Reuters: Türkiye, Paris İklim Anlaşması için 3,1 milyar euro kredi alabilir

Türkiye'nin Paris İklim Anlaşması'nı onaylayıp yürürlüğe kaymasının ardından, temiz enerji hedeflerine ulaşması için Dünya Bankası, Fransa ve Almanya'dan 3,1 milyar euroluk kredi almaya hazırlandığı bildirildi

Reuters: Türkiye, Paris İklim Anlaşması için 3,1 milyar euro kredi alabilir
Reuters: Türkiye, Paris İklim Anlaşması için 3,1 milyar euro kredi alabilir
GİRİŞ 15.10.2021 12:41 GÜNCELLEME 15.10.2021 12:45
Bu Habere 25 Yorum Yapılmış

Reuters'ın haberine göre, Türkiye'nin Paris İklim Anlaşması'nı yürürlüğe koymasında bu kredi anlaşmasının etkili olduğunu ancak henüz son imzaların atılmadığını belirtildi. Kaynaklar kredinin 2 milyar eurosunun Dünya Bankası, yaklaşık 1 milyar eurosunun Fransa ve 200 milyon eurodan fazla bir kısmının Almanya tarafından verileceğini bildirdi.

Paris İklim Anlaşması geçen ay TBMM'de kabul edildikten sonra yürürlüğe girmişti. Türkiye, G20 ve OECD ülkeleri arasında anlaşmayı en son onaylayan ülke oldu.

Türkiye uzun yıllardır anlaşmayı yürürlüğe koymadan önce 'gelişmekte olan ülke' olarak yeniden sınıflandırılması gerektiğini savunuyordu. Gelişmekte olan ülkelere finansman, teknoloji transferi ve kapasite geliştirme imkanları sağlanıyor.

Reuters'a konuşan kaynaklar, 31 Ekim'de başlayacak Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP26) öncesinde imzalanması planlanan mutabakat zaptı kapsamında, Türkiye'nin statüsü değişmese bile kredileri alacağını söyledi.

"MİKTAR VE YÖNTEM ÜZERİNDE ANLAŞILDI, TÜRKİYE BU YÜZDEN ONAYLADI"

Görüşmelerden haberdar olan bir kaynak, "Miktar ve yöntem üzerinde anlaşıldı, Türkiye Paris İklim Anlaşması'nı bu yüzden onayladı" dedi.

Reuters'ın konuştuğu dört yetkili ise, mutabakat zaptının tamamı üzerinde henüz uzlaşılmadığını ve bütün taraflar imzalayana kadar hiçbir şeyin kesin sayılamayacağını söyledi.

Reuters, yetkililerin, konunun hassasiyeti sebebiyle isimlerinin haberde yer almasını istemediklerini aktardı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın haber yayımlanırken henüz konu üzerine yorum yapmadığı da ajansın haberinde belirtiliyor.

ALMAN YETKİLİ: HENÜZ ORTADA MUTABAKAT ZAPTI YOK

Haber ajansına konuşan Alman hükümetinden bir yetkili ise, 3.1 milyar euro rakamını doğrulamadı, görüşmelerin sürdüğünü söyledi. Kaynak, "Henüz ortada mutabakat zaptı yok" dedi.

Bir Dünya Bankası sözcüsü kredi desteği konusunda yorum yapmadı, ancak Türkiye'nin anlaşmayı onaylamasını memnuniyetle karşıladığını söyledi ve "Bu konuda etkili projeler aracılığıyla Türkiye'ye desteğimizi artırmaya hazırız" dedi.

Türkiye, Paris İklim Anlaşması'nı, 22 Nisan 2016 tarihinde New York'ta düzenlenen imza töreninde imzaladı, ancak geçen aya kadar meclisinde onaylamamıştı.

YORUMLAR 25
  • Serkan Ozkan 2 yıl önce Şikayet Et
    İklim yaygarasıyla devletleri borç batağına sürükleme anlaşması! Devletleri o fona para haraç aktarma anlaşması!...
    Cevapla
  • cumali 2 yıl önce Şikayet Et
    okadar düştükmü 3.1 milyar paramız yokmuydu
    Cevapla
  • selahattin S.y.r 2 yıl önce Şikayet Et
    hani borç veriyorduk
    Cevapla
  • Capla hama 2 yıl önce Şikayet Et
    Aaaa 3 milyar dolarcııııkkk..ne der ki reise
    Cevapla
  • Amorti edecek proje 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu 3.1 milyar euro krediyle çatılara BEDAVA panel kurulmalı üretilecek elektrik krediyi amorti de eder sonrasında apartmana da gelir olur. Tarım arazisi az Türkiye'de çok dağlık olduğumuzdan. En düz arazileri israf ediyoruz güneş paneli çitliği yaptık diye. Veya barajların üzerine paneller kurulmalı hem su kaybını önler hem gece gündüz elektrik üretebilir. Gündüz ihtiyaca göre suyu yukarı geri pompalar gece ise barajdan suyu aşağı vererek türbinle elektrik üretir. Bunu ABD falan yapıyor zaten. Barajlar ve paneller sayesinde başka tesise gerek kalmaz elektrik üretimi en ucuz bunlarda zaten. Nükleer santrali de ucuza kendimiz yapalım ki işi öğrenelim.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Meral Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a hain suçlaması
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 85 milyon vatandaşa çağrı: Hepimizin namusuna emanettir!