Taliban'a direnişin sürdüğü tek bölge; Pencşir! Ahmed Mesud Rusya'yı yardıma çağırdı

Afganistan'da Pencşir Vadisi'nde Taliban kuşatmasında kalan güçlerin Tacik lideri Ahmed Mesud, Rusya'nın Taliban'la aralarında ara buluculuk yapabileceğini belirterek, Pencşir bölgesinin tampon bölge olması gerektiğini savundu.

Taliban'a direnişin sürdüğü tek bölge; Pencşir! Ahmed Mesud Rusya'yı yardıma çağırdı
Taliban'a direnişin sürdüğü tek bölge; Pencşir! Ahmed Mesud Rusya'yı yardıma çağırdı
GİRİŞ 26.08.2021 00:39 GÜNCELLEME 26.08.2021 02:45
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Mesud, Rus medya organı RBK'ye verdiği röportajda, çatışmanın eşiğine geldikleri Taliban'la ilişkilerini, yönetimin yeniden yapılanmasına ilişkin beklentilerini ve dış destek arayışlarını değerlendirdi.

Komşu ülkelerin ve bölgesel güçlerin Taliban'a müzakere konusunda baskı yapmalarını ümit ettiklerini belirten Mesud, "Barış müzakerelerinin tek çözüm olduğuna yürekten inanıyorum. Ama aynı zamanda Pencşir Vadisi'nde bazı askeri manevralar ve hazırlıklar olduğundan kendimizi savunmaya da hazırlanıyoruz." ifadesini kullandı.

Pentagon'dan son dakika Kabil mesajı: Sorumluluğumuz yokPentagon'dan Kabil mesajı: Sorumluluğumuz yok

Mesud, Pencşir'de fiziki bir çatışmanın yaşanmadığını da kaydetti.

Taliban'ın söyledikleri ile yaptıklarının birbirinden farklı olduğunu vurgulayan Mesud, şöyle devam etti:

"Müzakere etmeye hazır olduklarını söylüyorlar ve açıkçası bu bizi çok cesaretlendiriyor. Umarız sözlerine sadık kalırlar. Afganistan, son 20 yılda, genel olarak son 50 yılda, yeterince savaş yaşadı. Bu yüzden barışa ihtiyacımız var ve konuşmamız gerekiyor. Ancak sahada yaşananlar, askeri hazırlıkların devam etmesi, bizi barış konusunda şüpheye düşürüyor."

Taliban ile çatışma olasılıklarının yarı yarıya olduğunu belirten Mesud, Batı medyasında Taliban'la görüşmeye davet edildiğine dair çıkan haberlere ilişkin "Kimse beni bir yere davet etmedi." dedi.

Ahmed Mesud

Mesud, "Asıl mesele, kapsayıcı olmak. Hükümet kapsayıcıysa, geleceğe umutla bakabiliriz. Bu gerçekleşmezse, bir devlet inşa etmek için yeni bir başarısız girişim olacaktır." yorumunu yaptı.

Taliban'ın askeri ve siyasi liderleriyle görüştüğünü ancak görüştüğü kişiler arasında Molla Abdulgani Birader'in olmadığını aktaran Mesud, Rus yetkililerle temas olasılığı için şu değerlendirmelerde bulundu:

"Umarım bunu yapmak için bir fırsat olur. Çünkü Rusya'nın Afganistan'daki güvenlik durumuyla ilgili endişeleri var, siyasi durumla ilgili endişeleri var. Umarım siyasi olarak müdahale ederler ve şiddetin tırmanmasını önlemeye yardımcı olurlar. Moskova'nın, bizimle Taliban arasında bir tür acil barış görüşmesi için yardımcı olabileceğini ve onları kendilerine gelmeye ikna edebileceğini düşünüyorum. Mümkün olan ve bize yardımcı olacak şey bu."

Ahmed Mesud, Taliban'ın değiştiğini söylediğini ancak bunun gerçeği yansıtmadığını savunarak, Tacikistan ya da başka bir devletten askeri yardım almadıklarını söyledi.

