Sudan'da gözaltındaki 87 öğretmen yargılanmadan hapse gönderildi

Sudan Öğretmenler Komitesi, 25 Ekim'de yönetime el koyan ordunun aldığı kararları protesto etti. Komite, polisin gözaltına aldığı 87 öğretmenin yargılanmadan başkent Hartum'daki Soba Cezaevi'ne konulduğunu öne sürdü.

Sudan'da gözaltındaki 87 öğretmen yargılanmadan hapse gönderildi
Sudan'da gözaltındaki 87 öğretmen yargılanmadan hapse gönderildi
GİRİŞ 08.11.2021 00:21 GÜNCELLEME 08.11.2021 01:51

Komite üyeleri, Eğitim Bakanlığı önünde ordunun yönetime el koymasını ve ardından aldığı kararları protesto etti.

Askeri yönetim karşıtı protestolara öncülük eden Sudan Meslek Odaları Birliğinden yapılan açıklamada, polisin protestolara katılan öğretmenlere göz yaşartıcı gazla müdahale ettiği, 87'sini gözaltına aldığı belirtilmişti. Polisin müdahalesi sırasında bir öğretmenin bacağının kırıldığı bilgisi paylaşılmıştı.

Sudan Meslek Odaları Birliği, 5 Kasım'da ülke genelinde sivil itaatsizlik eylemleri ve askeri müdahale karşıtı gösteri çağrısı yapmıştı ancak eylemlere katılım sınırlı kalmıştı.

Birlik, "Devrimci güçler, tüm bileşenleriyle bayraklarını kaldırdı: Asker ile müzakere yok. Pazarlık yok. Ortaklık yok." ifadelerini kullanmıştı.

SUDAN'DA ASKERİ MÜDAHALE

Sudan'da 25 Ekim sabahı Başbakan Abdullah Hamduk ile çok sayıda siyasetçi gözaltına alınmış, ertesi gün Hamduk'un serbest bırakıldığı açıklanmıştı.

Ülkenin birçok yerinde telefon ve internet hatları kesilirken, askeri güçler, başkent Hartum'un Umdurman bölgesindeki radyo ve televizyon merkezini basarak çok sayıda çalışanı gözaltına almıştı.

Sudan’da askeri müdahale sonrası azledilen Başbakan Abdullah Hamduk, ordu ile herhangi bir diyaloğa girmeden durumun 25 Ekim öncesine döndürülmesi şartına sıkıca bağlı olduğunu belirtmişti.

Sudan Ordusu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, olağanüstü hal ilan ettiklerini, Egemenlik Konseyi ve kabinenin feshedildiğini, Sudan'daki tüm kesimleri temsil edecek teknokrat bir hükümet kurulacağını duyurmuştu.

Uluslararası toplumun Sudan'daki yönetim krizinin çözümü ve ara buluculuk girişimlerinden şu ana kadar sonuç alınamadı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Harita paylaşıldı! 45 il için peş peşe uyarılar
Avrupa'da kim ne kadar kazandı? İşte rakamlar