Çin'e teminat verip Pentagon'da gizli toplantı yapmış! 'Trump nükleer savaş açarsa...'

ABD Genelkurmay Başkanı Milley'in, ABD'nin eski Başkanı Trump'ın başkanlık koltuğunu bırakmamak için görevinin son haftalarında Çin'e savaş açabileceği endişesi konusunda iki kez Çin Genelkurmay Başkanı'na teminat verdiği iddia edildi.

Çin'e teminat verip Pentagon'da gizli toplantı yapmış! 'Trump nükleer savaş açarsa...'
Çin'e teminat verip Pentagon'da gizli toplantı yapmış! 'Trump nükleer savaş açarsa...'
GİRİŞ 15.09.2021 10:47 GÜNCELLEME 15.09.2021 12:18

Washington Post gazetecileri Bob Woodward ve Robert Costa tarafından yazılan ve yakında yayına çıkacak olan "Tehlike" başlıklı kitabın ortaya çıkan bazı kısımlarında, ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley'in'in 30 Ekim 2020 ve 8 Ocak 2021'de olmak üzere iki kez Çin Genelkurmay Başkanı Li Zuocheng'i aradığı ve iki devlet arasında savaşın çıkmasına izin vermeyeceklerini söylediği ileri sürüldü.

ÇİN'E "İKİ DEVLET ARASINDA SAVAŞ OLMAYACAK" TEMİNATI

Milley'in ilk görüşmesinde bir saldırı durumunda mevkidaşını önceden uyaracağına dair söz verdiği iddia edilen kitapta, "Milley, 'General Li, Amerikan hükümetinin istikrarlı olduğu ve her şeyin yoluna gireceği konusunda sizi temin ederim. Size saldırmayacağız veya size karşı herhangi bir kinetik operasyon yürütmeyeceğiz' dedi" ifadesine yer verildi.

Kitapta, eski Başkan Trump destekçilerinin, 6 Ocak'ta Kongre binasını basmasından sonra 8 Ocak'ta yapılan görüşmenin ise Çin'in, Kongre olaylarıyla ilgili korkularını yatıştırmak için olduğu kaydedildi.

Bu görüşmede ise Milley'in Li'ye, "Yüzde yüz istikrarlıyız. Her şey yolunda. Ancak demokrasi bazen böyle özensiz olabiliyor" dediği öne sürüldü.

GİZLİ NÜKLEER TOPLANTI

Kitapta Milley'in Hint-Pasifik Komutanlığına Asya-Pasifik bölgesindeki planlı askeri tatbikatların ertelenmesi çağrısı yaptığı, ayrıca üst düzey askeri yetkililerden Trump'ın nükleer silahları kullanma emri vermesi durumunda kendisini haberdar edeceklerine dair yemin etmelerini istediği kaydedildi.

Kitapta Milley'in, Trump'ın nükleer silahlanmasını karşı olduğu için gizli adımlar attığı iddiası da yer alıyor. Milley'in Trump'ın alacağı tavırdan çekindiği için gizli görüşmeler yapmak zorunda kaldığı öne sürülüyor.

İddiaya göre Milley, nükleer silahların başlatılması da dahil olmak üzere askeri harekat sürecini gözden geçirmek için 8 Ocak'ta Pentagon ofisinde gizli bir toplantı yaptı. Milley, üst düzey yetkililere, "Size ne söylenirse söylensin, siz prosedürü uygulayın. Ben de bu prosedürün bir parçasıyım" dedi.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi de 6 Ocak olaylarından sonra Milley ile Trump'ın savaş çıkarmasını veya nükleer silah kullanma emri vermesini önlemek için "mevcut önlemler" hakkında konuştuğunu ve bu konuda güvence aldığını açıklamıştı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ankara'daki kritik ziyaret sonrası MSB kaynaklarından dikkat çeken Eurofighter açıklaması!
Tarihi ziyaret sonrası MSB'den Irak mesajı: Hazırız!