ABD, Suudi Arabistan'daki tüm savunma sistemlerini geri çekti

AP, ABD'nin Suudi Arabistan'daki gelişmiş hava savunma sistemlerini ve Patriot bataryalarını geri çektiğini bildirdi. ABD'nin bu adımı, Husilerin Suudi Arabistan'a yönelik füze saldırılarının devam ettiği dönemde geldi.

GİRİŞ 13.09.2021 08:56 GÜNCELLEME 13.09.2021 14:44
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Associated Press (AP) Haber Ajansı, ABD'nin Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'ın 115 kilometre güneydoğusunda bulunan Prens Sultan Hava Üssü'ndeki gelişmiş hava savunma sistemlerini geri çektiğini bildirdi.

Ajans, Planet Labs şirketine ait uydu görüntülerinde, hava üssünde pistin hemen güneybatısında, 1 kilometrekarelik bir alanda konuşlu bazı Patriot bataryalarının ve Terminal Yüksek İrtifa Alan Savuna Sistemi'nin (THAAD), ağustos ayının sonlarından itibaren boşaltıldığını belirtti.

THAAD sistemi balistik füzeleri Patriot füzelerine göre daha yüksek bir irtifada yok etme kapasitesine sahip.

AP, Hava Üssü'ndeki faaliyetler ve araç hareketlerinin devam ettiğine dikkat çekti. Ancak cuma günü alınan yüksek çözünürlüklü görüntülerin analizlerinde bataryaların boş oldukları ortaya çıktı.

AP'ye göre, Suudi Arabistan'daki ABD hava savunma sistemlerinin başka bölgelere konuşlandırılması söylentileri aylardır Washington'da dolaşıyordu. Bunun nedeni ise Çin ve Rusya gibi küresel aktörlerle karşı karşıya gelme riskinin artması.

ABD'nin bu hamlesi, Husilerin Suudi Arabistan'ın Abha kentindeki havalimanına yönelik saldırısında 8 kişinin yaralanmasının ardından geldi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, AP'nin konuyla ilgili sorusuna yanıtında, Washington'un Suudi Arabistan'daki bazı hava savunma ekipmanlarının yeniden konuşlandırıldığını kabul etti. Ancak ABD'nin Orta Doğu müttefiklerine "geniş ve derin" bağlılığının altını çizdi.

Kirby, "Savunma Bakanlığımız, ABD'nin ulusal çıkarlarını ve bölgesel ortaklıklarımızı desteklemek için Orta Doğu'da binlerce askerimizi ve en gelişmiş hava gücümüz ve deniz kabiliyetlerimizden oluşan güçlü imkanlarımızı bulunduruyoruz" ifadelerini kullandı.

ABD'nin hava savunma sistemlerini ülkeden çekmesini kabul eden Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı ise bu adımın ortak mutabakatlar sonucunda gerçekleştirildiğini söyledi. Bakanlık, Suudi Arabistan'ın kara, hava ve deniz sahalarını savunmaya muktedir olduğunu vurguladı.

Prens Sultan Hava Üssü, 2019'da ülkedeki petrol üretim alt yapısına büyük hasar veren füze ve drone saldırılarının ardından binlerce ABD askerine ev sahipliği yapmıştı.

Yemen'deki İran destekli Husiler bu saldırıları üstlense de bazı uzman analizleri ve saldırı bölgelerinden toplanan füze kalıntıları, saldırıların doğrudan İran tarafından düzenlendiğine işaret etmişti. 

YORUMLAR 11
  • Emekli 2 yıl önce Şikayet Et
    Suud,şimdi bize yanaşacak.İhalar sihalar bizden talep edecek.
    Cevapla
  • zafer 2 yıl önce Şikayet Et
    mbs gel pisi pisi , verdirdigin zararlari odeyecksin
    Cevapla
  • Gerçekler 2 yıl önce Şikayet Et
    Beynimiz varsa onada kahyanada 3ün 1ini dahi vermemeli 15 temmuzu finanse ederek bizi uğrattıkları 400 MİLYAR DOLARI NAKİT ONLARDAN ALMALIYIZ
    Cevapla
  • kahrol chpkk 2 yıl önce Şikayet Et
    bu daha iyi gunleri araplarin...yeni projede orayi karistiracaklar...
    Cevapla
  • halil gumus 2 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye'nin 2004 Savunma sanayii kararları demek ki tam tamına doğruymuş. Bu kararları alanlar ve uygulayanlardan Allah razı olsun. ''Savunma Sanayi 2004 Yılı İcra Komitesi toplantısında, modern tank, taarruz taktik keşif helikopteri ve insansız hava araçları projelerinin mevcut ihaleleri iptal edildi.'' Hazır Alımları iptal edildi, almayalım yapalım kararı çıktı.
    Cevapla
  • Sadece TÜRK 2 yıl önce Şikayet Et
    TS 43 Yunanlarla sorunun nedir. Bırak kendine düşman aramayı. Hazır alımda Türkiye'ye gelişmiş silah veren oldu mu? Şartsız koşulsuz bu silahları kullanabildik mi? Bu silahlar müttefikleri izin dostu bizimse düşmanımız olanlar karşısında çalıştı mı? Parasını peşin verdiğimiz halde f35' ler nerde? Gelişmiş hava savunması dediğin silahlar etrafımızdaki savaşlarda denendi, sonuçta başarı oranı ne? Bunları cevapla, sonra rant mant de. Siha üretimi yapan firma sahibi eğer iktidarın damadı olmasaydı vatan haini bürokratlar yapılanlara engel olurdu, bizde hâlâ dilenirdik. İtle kurdun arasındaki fark şudur; kurt avlanarak, it artıklarla geçinir.
    Cevapla
  • Ts43 2 yıl önce Şikayet Et
    Karar çıktı ama ranta kurban gıttı Yunan hazır alım ile hava üstünlüğünü ele gecırdı dıyebılrız biz ne yapıyor bunu önlemek. Icın siha demeyın sihalar hava kuvvetlerı ve gelişmiş hava savunması olanlarda işe yaramaz
    Cevapla
  • Yusufelili 2 yıl önce Şikayet Et
    işte bunları bilmek ve anlatmak lazım teşekkürler
    Cevapla
  • Mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Suudi Arabistan ders almiyor bunu hak Eti
    Cevapla
  • ali 2 yıl önce Şikayet Et
    amerikaya güvenilirmi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Irak'ta Haşdi Şabi karargahına hava saldırısı! İran ve ABD'den peş peşe açıklamalar
IMF'den Türkiye açıklaması