklarının korunacağına dair ne gibi güvenceler verebilirsiniz?" sorusunu yöneltti.

Yüzünü dünyaya ilk kez gösteren Taliban sözcüsü Zabibullah Mücahid ise, gazetecilere İslam Emirliği'nin şeriat yasalarına uydukları sürece kadınlara haklarını vereceğine dair güvence verdi.

GARANTİ VERDİ 

Mücahid ayrıca, "Kadınlara tüm hakları verilecek. İster işte ister diğer faaliyetlerde olsun, çünkü kadınlar toplumun önemli bir parçasıdır" ifadelerini kullandı ve ekledi: "İslam'ın sınırları içinde tüm haklarını garanti ediyoruz."

Bellis'in tüm dünyanın dikkatini çeken sorusu, Taliban'ın evlerinin ve hayatlarının kontrolünü ele geçirmesinden bu yana binlerce Afgan kadının kendilerine sordukları soru.

UMUT IŞIĞI 

Bellis'in sadece basın toplantısında bulunması ve bir Taliban üyesine doğrudan soru sorabilmesi bile, dünya medyasında ülkedeki kadınlar için küçük bir umut ışığı olarak yorumlandı.

Yeni Zelandalı gazeteci Bellis, bir radyo kanalına yaptığı açıklamada Taliban'ın Pazartesi günü Kabil'e gelişinin 'şaşırtıcı derecede dostane' olduğunu söyledi, ancak hala bir ölüm listesi olduğu konusunda uyarıda bulundu.

Muhabir, birkaç arkadaşının silah satın aldığını, ancak Taliban'ın kan dökülmesini istemediğine dair yemin etmesine rağmen birçoğunun kaçtığını söyledi.

Bellis, insanların durumun gerçekliğini anlamak için bir süredir Taliban'ın pençesi altındaki diğer bölgelere bakmaları gerektiğini de sözlerine ekledi.

GİZLİLİĞE SON 

Öte yandan İslamcı hareketin bir yetkilisi bugün yaptığı açıklamada, Afganistan'daki Taliban liderlerinin artık kendilerini dünyaya göstereceklerini söyledi.

Kimliği açıklanmayan üst düzey Taliban yetkilisi, haber ajansı Reuters'a yaptığı açıklamada, "Yavaş yavaş, kademeli olarak dünya tüm liderlerimizi görecek, hiçbir gizlilik olmayacak" dedi.

Yetkili, Taliban üyelerine Pazar günü Kabil'i ele geçirmelerinin ardından kutlama yapmamalarının emredildiğini, sivillerin silah ve mühimmat teslim etmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

YORUMLAR 5
  • Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Ne yapacaklar bu soruyu sordu diye dünyanın gözü önünde ,her ülkeden gazetecilerin olduğu bir yerde kadını mı vursunlar.
    Cevapla
  • Gaziantep27 2 yıl önce Şikayet Et
    Gayet normal bir soru sormus.Normal olmasa bile cekip viracaklarmi, tabiki hayır.Sonucta herkes isini yapiyor.Sozcude gayet guzel cvp vermiş dogru olanda şeriattir
    Cevapla
  • vatan sevdalısı 2 yıl önce Şikayet Et
    Dadaş a sen kimsin ki defol diyebiliyorsun, asıl sen defol müslüman topraklarda Allahın kanunlarını istemeyen tip, şuan Ab yasaları kullanılıyor, sen defol hangi yasaları istiyorsan oraya Defollll
    Cevapla
  • Dadas 2 yıl önce Şikayet Et
    degol turkiyeden burasi turkiye arap degil defol
    Cevapla
  • Semra 2 yıl önce Şikayet Et
    Gayet normal demec vermiş Taliban sözcüsü . Talibana güvenmiyordum ama şimdilik bir sorun ve aşırılık görünmüyor
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Merak edilen 3 ilin daha anket sonuçları paylaşıldı! Rüzgar tersine döndü
Muharrem İnce'den Özgür Özel'e çok sert tepki! Flaş İzmir uyarısı!