İslam İşbirliği Teşkilatı'ndan Yahudilerin "Sesiz ibadeti"ne onaya sert tepki

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), İsrail mahkemesinin, Yahudilerin işgal altındaki Mescid-i Aksa'da "sessizce" ibadet etmelerine onay vermesini İslam ümmetine karşı "benzeri görülmemiş bir saldırı" olarak niteledi.

İslam İşbirliği Teşkilatı'ndan Yahudilerin "Sesiz ibadeti"ne onaya sert tepki
İslam İşbirliği Teşkilatı'ndan Yahudilerin "Sesiz ibadeti"ne onaya sert tepki
GİRİŞ 07.10.2021 22:06 GÜNCELLEME 07.10.2021 22:06
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

İİT Genel Sekreteri Yusuf bin Ahmed el-Useymin, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in söz konusu kararının bölgede istikrarsızlığa yol açacağı ve dini bir çatışmayı ateşleyebileceğini belirterek sonuçlarından tamamıyla İsrail'in sorumlu olduğunu belirtti.

Useymin, "İsrail'in bu tür yasadışı kararları, İslam toplumunun haklarına ve mirasına eşi görülmemiş bir saldırı, ibadet özgürlüğü ve Müslümanların kutsallarının ihlalidir." ifadelerini kullandı.

İsrail'in uygulamalarının uluslararası hukuk ve BM kararlarının ciddi bir ihlali olduğunu kaydeden Useymin, şunları kaydetti:

"İİT, işgal altındaki Doğu Kudüs'ün durumunu ve buradaki Filistin varlığını etkileyen, Müslümanların ve Hristiyanların kutsallarına zarar veren İsrail'in her türlü uygulamasını reddediyor."

Useymin ayrıca uluslararası aktörlere, Kudüs'teki tarihi ve yasal statükosu ile Mescid-i Aksa'nın korunması için sorumluluklarını üstlenmeleri ve acilen müdahale etmeleri çağrısında bulundu.

Yahudi yerleşimcilere yakınlığıyla bilinen "Arutz Sheva" gazetesinde 6 Ekim'de yer alan haberde, İsrail'in Kudüs'teki Sulh Mahkemesi'nin Yahudilerin Harem-i Şerif'te "sessizce yaptıkları ibadetin" suç sayılmayacağına hükmettiği ve bunun bir "ilk" olduğu belirtilmişti.

KUDÜS İSLAMİ VAKIFLAR İDARESİNİN EGEMENLİĞİ İHLAL EDİLİYOR

Mescid-i Aksa, İsrail ile Ürdün arasında 26 Ekim 1994'te imzalanan barış antlaşmasına göre Ürdün Vakıflar, İslami İşler ve Mukaddesat Bakanlığına bağlı Kudüs İslami Vakıflar İdaresi'nin himayesinde bulunuyor.

Ancak Yahudiler, 2003'ten bu yana İdarenin izni olmadan İsrail'in tek taraflı kararıyla polis eşliğinde kutsal mabede giriyor.

Bu girişleri "baskın" olarak nitelendiren Kudüs İslami Vakıflar İdaresi, Müslümanların egemenliğinin ihlal edildiğini belirtiyor.

Ürdün Vakıflar ve İslami İşler Bakanlığı'na bağlı Kudüs İslami Vakıflar İdaresi'nin tüm girişimlerine rağmen, İsrail makamları baskınları sürdürmekte ısrar ediyor.

Fanatik Yahudiler, İsrail polisi eşliğinde, sabah ve öğleden sonra olmak üzere günde iki kere Mescid-i Aksa'nın güneybatı duvarında bulunan El-Meğaribe Kapısı'ndan Harem-i Şerif'in avlusuna giriyor.

İşgal altındaki Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde bulunan Mescid-i Aksa, Müslümanların ilk kıblesi olma özelliğini taşıyor.

Yahudiler, içinde Kıble Mescidi ile Kubbetu's Sahra Camisi'nin yanı sıra müze, medreseler ve büyük avlunun yer aldığı Mescid-i Aksa Külliyesi altında, "Süleyman Mabedi kalıntılarının bulunduğu" iddiasıyla kazı çalışmaları yapıyor, Mescid-i Aksa'da, kendilerinin de ibadet etme haklarının olduğunu savunuyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 9
  • Muhteşem 2 yıl önce Şikayet Et
    Çare ve sorun üretecek yetkili kişiler çözümsüzlüklerine karşın bizden daha çok şikayet ediyorlar,laf,laf,laf siyaset adalet içimize atılmış süslü truva atı..Bu duruma diğer islam ülkeleride dahil hatta bizden daha da boşlar.
    Cevapla
  • kahrol chpkk 2 yıl önce Şikayet Et
    islam birligi tam bir tiss sin...mahserde hesap agir olacak...
    Cevapla
  • Mustafa Çelik 2 yıl önce Şikayet Et
    Ah o 1994 yılındaki antlaşma Türkiye ile İsrail arasında yapılsaydı. Bakalım Mescidi Aksaya adım atabiliyorlarmıydı .
    Cevapla
  • ahmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Yaklaşıyor yaklaşmakta olan...
    Cevapla
  • TURAN 2 yıl önce Şikayet Et
    Sadece tepki gösteriyoruz. Ulan iki füze sallayalım artık. Müminlere Allah yardım eder. Neden korkuyorsunuz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail'den skandal İran ve kara operasyonu duyurusu! Resmen ilan ettiler
Kadıköy'de tur penaltılarla gitti! Fenerbahçe yarı finalin kapısından döndü