Dışişleri'nden KKTC'ye karşı üçlü toplantıya tepki

Dışişleri Bakanlığı, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), Yunanistan ve Mısır’ın bugün gerçekleştirdikleri üçlü zirve sonrası yaptıkları ortak açıklamada yer alan hususların Adadaki siyasi ve hukuki gerçekleri yansıtmadığını bildirdi.

Dışişleri'nden KKTC'ye karşı üçlü toplantıya tepki
Dışişleri'nden KKTC'ye karşı üçlü toplantıya tepki
GİRİŞ 19.10.2021 19:50 GÜNCELLEME 19.10.2021 23:31
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Dışişleri Bakanlığı, GKRY, Yunanistan ve Mısır arasındaki üçlü zirve sonrası yapılan üçlü açıklamaya tepki gösterdi.

Bakanlığın açıklamasında, "Bildirideki ifadelerin aksine, bölgedeki gerginliğin esas kaynağı, Yunan/Rum ikilisinin maksimalist ve gayri hukuki deniz sınırı iddiaları ve Kıbrıs Türklerini yok saymalarıdır" denildi.

Dışişleri Bakanlığı, bugün Atina'da 9'uncusu gerçekleştirilen Yunanistan-Mısır-GKRY Üçlü Zirvesi'nin ardından yayımlanan bildirideki Türkiye'ye yönelik iddialara ilişkin karşı açıklama yayımladı. Bakanlık, 'Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki çalışmalarının kınandığı' ve 'Türkiye'nin bölge barışına tehdit oluşturduğu' öne sürülen bildirinin, Yunan/Rum ikilisinin Türkiye'ye ve KKTC'ye yönelik hasmane politikalarının yeni bir tezahürü olduğunu açıkladı.

'MISIR'IN GERÇEK ADRESİ KAVRAYAMADIĞININ GÖSTERGESİ'

Mısır'ın da söz konusu bildiriye dahil olmasına dikkat çekilen açıklamada, "Bu bildiriye Mısır'ın da dahil olması ise Mısır yönetiminin Doğu Akdeniz'de iş birliği yapabileceği gerçek adresi halen kavrayamamış olduğunun göstergesidir. Doğu Akdeniz'de Türkiye ve KKTC'nin dahil olmadığı hiç bir girişimin başarıya ulaşamayacağını dosta da düşmana da gösterdik. Türkiye, bölge ülkeleri arasında iş birliğini artıracak enerji projelerini desteklemektedir. Ancak, bu projelerin Türkiye'nin ve Kıbrıs Türklerinin hak ve çıkarlarını göz ardı etmemesi ve kapsayıcı olması lazımdır" ifadelerine yer verildi.

'İHLAL TEŞEBBÜSLERİNE GEREKLİ CEVAP VERİLMİŞTİR'

Türkiye'ye yönelik ithamların reddedildiği açıklamanın devamında, şöyle denildi:

"Bildirideki ifadelerin aksine, bölgedeki gerginliğin esas kaynağı Yunan/Rum ikilisinin maksimalist ve gayri hukuki deniz sınırı iddiaları ve Kıbrıs Türklerini yok saymalarıdır. Bu ikilinin Doğu Akdeniz'de gerginlik çıkarmak için kıta sahanlığımızı ihlal teşebbüslerine geçtiğimiz günlerde gerekli cevap verilmiştir. Hem kendi haklarımızı, hem de Kıbrıs Türklerinin haklarını kararlılıkla korumaya devam edeceğiz. Öte yandan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından söz konusu ortak bildiriye ilişkin yapılan açıklamayı destekliyoruz. Ada'daki gerçekleri reddeden bir anlayışın, Kıbrıs meselesinin çözümüne katkı sağlaması mümkün değildir. Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsü tescil edilmeden yeni bir müzakere sürecinin başlamasının söz konusu olmayacağını bir kez daha hatırlatırız. Ayrıca, bir takım gayrımeşru gruplara verdikleri destekle Libya'nın istikrarsızlığa sürüklenmesine yol açan bu ülkelerin, şimdi Libya'nın meşru hükümetiyle imzaladığımız mutabakat muhtıralarını hedef almaları, en başta Libya'nın çıkarlarına ve egemenliğine saygısızlıktır."

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada şunlara yer verildi:

“Kıbrıs Adası’nda biri Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) diğeri de GKRY olmak üzere iki ayrı Devlet bulunmaktadır. Bu iki Devletin yaptıkları açıklama ve aldıkları kararlar sadece kendilerini bağlamaktadır. Rum tarafının Yunanistan ve Mısır ile yaptığı ortak açıklama KKTC için yok hükmündedir. Kıbrıs meselesine ilişkin konularda GKRY ve diğer tarafların muhatabının KKTC olduğunun bir kez daha altının çizilmesinde yarar görmekteyiz.

Anılan ortak açıklama gerçekleri saptırmayı amaçlamaktadır. Her şeyden önce Doğu Akdeniz’de yaşanan gerilim Rum tarafının tek taraflı faaliyetlerinin bir eseridir. Rum tarafının ilk kışkırtıcı faaliyetinin Mısır ile imzaladığı tek yanlı deniz hudutlarının sınırlandırılması anlaşması olduğu da anımsanacaktır. Kıbrıs Türk halkının haklarını ihlâl eden Rum tarafının siyasetine Mısır’ın destek vermesini kınamaktayız.

