İngiltere ile Fransa arasında misilleme savaşı başlıyor

Fransa, balıkçılık krizi nedeniyle İngiltere'ye misilleme önlemleri başlatıyor. Londra yönetimi ise, İngiliz teknelerini Fransız limanlarından engelleme tehdidinin uluslararası hukuk ve ticaret anlaşmalarının ihlali olduğunu söyledi.

İngiltere ile Fransa arasında misilleme savaşı başlıyor
İngiltere ile Fransa arasında misilleme savaşı başlıyor
GİRİŞ 28.10.2021 09:36 GÜNCELLEME 28.10.2021 09:36

Fransa, devam eden balıkçı sorunu nedeniyle 2 Kasım itibarıyla İngiltere'ye karşı misilleme önlemlerini hayata geçirecek.

Hükümet Sözcüsü Gabriel Attal, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, Fransız balıkçıların, İngiliz kara sularında avlanmaları amacıyla lisansın verilmesi için İngiliz hükümetine gerekli tüm belgeleri ve bilgileri ilettiklerini söyledi.

İngiltere'nin lisansların sadece yüzde 50'sini verdiğini ifade eden Attal, "Bu kabul edilemez. Sabrımızın sınırı aşıldı." dedi.

İngiltere'nin Brexit Bakanı Lord Frost, tutumun "hayal kırıklığı" olduğunu, Fransa'nın planlarına "acil açıklama" istendiğini söyledi.

Fransa, geçen ay İngiltere ve Jersey'nin düzinelerce Fransız teknesine balıkçılık ruhsatı vermeme kararına kızdı ve bunun Brexit anlaşmasını ihlal ettiğini savundu.

KRİZİN ÇIKIŞ NEDENİ

AB ve İngiltere arasında 2021'deki balıkçılık kotalarının belirlenmesine yönelik müzakerelerde uzlaşı sağlanabildi, ancak özellikle Fransız balıkçılar belirlenen bölgelerde faaliyet gösteremedi.

İngiltere'ye bağlı Jersey Adası yönetimi, kendi kara sularında avlanmaya devam etmek isteyen Fransız balıkçı teknelerinden, geçmişteki faaliyetlerine dair kanıt sunmalarını istemişti. Bu durum, İngiltere ve Fransa arasında gerilime neden olmuştu.

Fransa, Jersey'in elektriğini kesme tehdidinde bulunmuş, Fransız balıkçılar da adanın limanını ablukaya almıştı.

İngiliz hükümeti, Jersey Adası'na önlem olarak iki donanma gemisi göndermiş, Fransa da bunun ardından misilleme olarak bölgeye iki donanma gemisi gönderme kararı almıştı.

Fransız balıkçıların ablukasının bitmesi üzerine, donanma gemileri karşılıklı olarak geri çağırılmıştı. Fransa, balıkçılık konusunda AB'nin, Birleşik Krallık'a karşı daha katı davranmasını talep ediyor.

Manş Adaları'ndan olan Jersey'nin elektriğinin yüzde 95'i yaklaşık 14 mil uzaklıktaki Fransa tarafından sağlanıyor. Kendine has bir yönetimi olan ve Kraliçe'nin bir temsilcisi bulunan ada, uluslararası arenada İngiltere tarafından temsil ediliyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kuantum çağı başlıyor: İnternetin devri kapanacak... Brainet ile iletişim kuracağız!
Changan Lumin Corn Türkiye'ye geliyor! 450 bin liraya sıfır otomobil