Rusya'dan Türkiye'ye gayriresmi ambargo

Geçtiğimiz aylarda Türkiye'den ithal ettiği domatese kota uygulayan Rusya, bu kez de üzüm, biber, nar ve kabak gibi ürünlere "analiz" şartı getirdi. Türk ihracatçısını büyük zarara uğratan Rusya, ürünleri sınır kapısında 20 gün bekletti.

Rusya'dan Türkiye'ye gayriresmi ambargo
Rusya'dan Türkiye'ye gayriresmi ambargo
GİRİŞ 19.11.2021 21:41 GÜNCELLEME 20.11.2021 14:47
Bu Habere 257 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin yaş meyve-sebze, özellikle de domates ihraç ettiği ülkelerin başında gelen Rusya, 2015 yılında yaşanan uçak kriziyle domates alımını askıya almış ve 1 Kasım 2017'den itibaren ise 50'şer bin tonluk kota uygulamaya başlamıştı.

Domatese kota uygulayan Rusya, bu kez de üzüm, biber, erik, nar ve kabağa analiz şartı getirdi. Analiz haftalar sürünce ürünler sınır kapısında çürüdü.

RUSYA'DAN TÜRKİYE'YE GAYRİRESMİ AMBARGO

Konuya ilişkin Habertürk TV'ye açıklama yapan Yaş-Meyve Sebze İhracatçısı Ali Uçak, "Rusya, bize gayriresmi bir ambargo uyguluyor. Burada 20 gündür bekleyen binlerce tır var" ifadelerini kullandı.

"GAYRİRESMİ AMBARGO UYGULANIYOR"

"Rusya, 'Senden ürün almayacağım' da demiyor" diye konuşan Uçak, "Alacağım deyip kapıda bekletiyorlar. Bize gayriresmi bir ambargo uyguluyorlar. Rusya’ya 1 milyar doların üzerinde yıllık ihracatımız var. Her gün yeni bir analiz şartı çıkarıyorlar. Tonlarca ürün gümrüklerde çürüme tehlikesiyle karşı karşıya" dedi.

"ZARARIMIZI HESAPLAMAYA MAKİNE YETMEZ"

Gerekli analiz raporlarını Türkiye'de aldıklarını ifade eden Uçak, "Buna rağmen son 15 gündür her üründen analiz almaya başladılar. En fazla 1-2 gün sürecek işlem, Rusya’da 20 günde tamamlanmıyor. Bekleyen ürünler var ve çürümeye başladı. Zararımızı hesaplamaya makine yetmez" diye konuştu.

"ANALİZ BİLE ETMEDEN GERİ GÖNDERİYORLAR"

Rusya sınırında binin üzerinde tırın beklediğini ifade eden Uçak, "Bazen de hiç analiz dahi almadan sınırdan Türkiye’ye geri gönderiyorlar" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslenen Uçak, "Ne olursunuz sektörü düşünün binlerce insan ekmek yiyor. Bu sorun çözülmezse binlerce insan işsiz kalacak, firmalar batacak" diyerek sözlerini noktaladı.

KAYNAK: HABERTÜRK
YORUMLAR 257
  • Abdullah 2 yıl önce Şikayet Et
    ne Rusyayı bırakabiliriz ne ABDyi. Neden mi jeopolitik konum. Eğer rusyaya red çekersek abd yanaşır ABDye red çekersek rusya yanaşır. Aynı şekilde onlarda sizden vaz gecemez. Mevzu dengeli olmak dengeyi bozmamak uyanık olmak bilmeden atıp tutmamak.
    Cevapla
  • Nezir 2 yıl önce Şikayet Et
    Ya zaten bunlar hepsi bir Dizisini oynuyorlar Kafirden ne Dost ne post olmaz Bunlara yaranamayiz
    Cevapla
  • Mehmet Yavuz Can 2 yıl önce Şikayet Et
    Rusyayin sebze ve meyve alım alternatifi çok , Bizim bazı çakma kabadaylilar yapmışlar yorumlara bırakın almasınlar onlar tıpış tıpış gelip alırlar)))
    Cevapla
  • Muhammet Canipek 2 yıl önce Şikayet Et
    Al malı getir ülkene bak ne oluyor kendileri yetistiremiyo zaten aç köpek qibi gelirler kapıya senin qitmene bile qerek kalmaz !
    Cevapla
  • Yavuz 2 yıl önce Şikayet Et
    Cahil oglu cahil, Allah akıl fikir versin size.
    Cevapla
  • Hüseyin İnce 2 yıl önce Şikayet Et
    Ruslarla ile anlaşma yapmak baştan bir hataydı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Tekin: Öğretmen atama rakamında uzlaştık
Türkiye nasıl diplomasinin merkez ülkesi oldu?