Şi'den Biden'a Tayvan uyarısı: Dokunursanız yanarsınız!

ABD Başkanı Joe Biden ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping sanal ortamda görüştü. İki lider arasındaki görüşmeye Tayvan konuusu damga vurdu. Şi, Biden'a Tayvan’ın bağımsızlığını desteklemek ateşle oynamaktır. Ateşle oynayanlar yanacaktır dedi.

Şi'den Biden'a Tayvan uyarısı: Dokunursanız yanarsınız!
Şi'den Biden'a Tayvan uyarısı: Dokunursanız yanarsınız!
GİRİŞ 16.11.2021 10:22 GÜNCELLEME 16.11.2021 10:47
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Biden'ın ocakta göreve gelmesinden bu yana iki kez telefonda görüşen liderler, video konferans yoluyla ilk yüz yüze görüşmelerini gerçekleştirdi. Görüşme her ne kadar iş birliği ve olumlu hedeflerle gerçekleştirilmiş olsa da, konu Tayvan'a gelince iki ülke arasında yine soğuk rüzgarlar esti.

"ATEŞLE OYNAMAYIN"

ABD ile Çin arasındaki en büyük sıkıntılardan biri Tayvan meselesi. Özellikle iki ülke arasındaki çatışmayı neredeyse fiziki boyuta taşımak üzere olan konu, zirveye de taşındı. Şi Cinping, Joe Biden'ı  Tayvan'ın bağımsızlığa yönelik Pekin'in kırmızı çizgilerini aşan herhangi bir adım atması durumunda Çin'in “kararlı önlemler” almaya hazır olduğu konusunda uyarırken sert ifadeler kullandı.

Şi'nin, ABD başkanını Tayvan'ın bağımsızlığına yönelik herhangi bir desteğin "ateşle oynamak" gibi olacağı konusunda uyarırken, "ateşle oynayanların yanacağını"uyarısında bulunduğu belirtildi..

İKİ ÜLKE ARASINDA KRİTİK ZİRVE

Dünyanın en büyük iki ekonomisine sahip iki ülkenin liderleri arasındaki görüşme, uluslararası ilişkiler açısından da önemli görüldü.

Görüşmeye Çin tarafında Devlet Başkanı Şi'nin yanı sıra Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Siyasi Bürosu üyesi ve Genel Ofisi Direktörü Ding Şueşiang, ÇKP Merkez Komitesi Siyasi Bürosu üyesi ve Dış İlişkiler Ofisi Direktörü Yang Cieçı, Çin Devlet Konseyi üyesi ve Dışişleri Bakanı Vang Yi, Başbakan Yardımcısı Liu Hı ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Şie Fıng katıldı.

ABD tarafında ise Biden dışında Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ve Hazine Bakanı Janet Yellen'ın olduğu yetkililer yer aldı.

BİDEN'DAN İŞ BİRLİĞİ VURGUSU

ABD Başkanı Biden, Şi ile samimi ve açık bir görüşmeyi dört gözle beklediğini, bu görüşmenin basit, doğrudan rekabetin nasıl sağlanacağını ele alacaklarını söyledi.


Biden, iklim değişikliği gibi hayati küresel konularda iş birliğini vurgulayarak, “Dünyaya olduğu kadar halkımıza da sorumluluğumuz var” dedi.

Biden toplantı gündeminde, insan hakları, ekonomi, serbest ve adil bir Hint-Pasifik bölgesini güvence altına almak olduğunu dile getirdi.

"ARTIRILMASI GEREKİYOR"

Çin Devlet Başkanı da eski arkadaşını görmekten çok mutlu olduğunu belirterek, “İnsanlık küresel bir köyde yaşıyor ve birlikte birçok zorlukla karşı karşıyayız. Çin ve ABD'nin iletişimini ve iş birliğini artırması gerekiyor” diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • B.Ali 2 yıl önce Şikayet Et
    Birebir yapılan bir görüşmede sanal ortamda da olsa abd başkanına böyle bir posta koyması kaydadeğer bir gelişmedir ve çinin geldiği noktayı göstermesi açısından da önemlidir.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Son dakika: MEB 81 il valiliğine yazı gönderdi! 1 Nisan'da okullar tatil olacak mı?
İstanbul için deprem uyarısı! En riskli 5 ilçe...