40 bin yıl sonra açılan mağarada Neandertallere ait yeni buluş

Araştırmacılar, Cebelitarık'ta bir zamanlar Neandertallerin yaşadığı 40 bin yıllık bir mağara keşfetti. Mağaranın eski yaşam tarzları hakkında çıpır açan yeni keşiflere yol açabileceği belirtildi

40 bin yıl sonra açılan mağarada Neandertallere ait yeni buluş
40 bin yıl sonra açılan mağarada Neandertallere ait yeni buluş
GİRİŞ 02.10.2021 11:16 GÜNCELLEME 02.10.2021 11:27
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Cebelitarık Ulusal Müzesi'nden arkeologlar, dünyadan en az 40 bin yıl izole edilmiş yeni bir mağara odası keşfettiklerini duyurdu. 

Odada elde edilen kalıntıların bölgede bin yıl yaşayan Neandertallerin kültür ve gelenekleri hakkında keşfedilmemiş bilgileri ortaya çıkaracağı tahmin ediliyor.

2012'den beri bölgede çalışma yürüten uzmanların, Guram Mağara Kompleksi'nin bir parçası olan Vanguard Mağarası'nda çalışmalarına devam ediyor.

Geçen eylül ayında, Cebelitarık Ulusal Müzesi'nde görevli Evrimsel Biyolog Profesör Clive Finlayson liderliğindeki ekip, söz konusu mağarada bir tortu keşfetti. Uzmanlar, bu geçidi genişleterek sürünerek mağaraya girmeyi başardı.

Gorham kompleksinin dört ana mağarasını oluşturan Bennett's, Gorham's, Vanguard ve Hyaena mağaralarının girişleri

Bu gedik, onları mağaranın tavanında sarkıtların sarktığı ve kırık kaya kanopilerinin eski bir depremden zarar gördüğünü gösteren 13 metrelik bir alana götürdü.

Gazetecilere açıklamalarda bulunan Finlayson, "Güzel bir oda, Tutankamon'un mezarını keşfetmek gibi. 40 bin yıldır kimsenin girmediği bir alana giriyorsunuz. Bu çok gerçekçi bir durum" dedi.

Mağarada vaşak, sırtlan ve akbaba kemikleri bulundu. Ayrıca kimliği belirsiz bir etobur tarafından yapılan duvarlarda çizik izleri görüldü

Finlasyon, mağarada yapılan keşifte bir vaşağa ait bacak kemikleri, benekli sırtlanlara ait omurlar ve bir grifonun büyük kanat kemiği bulduklarını açıkladı.

Finlasyon sözlerine şöyle devam etti:

"Uzun zaman önce burada bir şeyler sürükleniyordu. Ayrıca mağara duvarlarında 6-7 adet çizik pençe izi örneği bulduk. Bu tür pençe izleri genellikle ayılarla ilişkilendirilir. Zaten. Mağarada ayı kalıntılarına da sahibiz. Ama biraz küçük görünüyor. Benim için bulduğumuz bu vaşak gerçekten duvarları çizmiş mi merak ediyorum"

Herhangi bir yara veya insan müdahalesi belirtisi göstermeyen kemikler kendi başlarına ilgi çekici olsa da ekip aynı zamanda cezbedici olasılıkları artıran büyük bir köpek salyangozu kabuğu da buldu.

Finlayson, "Mağaranın bu kısmı bugün muhtemelen deniz seviyesinden 20 metre yükseklikte, bu yüzden belli ki 40.000 yıl önce birileri burayı oraya götürmüş. Bu gerçekten de insanların orada olduğunu gösteriyor" dedi.

Uzman ekip mağarada incelemelerde bulunuyor

İNSAN VARLIĞININ AÇIK KANITI

Ekip, mağaraların başka yerlerinde, sobalar ve taş aletlerden kızıl geyik, ren geyiği, foklar ve yunuslar da dahil olmak üzere kesilmiş hayvanların kalıntılarına kadar orada Neandertallere dair bol miktarda kanıt keşfetti.

4 yıl önce araştırmacılar sırtlanların uğrak yeri olan bir bölgede 4 yaşındaki bir Neandertal çocuğunun süt dişlerini bulmuştu.

Finlayson, "Bu mağaranın birçok seviyesinde bulduğumuz şeylerden biri, kamp ateşleri gibi insan varlığının açık kanıtları, ancak bulamadığımız şey, nereye gömüldükleriydi." şeklinde konuştu.

Daha fazla keşif ve kazı için ek çabalar planlanıyor, ancak araştırmacılar yeni alanın kıyı Akdeniz Neandertallerinin ve topluluklarının varlığı hakkında paha biçilmez ipuçları verebileceğine inanıyor.

Profesör için araştırma, iskeletleri bulmaktan daha fazla, Neandertallerin kim olduğunu, nasıl yaşadıklarını, hayatta kaldıklarını ve nasıl öldüklerini bulmakla ilgili.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 1
  • tbs 2 yıl önce Şikayet Et
    neandartel derken evrim teorisini kabul etmiş oluyorsunuz ,evrim teorisi yoktur.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
AK Partili Çalkın'dan skandal paylaşımda bulunan DEM'li Koçyiğit'e tarihi cevap!
TCMB'nin faiz indirim kararı için tarih verildi