Ortadoğu'nun mikseri McGurk: Yeni Lawrence benzetmesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya dönüşü yaptığı açıklamada ABD'li McGurk'ten rahatsızlığını dile getirmişti. "Yeni Lawrence" olarak görülen McGurk'ün dosyası oldukça kabarık.

Ortadoğu'nun mikseri McGurk: Yeni Lawrence benzetmesi
Ortadoğu'nun mikseri McGurk: Yeni Lawrence benzetmesi
GİRİŞ 02.10.2021 16:39 GÜNCELLEME 02.10.2021 16:39
Bu Habere 49 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Rusya lideri Vladimir Putin ile Soçi'deki tarihi görüşmesinin ardından "Bu adam beni ciddi manada rahatsız ediyor" ifadeleri üzerine gözlerin çevrildiği ABD'nin Orta Doğu ve Kuzey Afrika Koordinatörü Brett McGurk, terör örgütü PKK/ YPG'nin ABD yönetimindeki en güçlü destekçilerinden...

Irak'taki etnik temelli kaotik ortamın ortaya çıkmasında da başat aktörlerden olan McGurk, Türkiye'nin can damarlarını kestiği terör örgütü DEAŞ'a da zemin hazırlayan isim.

Suriye'nin kuzeyindeki terör koridorunun haritasını çizdi. Türkiye, Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı, Barış Pınarı, Bahar Kalkanı ve benzeri operasyonlarla paramparça etti.

İŞTE YALANLARI

YPG/PKK, McGurk'ün meşruiyet kazandırma projesi çerçevesinde, silah ve lojistik desteğiyle kendisine yakın tuttuğu bazı küçük grupları 12 Ekim 2015'te, "Suriye Demokratik Güçleri" (SDG) altında birleştirdi.

MGurk, 2017 yılında NATO PA toplantısında "YPG ile durum geçici, kalıcı ittifak Türkiye ile" ifadelerini kullanmıştı ancak terör örgütü YPG/ PYD'den desteğini hiçbir zaman çekmedi.

McGurk ABD'nin DEAŞ'la Mücadele Özel Temsilcisi olduğu dönemde bir STK'da yaptığı konuşmada İdlib'deki terör mevcudiyetiyle Türkiye'yi ilişkilendirerek provokasyon yapmış, Türkiye de asılsız ithamlara üst düzey girişimde bulunarak sert tepki göstermişti.

McGurk, diğer taraftan da Türkiye ile kurduğu temaslarda haksız politikasını savunmayacağı durumlarda rolden role girdi.

2016 yılında Türkiye ziyareti esnasında röportaj veren McGurk, "YPG Fırat'ın doğusuna çekiliyor", "Gizli ajandası olan gruplara destek vermeyiz" şeklinde ifadeler kullanmıştı, ancak ABD politikasının bunun tam aksi şekilde olmasının da mimarlarından oldu.

McGurk'ün temaslarda bulunmak için gittiği her yerde elinde tuttuğu siyah ajanda dikkati çekiyor.

MİLİTANLARLA KOL KOLA

Türkiye'nin tepkisine rağmen Ağustos 2016'da McGurk, terör örgütünün kontrolündeki bölgeye gitti ve desteğini yineledi.

McGurk Mayıs 2017'de Rakka'nın kuzeyindeki terör örgütü PKK/YPG noktalarını ziyaret ederek, aralarında Şahin Cilo, Aldar Halil, Enver Müslim'nin de olduğu terör örgütü elebaşlarıyla poz verdi.

CASUS LAWRENCE'A BENZETİLİYOR

Arapça ve Farsçayı iyi derecede bilmesi nedeniyle Arapları Osmanlı'ya karşı kışkırtan İngiliz casus Lawrence'a benzetilen McGurk'ün yazımına büyük katkı sağladığı Irak Anayasası, Ekim 2004'te Sünni Arapların rahatsızlığına rağmen kabul edildi.

Eski ABD Başkanı Bush döneminde Ulusal Güvenlik Konseyi'ne atanan McGurk, 2009'da Obama döneminde de 'üst düzey danışman' olarak çalıştı.

McGurk, şimdilerde ABD ve Rusya'nın Suriye'de yapmak istediği işbirliğinde pazarlıkları yürütüyor.

PLAKETİ TERÖRİSTLERDEN

Suriye'de terör örgütü PKK/YPG'nin işgal ettiği bölgeleri ziyaret ederek teröristlere desteğini göstermekten geri durmayan McGurk, Ayn El Arap'ın DEAŞ'tan alınarak YPG'nin işgaline girmesinin yıldönümü olan 1 Şubat 2016'da terör örgütünün sözde sözcülerinin elinden plaket aldı.

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 49
  • Mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Allah bir itini bu ite musallat etsin..
    Cevapla
  • Muş 2 yıl önce Şikayet Et
    pkk nın döşediği bir mayın yada kimin attığı belli olmayan bir tov mermisi ne güzel olurdu. mg gırıka
    Cevapla
  • Can 01 2 yıl önce Şikayet Et
    Parça parça etsin Aslanlar.. Zaten Haçlı Kanına Susamış Ken Bu Asil millet Her daim Yüce Türk Devleti nin Emrindedir.. Saygılar
    Cevapla
  • hakan 2 yıl önce Şikayet Et
    Aponun görevini üstlenmiş herhalde yani yeni terorist başı ,
    Cevapla
  • Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Bı bombaya bakar ama biz demokrasi hukuk falan filan işte
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD'li restoran zincirleri KFC ve Pizza Hut'ın satışları düştü
Büyükekşi'yi gönderecek imza sayısına ulaşıldı!