Afganistan'da kadınların eylemine Taliban müdahalesi

Afganistan'ın başkenti Kabil'de kadınlar hakları ve özgürlükleri için gösteri düzenledi. Onlarca kadının katıldığı yürüyüşe Taliban milisleri müdahale etti.

Afganistan'da kadınların eylemine Taliban müdahalesi
Afganistan'da kadınların eylemine Taliban müdahalesi
GİRİŞ 04.09.2021 21:34 GÜNCELLEME 04.09.2021 21:35
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Afganistan'ın başkenti Kabil'de bir grup kadın, ülkede Taliban'ın kontrolü sağlamasının ardından kurulacak yeni hükümette kadınlara da yer verilmesi başta olmak üzere hak ve özgürlükleri için gösteri yaptı.

Kabil'in Pul Mahmud Han Kavşağı civarında toplanan kadınlar, "İşimizi geri verin, sadaka istemiyoruz", "Tek cinsiyetli hükümet kabul edilemez","Taliban insan hakları ihlalidir", "Taliban, kadın hakları olmadan meşruiyetiniz yok", "Cesuruz, kararlıyız", "Uluslararası toplum neredesiniz" sloganları attı.

Kadınlar basın açıklamasının ardından yürüyüşe geçti. Yaklaşık 500 metre ilerideki Savunma Bakanlığına yürüyen kadınlar, öldürülen kadınları anmak için bakanlık önüne çiçek bırakıp, Kur'an-ı Kerim okudu.

Gösteride konuşan kadın hakları aktivisti Nuriye Afgan, Afganistan'daki tüm kadınlara cesur olmaları çağrısı yaptı. Ülkede kadın haklarıyla ilgili gidişatın belirsiz olduğunu ifade eden Nuriye Afgan, Taliban’ın önde gelen isimlerinin kabinede kadınlara yer verilmeyeceği ifadelerini hatırlattı.

Gösteriye katılan Ruşen Rızai ise kadınların yaşadığı zorlukları anlattı. Rızai, “Biz bugün tüm Afgan kadınların hakları ve özgürlüğü için buradayız” ifadelerini kullandı.

Sonrasında şehir merkezine yürüyen kadınlara Taliban güçleri dağılmaları uyarısında bulundu. Grubun dağılmaması üzerine göz yaşartıcı gaz kullandı ve havaya ateş açtı. Bazı kadınlar ve basın mensupları darbedildi. Müdahale üzerine göstericiler eylemlerine son verdi.

 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 18
  • abdullah 2 yıl önce Şikayet Et
    Amerikan uşaklığını bırakın özünüze dönün. Özgürlük demek soyunup dökünmek demek değil.
    Cevapla
  • Agrılı 2 yıl önce Şikayet Et
    Amerika zehirini bırakmış belli
    Cevapla
  • ali 2 yıl önce Şikayet Et
    abd afganistan da yapmak istediğini yapmış fazla özgürlük toplumu önce ahlaken sonra tamamen bozar
    Cevapla
  • M.İ 2 yıl önce Şikayet Et
    Erkek müsveddeleri kaçtı,geriye kadınları kaldı.Onları da ön tarafa sürüp edepsizliklerine ''taliban '' kılıfı uyduracaklar. Çaresi : Tüm mütesettir/ sömürgeci kültüre karşı Müslüman hanımlar çıkıp gereli dersi vermemiler. Yoksa askerle-polisle bu iş hall olmaz.Ziya-ül Hak dönemi gibi gülünç sahneleri dünyaya karalamak için servis ederler.
    Cevapla
  • Ere 2 yıl önce Şikayet Et
    Önderlik sizi özgürleştirecek
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika: Başkan Erdoğan İstanbullulara müjdeyi verdi!
Fatih Sondaj Gemisi, Göktepe-1 kuyusunda sondajına başladı