Esed rejimi ülkeye dönen mültecilere bunu yapıyor!

Uluslararası Af Örgütü geçen ay yayınladığı bir raporda, Suriye'ye dönen düzinelerce mültecinin Suriye güvenlik güçlerinin elinde keyfi gözaltı, işkence ve hatta tecavüz dahil olmak üzere çeşitli suistimallere maruz kalmasını kınadı.

Esed rejimi ülkeye dönen mültecilere bunu yapıyor!
Esed rejimi ülkeye dönen mültecilere bunu yapıyor!
GİRİŞ 20.10.2021 12:17 GÜNCELLEME 20.10.2021 12:22
Bu Habere 61 Yorum Yapılmış

Suriye'deki savaştan kaçarak farklı ülkelere sığındıktan sonra ülkelerine dönmek isteyen Suriyeli mültecilere Esed rejimi tarafından keyfi tutuklama ve işkence dahil ihlaller yapıldığı belirtildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nin (HRW), 2017 ve 2021 yılları arasında "Hayatımız Ölüm Gibi: Lübnan ve Ürdün'den Dönen Suriyeli Mülteciler" başlıklı raporunda, Suriye'ye geri dönüşün güvenli olmadığı konusunda uyarı yapıldı.

Örgüt, keyfi olarak tutuklanan veya gözaltına alınan 21, işkence gören 13, üç adam kaçırma, beş yargısız infaz, 17 zorla kaybetme ve bir cinsel şiddet vakası dahil olmak üzere 65 mülteci ve aile üyeleriyle görüştü.

HRW Mülteciler ve Göçmenler Araştırmacısı Nadia Hardman, "Suriye'ye dönen mültecilere yönelik korkunç işkence, alıkoyma, zorla kaybetme, suistimaller, geri dönüşün güvenli olmadığını açıkça gösteriyor" dedi.

"Mülkiyet hakları ihlalleri ve sürdürülebilir dönüşü birçokları için imkansız kılan diğer ekonomik zorluklar" da dahil olmak üzere ek nedenler sıraladı.

Hardman, "Suriye hükümeti yaygın insan hakları ihlalleri uygulamaya devam ettiği sürece hiçbir ülke mültecileri Suriye'ye dönmeye zorlayamaz" dedi.

Suriye'de Mart 2011'de patlak veren iç savaş, çoğunluğu komşu ülkeler Lübnan, Ürdün ve Türkiye olmak üzere 6,6 milyon mülteci dahil, nüfusun yarısındanfazlasının yerinden edilmesine neden oldu.

Lübnan ve Danimarka gibi bazı ülkeler, rejim güçlerinin geniş alanları kontrol altına almasının ardından çatışmaların yoğunluğunun azalması bahanesiyle Suriyeli mültecilere ülkelerine gönderme konusunda baskı uyguluyor.

Mülteciler örgüte, Ürdün sınır muhafızlarının kendilerine Suriye'ye gittiklerinde üç ila beş yıldan önce Ürdün'e dönemeyeceklerini söylediklerini, bunun da "Suriye'ye döndükten sonra zulüm görürlerse sığınma haklarından mahrum kalacakları" anlamına geldiğini söyledi.

Lübnan'da Suriyeli mültecilere yönelik sokağa çıkma yasakları, tutuklamalar, sınır dışı edilmeler, ikamet işlemlerinde kısıtlamalar gibi çeşitli baskılar uygulanıyor.

Uluslararası Af Örgütü geçen ay yayınladığı bir raporda, Suriye'ye dönen düzinelerce mültecinin Suriye güvenlik güçlerinin elinde keyfi gözaltı, işkence ve hatta tecavüz dahil olmak üzere çeşitli suistimallere maruz kalmasını kınadı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, "bütün ülkeler Suriyelileri şiddet ve işkenceyle karşı karşıya kalmaktan korumalı ve hatta Suriye'ye zorla geri göndermeyi durdurmalıdır" çağrısı yaptı.

Örgüt, Lübnan'dan güneydeki Kuneytra vilayetine dönen 38 yaşındaki bir mültecinin "Güvenlik hizmetleri insanları korkutmayı bırakana kadar Suriye'de kimse güvende olmayacak" dediğini aktardı.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 61
  • Savcı 2 yıl önce Şikayet Et
    Başa kim gelirse gelsin Allah'ın indirdiği hükümlerle hükmetmez..
    Cevapla
  • zafer gülten 2 yıl önce Şikayet Et
    ben bir müslüman olarak şunu bilirim....müslüman insan vatanını kafire bırakıp kaçmaz,çoluk çocuk yediden yetmişe savaşır....açın tarih sayfaları ,bakın Kurtuluş Savaşı mız yıllarına.....türküsü bile var dilerden düşmeyen---hey onbeşli onbeşli Tokat yolları daşlı,onbeşliler gidiyor kızların gözü yaşlı-bu türkü savaş yıllarında cepheye savaşmaya giden 15 yaşındaki gençlerimizin türküsüdür,bakıyorum etrafıma sırım gibi Suriye gençleri keyip çatmada,vatanları kafir elindeyken.
    Cevapla
  • Hristiyan insan mı? 2 yıl önce Şikayet Et
    Lübnan'da Suriyeli mültecilere yönelik sokağa çıkma yasakları, tutuklamalar, sınır dışı edilmeler, ikamet işlemlerinde kısıtlamalar gibi çeşitli baskılar uygulanıyor. LÜBNANLI HRİSTİYAN ARAPLAR BUNU HEP YAPAR.
    Cevapla
  • Hakan 2 yıl önce Şikayet Et
    ESET gebertulmeden bu iş düzelmez savaş boş gebertin eseti her sey yoluna girer
    Cevapla
  • Kulfani 2 yıl önce Şikayet Et
    Allah'ım, yorumlarında bencilce , zalimane, Müslümana yakışmayacak sözler sarfedenlerden uzağım. Affına sığınıyoruz. Biz Müslüman kulların olarak bize sığınanları korumaya onlar ile ekmeğimizi, aşımızı paylaşmaya talibiz içimizdeki cahilleri de affeyle hidayet lutfeyle şüpesiz ki sen işiten ve duaları kabul edensin. Amin.
    Cevapla
  • Sakaryalı 2 yıl önce Şikayet Et
    Peki vatanına ihanet etmiş korumamış kaçmış olanlardamı misafir... Hele abd israil rusya vb hrıstıyanlarla yahudilerle savaşma şerefine nail olma ihtimali var iken şehit olma şerefi dururken kaçıp... Parkları sahilleri istila etmelri misafirlik falan değil...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
205 milyon liralık vurgun! Banka denetiminde ortaya çıktı!
CHP'li belediyelerde akraba kıyağı: Liyakate değil kan bağına bakılıyor