Kıbrıs Türk tarafı Temmuz 2019 tarihinde hidrokarbon kaynaklarının ortak yönetimine ilişkin kapsamlı ve yapıcı bir öneri yapmıştır. Bu önerimiz halen geçerlidir. Bölgede iş birliğinin yolunu açacak bir öneri de Anavatan Türkiye tarafından yapılmıştır. İlgili tarafları bir konferansta bir araya getirmeyi öngören bu öneriyi KKTC de desteklemektedir.

Ancak, GKRY ve Yunanistan ile diğer üçüncü tarafların haklarımızı ihlâl edecek girişimlerine sessiz kalmamız beklenmemelidir. KKTC, Anavatan Türkiye ile birlikte meşru hak ve çıkarlarımızı muhafaza etme kararlılığını sürdürecektir.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Devletimizin belirlediği ruhsat alanlarında Kıbrıs Türk halkı adına çalışmalarını yürütmeye devam edecektir. Rum tarafının tek yanlı faaliyetlerine eşdeğer ve eş zamanlı adımlarla karşılık verilecektir.”

KKTC'DEN DE TEPKİ

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanlığı, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY), Yunanistan ve Mısır ile yaptığı ortak açıklamaya tepki göstererek, "Açıklama KKTC için yok hükmündedir." ifadesini kullandı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Rum tarafının, Yunanistan ve Mısır ile bugün gerçekleştirdiği üçlü zirve sonrası yaptıkları ortak açıklamada yer alan hususların Ada’daki siyasi ve hukuki gerçekleri yansıtmadığı kaydedildi.

Kıbrıs meselesine ilişkin konularda GKRY ve diğer tarafların muhatabının KKTC olduğu vurgulanan açıklamada, "Kıbrıs Adası’nda biri KKTC diğeri de GKRY olmak üzere iki ayrı devlet bulunmaktadır. Bu iki devletin yaptıkları açıklama ve aldıkları kararlar sadece kendilerini bağlamaktadır. Rum tarafının Yunanistan ve Mısır ile yaptığı ortak açıklama KKTC için yok hükmündedir." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Anılan ortak açıklama gerçekleri saptırmayı amaçlamaktadır. Her şeyden önce Doğu Akdeniz’de yaşanan gerilim Rum tarafının tek taraflı faaliyetlerinin bir eseridir. Rum tarafının ilk kışkırtıcı faaliyetinin Mısır ile imzaladığı tek yanlı deniz hudutlarının sınırlandırılması anlaşması olduğu da anımsanacaktır. Kıbrıs Türk halkının haklarını ihlal eden Rum tarafının siyasetine Mısır’ın destek vermesini kınamaktayız. Kıbrıs Türk tarafı Temmuz 2019 tarihinde hidrokarbon kaynaklarının ortak yönetimine ilişkin kapsamlı ve yapıcı bir öneri yapmıştır. Bu önerimiz halen geçerlidir. Bölgede işbirliğinin yolunu açacak bir öneri de Anavatan Türkiye tarafından yapılmıştır. İlgili tarafları bir konferansta bir araya getirmeyi öngören bu öneriyi KKTC de desteklemektedir ancak GKRY ve Yunanistan ile diğer üçüncü tarafların haklarımızı ihlal edecek girişimlerine sessiz kalmamız beklenmemelidir. KKTC, Anavatan Türkiye ile birlikte meşru hak ve çıkarlarımızı muhafaza etme kararlılığını sürdürecektir. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), devletimizin belirlediği ruhsat alanlarında Kıbrıs Türk halkı adına çalışmalarını yürütmeye devam edecektir. Rum tarafının tek yanlı faaliyetlerine eşdeğer ve eş zamanlı adımlarla karşılık verilecektir."

 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 19
  • Vatan Delisi. 2 yıl önce Şikayet Et
    Gelecek leri varsa görecek leri de var!. Onlar düşünsün.Bizim İman Dolu Göğsümüz Var!. Kaşınanı Kaşırız.Kimsenin Toprağın da gözümüz yok.Toprargimizda , gözü olanın gözünü oynarız!.
    Cevapla
  • Yalan yok 2 yıl önce Şikayet Et
    Yani Daha önce Mısır İçin Eleştiri Hakaretlere değdi mi .!!! Eee Katil Darbeci SİSİ Dostum olmuştu hani ..
    Cevapla
  • istanbull 2 yıl önce Şikayet Et
    adalar bizim ve kıbrıs ayrıca Batı Tırakya bizimdir milli sınırlar icine alınmalı
    Cevapla
  • vay be arkadaş 2 yıl önce Şikayet Et
    yunanlıllar bir havlasa saldırsada yunanistani ve kıbrısı komple alsak .
    Cevapla
  • Müslüman 2 yıl önce Şikayet Et
    Adalar bizimdir hakkımızı istiyoruz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
8 ilde operasyon! 'Odacılar' suç örgütü çökertildi
Bakan Bayraktar'dan müjde! 'Birkaç ay içinde kazacağız'