Britney Spears artık özgür! Mahkeme, babasının vasiliğini askıya aldı

ABD'de Los Angeles mahkemesi, Amerikalı şarkıcı Britney Spears'in babası Jamie Spears'ın vasilik yetkisini askıya aldı. Britney Spears, yıllarca yetkisini istismar ettiğini söylediği babasının yasal güdümünden kurtulmuş oldu.

Britney Spears artık özgür! Mahkeme, babasının vasiliğini askıya aldı
Britney Spears artık özgür! Mahkeme, babasının vasiliğini askıya aldı
GİRİŞ 30.09.2021 07:40 GÜNCELLEME 13.11.2021 12:03

Baba Jamie Spears'a 2008 yılında mahkeme kararı ile o sırada zihinsel sağlığından kaygı duyulduğu için hastaneye yatırılan kızının vasiliği verilmişti.

Babası, kızının bütün servetini kontrol ediyor, yasal kararları kızı adına kendisi alıyordu.

Mahkeme, baba Jamie Spears yerine yetkisi ailenin atadığı bir kişiye verdi.

Ünlü şarkıcı Britney Spears bu davayı "kölelikten kurtulma savaşı" olarak adlandırıyordu.

Britney Spears ve babası Jamie Spears

Bu ay başında Jamie Spears, Britney'in başka birinin babasının yerine geçmesini talep etmesi üzerine, kızının vasiliğinden çekilmek için Los Angeles'ta mahkemeye başvuruda bulunmuştu.

Jamie Spears, başvurusunda, kızının artık kendisinin vasiliğine ihtiyaç duymadığını belirtti.

Los Angeles'ta görülen duruşmada hakim Brenda Penny, Britney Spears'ın yeni vasisi olarak, şarkıcının yasal ekibinin tercihi olan muhasebeci John Zabel'i atadı. Baba Jamie, Zabel'in, şarkıcının 59 milyon dolarlık servetini yönetecek beceriye sahip olmadığını söylüyordu.

Avukatları, vasilik yetkisinin tamamen ortadan kaldırılması için gelecek 30-40 gün içinde yasal düzenlemenin yeniden gözden geçirilmesi talebinde de bulundu.

Davanın hakimi Brenda Penny, karara ilişkin, "Mevcut durumun kabul edilebilir bir yanı yok" diyerek, baba Jamie Spears'ın Britney üzerindeki vasiliğinin "toksik bir ortam" oluşturduğunu ifade etti.

Britney Spears ve babası Jamie Spears

BRITNEY "HAYATIMI GERİ İSTİYORUM" DEMİŞTİ

39 yaşındaki Britney Spears iki kez babasını vasilikten uzaklaştırmaya çalışmış ve onun "vasiliği istismarla" suçlanması çağrısında bulunmuştu.

Haziran ayı sonunda Los Angeles'ta görülen bir önceki duruşmada, telefondan video görüntüsü ile bağlanan Britney Spears hakime hitabede, travma yaşadığını ve her gün ağladığını anlattı ve "Hayatımı geri istiyorum" diye demişti.

#FreeBritney KAMPANYASI

Britney Spears; kendisine ilaç verildiğini, zorla sahneye çıkmasının istendiğini ve çocuk sahibi olmasının engellendiğini öne sürmüştü.

Spears'ın avukatı Mathew Rosengart, vesayet boyunca müvekkilinin servetini yönetenlerin yaptıklarına dair soruşturmanın sürdüğünü söylemişti.

Jamie Spears ise suçlamaları reddetmiş ve kızının durumunun kendisini kaygılandırdığını savunmuştu.

Şarkıcının hayranları ise #FreeBritney kampanyası başlatarak, Britney Spears'ın hayatı üzerinde söz söyleyebilme hakkına sahip olmasını talep etmişlerdi.

Yasal anlaşmazlık, bu yıl yayımlanan ve şarkıcının vesayeti konusundaki tartışmaları ele alan "Framing Britney Spears" adlı belgeselle yeniden gündeme gelmişti.

VASİLİK DÜZENLEMESİ NEDİR?

Vasilik mahkemeler tarafından, bunama ya da zihin sağlığı bozuklukları nedeniyle kendi kararlarını veremeyecek durumda olan kişilerin vesayetini üstlenmek üzere bir koruyucu tayin edilmesine deniyor.

Britney Spears'ın vasiliği iki yönlü bir iş. Bir yandan şarkıcının varlıkları ve mali işlerinin yürütülmesi gerekiyor diğer yandan ise kişi olarak kendisinin korunması.

Bu yasal düzenleme kapsamında Britney Spears 2008 yılından bu yana varlıklarının ve parasının kontrolüne sahip değil. Bu aynı zamanda aşağı yukarı sanatçının Kevin Federline'dan boşandığı ve iki çocuğunun velayeti için bir hukuk savaşı yürüttüğü ve davranış bozuklukları göstermeye başladığı bir dönem.

Pop yıldızı bu dönemde saçlarını kazıtmak gibi sıra dışı hareketleriyle kamuoyunun gündemine gelmiş ve iki kez hastaneye kaldırılmıştı.

KAYNAK: BBC TÜRKÇE
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan esprili gönderme: Artık Fenerbahçeli değilim
ÖSYM'nin izole sınav merkezi kapılarını ilk kez açtı! Çöp bile 45 gün dışarı çıkmıyor