Tacik lider, son birkaç günde Afganistan'ın önde gelen siyasi isimleri Mareşal Raşid Dostum, eski Belh Valisi Ata Muhammed Nur, İsmail Han, Abdul Rasul Sayyaf, Khazrati Ali, Hamid Karzai ve Abdullah Abdullah'la görüştüğünü dile getirdi.

Mesud, Eşref Gani hükümetinin düşmesinin beklendiğini ifade ederek, "(Yabancı yetkililere) Afganistan'ın, çekilmenin ardından bırakın ayları, birkaç haftayı bile dayanamayacağını söyledim. Onların tahminlerine göre, hükümet 2 yıla kadar dayanabilirdi. Ben bile yanılmışım." dedi.

Pencşir Vadisi

Pencşir Vadisi'nin durumuna ilişkin Mesud, "Uluslararası toplum, Rusya da dahil olmak üzere bölgesel güçler, Afganistan'ı terk edemeyenler için bir tampon bölge oluşturulması için Taliban'a baskı yapabilir. Barış görüşmeleri sonuç verene kadar kalabilecekleri bir bölge olabilir." ifadelerini kullandı.

TALIBAN SÖZCÜSÜ MÜCAHİD, PENCŞİR SORUNUNUN ÇATIŞMASIZ ÇÖZÜLECEĞİNİ SAVUNDU

 Taliban Sözcüsü Zabibullah Mücahid, eski hükümet güçleri ve yerel grupların kontrol ettiği Pencşir'de çatışma ihtimalinin düşük olduğunu belirterek, sorunun yakında çözüleceğini ileri sürdü.

Mücahid, Kabil'de düzenlediği basın toplantısında, yerli ve yabancı gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Pencşir'dekilerin hayatlarının güvende olduğunu vurgulayan Mücahid, "Çabalarımız ciddi şekilde devam ediyor. Pencşir'de bir çatışmanın çıkmama ihtimali yüzde 80. Bu sorun büyük ihtimalle kısa sürede çözüme kavuşacak." ifadelerini kullandı.

Mücahid, Pencşir'i kontrol eden gruplar tarafından bölgeye götürülen tüm askeri teçhizatın teslim edilmesini istedi

Taliban lideri Molla Hibetullah Ahundzade'nin nerede olduğunun sorulması üzerine Mücahid, "Yakın zamanda kendisini göreceksiniz." dedi.

Mücahid, ülkedeki sağlık ve eğitim kurumlarının da faaliyetlerine yeniden başladığını ekledi.

Kabil'in kuzeyindeki Pencşir, ülkede Taliban'ın kontrolünde olmayan tek vilayet durumunda.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 16
  • Mesut 2 yıl önce Şikayet Et
    Tacikler Talibandan ehli sunete ve onun için Turklere daha yakin. Taliban el kaide vehabi yani ingiliz . Ruslardan yardım istemiş..komunistlere direnişi kendi cabalariyla gösterenler taciklerdir, öyle abd den silah alıp ruslara iki el ateş açıp kendini halkına terör estiren taliban eskiyasi gibi değiller.
    Cevapla
  • Kriptolara Dikkat 2 yıl önce Şikayet Et
    Kripto Yahudi, aynı bizdeki Sabetay Yahudileri gibi.
    Cevapla
  • Yakup 2 yıl önce Şikayet Et
    Olum ruslar abd lilerden önce dersini aldı orda..bir daha gelir mi..İstersen ananı çağır...
    Cevapla
  • Yilmaz 2 yıl önce Şikayet Et
    bizdede kalkan ABD ucaklarina tutunacak, sürekli ABD den yardim dilenen bir tayfa var. ülkenin gelecegini, halki, cocuklari düsünmedikleri asikar. cahiliye döneminde kizlarini gömenlerden ne farki var bunlarin?!
    Cevapla
  • KÖROĞLU 2 yıl önce Şikayet Et
    Afganistan, dağlık bir bölge. Millet kavramı zayıf. Halk, kabileler halinde. Üstünlük kurma mücadelesi var. Allah yardımcıları olsun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD ve İsrail'den kanlı anlaşma! Hamas'ı öne sürüp el sıkıştılar
Belediye binasına asılan borç sonrası Şeyma Döğücü sessizliğini bozdu