Fransa'da İslam düşmanlığının son eseri: "Bereket" laikliğe aykırı sayıldı

Fransa'daki İslam düşmanlığında her geçen gün bir yeni gelişme yaşanıyor. Bir tesettür giyim markasının “Bereketli Kasım” ve “Bereketli Cuma” sloganıyla yaptığı kampanyalarda kullanılan “Bereket” kelimesine izin verilmedi

Fransa'da İslam düşmanlığının son eseri: "Bereket" laikliğe aykırı sayıldı
Fransa'da İslam düşmanlığının son eseri: "Bereket" laikliğe aykırı sayıldı
GİRİŞ 09.11.2021 18:25 GÜNCELLEME 09.11.2021 18:25
Bu Habere 36 Yorum Yapılmış

Fransa'da İslam düşmanlığı her geçen gün daha da artıyor. Yaşamın her koşulunda Müslümanların karşılarına çıkartılmaya çalışılan İslam düşmanlığı ile iglili yeni bir gelişme yaşandı.

Fransa'da da faaliyet gösteren bir tesettür giyim firmasının kasım ayına özel başlattığı indirim kampanyasına müdahale eden Fransa, firmanın kampanyalarda kullandığı "bereketli" ifadelerine izin vermedi.

İSLAMOFOBİ'NİN SON ÖRNEĞİ

Firma, indirim sezonu için ‘Bereketli Kasım’ veya ‘Bereketli Cuma’ yerine geçecek ‘Blessed’ (kutsal) ifadesini bu ülkede kullanamadı. Noel öncesinde, ‘Happy Christmas’ ilanlarını her yerde süsleyen Fransız yetkililer farklı inanç ve kültürlerin hassasiyetlerine karşı aynı demokratik tavrı sergileyemedi.

BAŞÖRTÜLÜ AFİŞLERE TAHAMMÜL YOK

Müdahalelerin uygulandığı Modanisa Başkan Yardımcısı Samim Sürel, eylül ayından itibaren ülkede yaşadıkları ayrımcı uygulamalar hakkında Yeni Şafak’a açıklamalarda bulundu. Eylül ayında hazırlanan ve başörtülü kadınların bulunduğu kampanya afişlerinin engellendiğini belirten Sürel, 40’a yakın ülkede itiraz edilmeyen örneklerin Fransa’da sayısız engelle karşılaştığını anlattı.

Sürel, serbest piyasa koşullarına ve girişim özgürlüğüne aykırı kararlar hakkında “Avrupa Konseyi tarafından hazırlanan bir kampanya da ne yazık ki, Fransa’nın itirazı nedeniyle sonlandırıldı” diye konuştı. Samim Sürel son olarak kasım indirim günleri için firmanın kullandığı ve Almanya, İngiltere gibi onlarca ülkede sorunsuz yayınlanan ‘Blessed (kutsal)’ ifadesinin bulunduğu görsellerin ve içeriklerin laikliğe aykırı olduğu gerekçesiyle engellenmek istendiği bilgisini paylaştı.

"BEREKETLİ CUMA RAHATSIZ ETTİ"

Samim Sürel, engelleme girişimini şu sözlerle özetledi:

“Firma olarak Türkiye’de kasım indirim kampanyalarını ‘Bereketli Kasım’ ve ‘Bereketli Cuma’ ifadeleriyle yapıyoruz. İngilizce konuşulan ülkelerde ise, Cuma’nın kutsallığına gönderme yaparak ‘Blessed’ı kullanıyoruz. İlanlar, Fransızca ve Almanca’da da bu şekliyle kullanılıyor. Ancak diğer ülkelerde sorun yaşamadığımız halde Fransa’da ‘Blessed November’ ifadeli afişlerimiz laikliğe uygun olmadığı gerekçesiyle yayınlanmadı. İtirazımız ise geçerli sayılmadı. Bu ifadeyi değiştirmemiz istendi.”

RESİMLERE DENETİM

Samim Sürel, kampanya için anlaştıkları reklam ajansının, Fransız makamlardan onay alamazsınız gerekçesini öne sürdüğünü ifade etti. İtirazlarının karşılıksız kaldığını ve sonradan yollanan 10 kadar resim içinde ancak bir tanesinin zar zor yayınlanabildiğini belirten Sürel benzer engellemelerin devam edebileceğine dikkat çekti. Sürel, “Demokrasisi ile övünen Fransa’da bu konudaki tepkileri şaşkınlıkla karşılıyoruz” diye konuştu.

YORUMLAR 36
  • ERCAN 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu gününü Türklere borçlu olan Fransa sanırım tarihinden Bi haber. Çok çabuk unutmuşlar Osmanlı'ya el açıp, aman diledikleri günleri yada unutamamış lar şimdi karınları doyunca bir yerleri kalkmış utançlarından böyle arınmaya çalışıyorlar. Onların dediği olsun bereketsizlik bütün hücrelerini sarsın.
    Cevapla
  • lahavle 2 yıl önce Şikayet Et
    ALLAH fransadan bereketi kaldirsin yokluk kitlik fakirlik versin ins
    Cevapla
  • Anti-kemalist 2 yıl önce Şikayet Et
    Fazla değil bundan 15 sene önce Türkiye de kemalist tayfa bunun bin katını yapıyordu güzel ülkemde. Allah zihniyetlerini kurutsun.
    Cevapla
  • Sakarya-Fırat..... 2 yıl önce Şikayet Et
    Evet ; ama çok çabuk unutuldu maaleseff
    Cevapla
  • hamdi 2 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye'de de bir zaman böyleydi. İçimizdeki sorunları aştıkça dışardaki sorunları gündemimize taşıyabiliyoruz hamdolsun.
    Cevapla
  • Esnaf 2 yıl önce Şikayet Et
    Allah Bereket versin abi. Bereketini gör usta
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz duyurdu: Emekliler için özel çalışma
KAAN için yeni aşama! Teslim tarihi öne çekildi