Sudan'da yeni kriz: Burhan -Hamduk anlaşması reddedildi

Sudan Meslek Odalar Birliği, eski iktidar ortağı Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG) ile Komünist Parti; Abdulfettah el-Burhan ve Başbakan Abdullah Hamduk arasında imzalanan siyasi anlaşmayı reddettiklerini bildirdi.

Sudan'da yeni kriz: Burhan -Hamduk anlaşması reddedildi
Sudan'da yeni kriz: Burhan -Hamduk anlaşması reddedildi
GİRİŞ 22.11.2021 00:47 GÜNCELLEME 22.11.2021 03:33

Birlikten yapılan açıklamada, "Hamduk ve Burhan arasında bugün imzalanan ihanet anlaşmasını tamamen reddediyoruz. Bu sadece imzalayan tarafları ilgilendiriyor. Anlaşma, darbeyi meşrulaştırmaya yönelik yanlış bir girişimdir." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, Abdullah Hamduk'un, bu anlaşmayı imzalaması "siyasi intihar" olarak nitelendirildi.

- "Barışçıl yollarla protesto edilme" çağrısı

ÖDBG'den yapılan açıklamada ise bu anlaşmanın, biçim ve içerik açısından reddedildiği vurgulanarak, "Meşru rejimi baltalama, anayasayı devirme ve barışçıl devrimcileri öldürme, taciz, ve diğer belgelenmiş suçlar, darbe liderlerinin derhal yargılanmalarını gerektirir." değerlendirmesinde bulunuldu.

Açıklamada, "Tüm barışçıl, denenmiş ve yenilikçi yöntemlerle devrimcilerle meslek kuruluşları, Direniş Komiteleri ve tüm onurlu insanlarla birlikte bu anlaşmayı yıkmak için çalışıyoruz." görüşü paylaşıldı.

Sudan Komünist Partisi de açıklamasında, söz konusu anlaşmayı, devrimin görevlerinin tamamlanmasına ve canlar verilerek, sivil ve demokratik bir devletin kurulmasına giden yolu engellemeye yönelik bir başka girişim olarak gördü.

Açıklamada, herkese, anlaşmaya ve onu hazırlayanlara karşı kararlı duruş sergileme ve her türlü barışçıl yollarla protesto etme çağrısı yapıldı.

 SUDAN'DA ASKERİ MÜDAHALE

Başbakan Abdullah Hamduk ile çok sayıda siyasetçi, 25 Ekim sabahı güvenlik güçlerince gözaltına alınmıştı.

Sudan Ordusu Komutanı Burhan, olağanüstü hal (OHAL) ilan ettiklerini, Egemenlik Konseyi ve kabinenin feshedildiğini, ülkedeki tüm kesimleri temsil edecek teknokrat bir hükümet kurulacağını duyurmuştu.

Sudan'da Egemenlik Konseyi ile yeniden başbakanlığa getirilen Hamduk, 25 Ekim'deki askeri müdahalenin ardından yaşanan yönetim krizini sona erdirmek amacıyla siyasi anlaşmaya imza atmıştı.

Anlaşma kapsamında, Burhan, Hamduk'u başbakanlık görevinden azletme kararını iptal etmişti.

Başbakanlık Ofisi de Hamduk'un, resmen görevine başladığını bildirmişti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Japon deprem uzmanından yeni uyarı! 'Asıl fay daha kırılmadı'
TCG Anadolu ilk kez NATO tatbikatında