İsrail açıkladı! İşte üçüncü doz BioNTech aşısının koruyuculuk oranı

İsrail Sağlık Bakanlığı, üçüncü doz Kovid-19 aşısının bulaş ve ağır hastalık riskini ciddi şekilde düşürdüğünü, üçüncü dozun uygulanmasından 10 gün sonra virüs riskine karşı iki doza kıyasla 4 kat daha fazla koruma sağladığını açıkladı.

İsrail açıkladı! İşte üçüncü doz BioNTech aşısının koruyuculuk oranı
İsrail açıkladı! İşte üçüncü doz BioNTech aşısının koruyuculuk oranı
GİRİŞ 23.08.2021 11:19 GÜNCELLEME 24.08.2021 12:45
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Dünya nüfusunun büyük bir kesiminin henüz herhangi bir aşı olmaması etik ve politik gerekçelerle tartışmalara yol açarken, bilim insanları üçüncü doz aşının etkinliğine dair araştırmalarını yayımlamaya devam ediyor.

Araştırmalar, Kovid-19'un daha bulaşıcı Delta varyantı nedeniyle üçüncü doz aşılamanın bağışıklık sistemine faydalarını ortaya koyarken, dünyada Türkiye ile birlikte üçüncü doz aşı uygulayan birkaç ülkeden biri olan İsrail'den üçüncü doz ile ilgili resmi bir açıklama geldi.

İKİ DOZA GÖRE DÖRT KAT DAHA ETKİLİ

İsrail'de açıklanan yeni verilere göre, üçüncü doz Kovid-19 aşısının bulaş ve ağır hastalık riskini ciddi şekilde düşürdüğü bildirildi.

İsrail Sağlık Bakanlığı verilerinde, İsrail'de uygulanan Pfizer-BioNTech aşısının üçüncü dozunun 60 yaş ve üzeri kişilerde virüsün bulaşması ve ağır hastalık riskine karşı ilk iki doza göre çok daha fazla koruma sağladığı belirtildi.

Bakanlığın internet sitesinde yer alan bilgilerde, üçüncü doz aşının uygulanmasından 10 gün sonra virüs riskine karşı iki doza kıyasla 4 kat daha fazla koruma sağladığının altı çizildi.

HASTANEYE YATMA RİSKİNİ 5-6 KAT AZALTIYOR

60 yaş ve üzeri kişilerde üzerinde yapılan çalışmada, üçüncü doz aşının hastalığın ağırlaşmasına ve hastaneye yatma riskine karşı 5 ila 6 kat daha fazla koruma sağladığı aktarıldı.

ABD’de yapılan araştırmada ise La Jolla İmmünoloji Enstitüsü'nün Kaliforniya'daki Enfeksiyon Hastalıkları ve Aşı Araştırmaları Merkezi'nde görev yapan virolog profesör Shane Crotty, "Üçüncü doz aşı kesinlikle yardımcı olacaktır" dedi.

ANTİKOR SEVİYELERİNİ EN YÜKSEKLERE TAŞIYOR

Crotty, tamamen aşılanmış sağlıklı yetişkinlerde Moderna ve Pfizer-BioNTech aşının üçüncü dozunun antikor seviyelerini en yükseklere taşıyacağını söyledi.

ABD’nin önemli sağlık kuruluşlarından Johns Hopkins Üniversitesi Halk Sağlığı Okulu'nda moleküler mikrobiyoloji profesörü Andrew Pekosz, Delta varyantının düşük antikor seviyelerine sahip kişilerde çığır açan enfeksiyonlara ve hastalıklara neden olabileceğini söylerken, "İyi haber şu ki, ciddi hastalıklara karşı aşı etkinliğini koruyor" dedi.

KAYNAK: NTV
YORUMLAR 7
  • Ömer Bey 2 yıl önce Şikayet Et
    katlı otopark mübarek
    Cevapla
  • Elif Su 2 yıl önce Şikayet Et
    Biz kendi aşımızı bekliyoruz, neden bu kadar gecikti, Türk aşısına daha yoğun talep olacağını düşünüyorum
    Cevapla
  • Bilim kurulu üyesi 2 yıl önce Şikayet Et
    "Antikor seviyelerini en üstlere çıkarıyor. " açıklaması çok bilimsel.
    Cevapla
  • Mustafa 2 yıl önce Şikayet Et
    Üç yetmez beş tane beş de yetmez yedi tane yaptır yaptır yaptır :)
    Cevapla
  • Parya 2 yıl önce Şikayet Et
    Mehmet,o sıvının artırdığı şey akyuvarlar, bunun da vucutta fazla olmasının zararları vardir degil mi? Azı karar çoğu zarar. Vitamin , mineral fazlalığı da öldürücü olabiliyor degil mi
    Cevapla
  • ummu Talha 2 yıl önce Şikayet Et
    Aynem deneyiz
    Cevapla
  • Mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    yaptırsa ne olacak.O sıvının hiçbir zararı yok.Vücut atıyor işi bitince dışarı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Gece kulübü yangını ve teleferik kazası için Meclis komisyonu kurulacak mı?
Adli tıp raporları ortaya çıktı! Katilleri başıboş köpekler