ABD son 24 saatte Afganistan'dan 3 bin 800 kişi tahliye etti

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), son 24 saatte Afganistan’dan 3 bin 800 kişinin tahliye edildiğini açıkladı. ABD’li özel hava yolu şirketleri de tahliyelere destek olacak.

ABD son 24 saatte Afganistan'dan 3 bin 800 kişi tahliye etti
ABD son 24 saatte Afganistan'dan 3 bin 800 kişi tahliye etti
GİRİŞ 22.08.2021 19:34 GÜNCELLEME 22.08.2021 19:34

Afganistan’da Taliban’ın kontrolü ele geçirmesinin ardından Kabil Havalimanı’ndan tahliyeler devam ediyor. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby ve ABD'li Tümgeneral William Taylor Afganistan’daki son gelişmelere ilişkin ortak basın toplantısı düzenledi. Taylor, Afganistan’dan tahliye edilenlerin Katar’ın dışında Almanya’yı da kapsayan ek ülkeler üzerinden aktarma yapıldığını ve başka ülkeler ile görüşmelerin devam ettiğini ifade etti.

Kabil Havalimanı’ndan kalkan tahliye uçaklarının Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn’e de iniş yaptığını belirten Taylor, aktarma istasyonlarının ardından tahliye edilenlerin ABD’nin Teksas eyaletinde yer alan Fort Bliss, Virginia eyaletinden yer alan Fort Lee veya Wisconsin eyaletinde yer alan Fort McCoy askeri üssüne getirildiklerini açıkladı. Taylor, son 24 saatte ABD’ye ait 6 C-17 tipi askeri nakliye uçağı ve 32 charter uçuş ile yaklaşık 3 bin 800 kişinin Kabil'den tahliye edildiğini ifade ederek, “Gördüğünüz gibi, bu çok karmaşık ve çok aşamalı bir işlemdir" dedi.

 KABİL HAVALİMANI'NDA 5 BİN 800 ABD ASKERİ VAR
ABD ordusunun Kabil Havaalanı'nda 5 bin 800 askeri bulunduğunu ifade eden Taylor, askerlerin görevlerinin tahliye operasyonları ve havalimanının güvenliği olduğunu belirterek, "havalimanın güvende olduğunu" belirtti.

TALİBAN LİDERLERİYLE İLETİŞİM GÜN BOYU DEVAM EDİYOR

Sözcü Kirby ise, Kabil’de havalimanı dışındaki durumu "çok akıcı ve dinamik" olarak nitelendirerek, durumun neredeyse saat başı değiştiğini ifade etti. Kirby, havalimanı dışında Taliban liderleriyle düzenli iletişimin gün boyunca devam ettiğini ifade ederek, görüşmelerin çatışmaları önlemek ve ABD’liler ile Afganların havalimanına güvenli geçişini sağlama konusuna odaklandığını açıkladı.

 ÖZEL HAVAYOLU ŞİRKETLERİ TAHLİYELER DESTEK VERECEK

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, ABD Ulaştırma Komutanlığına ABD vatandaşlarının, Özel Göçmen Vizesi başvuru sahiplerinin ve diğer savunmasız kişilerin Afganistan’dan tahliyesine yardımcı olmak için Sivil Rezerv Hava Filosu'nun birinci aşamasını başlatmasını emrettiğini duyurdu.

Pentagon, Bakan Austin’in açıklamasının ardından Kabil’den tahliye edilenlerin aktarma istasyonlarından ABD’ye nakli için 6 hava yolu şirketinden 18 uçağın kullanılacağı ifade edildi. Pentagon, 3’er uçağın American Airlines, Atlas Air, Delta Air Lines ve Omni Air’den, 2 uçağın Hawaiian Airlines’dan ve 4 uçağın United Airlines’dan olduğunu açıkladı.

 SİVİL REZERV HAVA FİLOSU TARİHİNDE 3'ÜNCÜ KEZ AKTİF EDİLDİ

ABD’nin 1952'de oluşturduğu ve özel hava yolu şirketlerinden acil durumlar halinde ABD Savunma Bakanlığını hava ikmal konusunda desteklemesini sağlayan Sivil Rezerv Hava Filosu, Körfez Savaşı’nda ve Irak’ın işgalinde 1’er kez aktif edilmesinden ardından 3’üncü kez aktif edilmiş oldu.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsrail'den misilleme! "İran’ın saldırısı İsrail ve ABD’ye yaradı..."
İsrail'in İran'a saldırı sonrası piyasalarda son durum