Özlem Türeci: Turkovac salgının aşılmasına yardımcı olacak

Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci, İspanya'nın Asturias Prensesi Ödülleri'nde teknik ve bilimsel dalda ödüle layık görüldü. Türeci ayrııca Turkovac aşısının insanlığa salgını aşmada yardımcı olacağını ifade etti.

Özlem Türeci: Turkovac salgının aşılmasına yardımcı olacak
Özlem Türeci: Turkovac salgının aşılmasına yardımcı olacak
GİRİŞ 22.10.2021 18:04 GÜNCELLEME 22.10.2021 18:04
Bu Habere 42 Yorum Yapılmış

Asturias Prensesi Ödülleri Teknik ve Bilimsel Araştırmalar Jürisi, bu yıl bu daldaki ödüle Uğur Şahin ve Özlem Türeci ile birlikte COVID-19 aşılarının bulunmasına katkılarından dolayı Katalin Kariko (biyokimyacı), Drex Weissman (immünolog), Philip Felgner (immünolog), Derrick Rossi (biyolog) ve Sarah Gilbert'i de (aşı uzmanı) layık gördü.

İspanya'da 1981'den bu yana verilen ödüller, şimdiki Kral 6. Felipe'nin babasının yerine 2014'te tahta geçmesiyle veliaht olan büyük kızı Prenses Leonor'a atfen "Asturias Prensesi" adını almıştı.

Toplamda 8 kategoride verilen ödüllere layık görülenlere Joan Miro heykelciği, diploma, rozet ve 50 bin euro veriliyor.

Ödül töreni İspanya'nın kuzeyindeki Asturias bölgesinin Oviedo kentindeki Campoamor Tiyatrosu'nda bu akşam düzenlenecek.

"İMKANSIZI GERÇEKLEŞTİRDİK"

Uğur Şahin ve Özlem Türeci, törenin yapılacağı Oviedo kentinde basın toplantısı düzenledi.

"Olağanüstü bir takım çalışmasıyla imkansızın imkansızını gerçekleştirdik" diyen Şahin, "2020'de başladığımız çalışmaları en kısa zamanda bitirmemiz gerekiyordu. Vardiyalı 24 saat çalıştık. Herkes işine konsantre oldu. Dışarıda olup bitenden kimsenin haberi yoktu. Bu bize büyük bir sorumluluk ve aynı zamanda büyük bir fırsat verdi" dedi.

Ürettikleri COVID-19 aşısının aşamalarının engelsiz bir süreçle ilerlediğini kaydeden Şahin, faz 1'de 4 bin , faz 2'de 60 bin ve faz 3'te 5 milyon kişide uygulanan aşının onayının çok büyük bir veri tabanına dayandığını vurguladı.

"TURKOVAC İNSANLIĞA YARDIMCI OLACAK"

Özlem Türeci de COVID-19 aşısını bulmalarından dolayı çok mutlu olduklarını dile getirerek, "Bilimin, küresel bir krize karşılık verebileceğini gösterdik" dedi.

Türeci, COVID-19'a karşı Türkiye'de geliştirilen yerli Turkovac aşısı için ise "Onay alan tüm aşılar gibi salgının aşılmasında insanlığa yardımcı olacaktır" dedi.

Mevcut durumda piyasada olan COVID-19 aşılarının virüsün mutasyona uğrayan türlerine karşı da etkili olduğunu anlatan Türeci, buna rağmen yeni bir virüsle karşı karşıya olmalarından dolayı tedbiri ve araştırmaları elden bırakmamak gerektiğini ifade etti.

140 ÜLKEDE 3 MİLYAR DOZ

Dünya nüfusunun mevcut durumda sadece yüzde 37'sine aşı ulaştırılmasıyla ilgili bir soruya ise Şahin, "Hedefimiz her zaman bu aşının dünyadaki herkese ulaştırılması oldu. 2021 yılı sonunda 140 ülkede toplam 3 milyar doz aşı ulaşmış olacak. Gelecek yıl da bu devam edecek. Hep birlikte başarabiliriz." cevabını verdi.

Özlem Türeci de aşı patentlerinin serbest bırakılmasının "çözüm değil sorun olabileceğini" vurgulayarak, "Önemli olan aşının eşit dağıtımı. Bununla ilgili bazı çalışmalar yapılıyor. Örneğin, Afrika ülkelerinin kendi içlerinde aşı üretimi zaten yapılıyor ama bu yeterli değil." dedi.

BioNTech olarak 2012 yılından bu yana kansere karşı aşı denemeleri yürüttüklerini ve önemli bir yol kat ettiklerini söyleyen Türeci, şöyle devam etti:

"MRNA aşılarında hastaya bağlı özel çalışmalar yapıldı. 100'den fazla kişiye deneme yaptık. Güvenli olduğunu görüyoruz. Tümörün kontrol altına alınıp küçültülmesini sağlamada ilerleme kaydettik. 4-5 yıl içinde sağlık sisteminin içinde, alımı kolay ve normal şekilde piyasada olacağını düşünüyoruz."

 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 42
  • sedat 2 yıl önce Şikayet Et
    her aşı gibi faydalı demiş bu klasik bir cümle bir övgü değil abartmayın
    Cevapla
  • Mehmed 2 yıl önce Şikayet Et
    Eee bu asi herkes yabancı aşıları vurulunca mi çıkacak neredeyse herkes asi oldu.
    Cevapla
  • utrjzx 2 yıl önce Şikayet Et
    biroder bu hastalık uzun sürecek geç çıkmış olsada ilelebet yabancı aşı vurulmaktan iyidir ilk 2 aşımı yabancı vuruldum artık türk aşısını bekliyorum ocakta3. aşım türkovac olacak
    Cevapla
  • Hans 2 yıl önce Şikayet Et
    Turkovac heykellere de faydalı olacakmi lennnn.?
    Cevapla
  • Mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Corc Hans ... bunlara kesin çözüm olacak inşallah.
    Cevapla
  • Asım 2 yıl önce Şikayet Et
    chp'nin Haberi de yok ilgisi de.
    Cevapla
  • Ferhat 2 yıl önce Şikayet Et
    Aynen
    Cevapla
  • Fuat 2 yıl önce Şikayet Et
    Dikkat, Aylardır sosyal medyada takma Türk ismi hesap kulanarak kızıl emperiyalist çin çang çong komunist propagandası M-rna aşıları kötüleniyor "Sinovac hariç" daha nice aşılar sürekli kötüleniyor: Hedefi ulaşabilmek için ABD, Alman, Israil ve Anti semitzm globalist Bill Gates polemiği yapıyorlar! BIONTECH kurucusu gurbetçi sayın uğur Şahin bey hakkında polemik. Negatif algı operasyonuyla halkın kafasını karıştırmak şüphe ve kuşku yaratmak ve insnanları yüksek koruyucu aşılardan kulanmaktan uzak tutmak! Yorumları çok dikkat edin ve analiz edin negatif algı operasyonuna şimdi BIONTECH in yanına TURKOVAC da ekleniyor!
    Cevapla
  • ali can 2 yıl önce Şikayet Et
    adamlara kalsa ayda bir aşı olmayı teklif edecekler.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Turgut Altınok, Mansur Yavaş'ın Londra'da PKK destekçisiyle görüşmesine tepki gösterdi
MHP'den Yeniden Refah açıklaması! Dikkat çeken Milli Görüş çıkışı