Son dakika: ABD ile İran'dan sinsi oyun! İzin verdiler...

Irak’ı işgal ederek Saddam’dan boşalan alana İran’ın yerleşmesine ön ayak olan ABD, aynı siyaseti Suriye’de de izliyor. Tek politikası PKK/PYD’yi himaye etmek olan ABD, İran’ın Suriye’nin tamamında güçlenmesine yol açtı.

Son dakika: ABD ile İran'dan sinsi oyun! İzin verdiler...
Son dakika: ABD ile İran'dan sinsi oyun! İzin verdiler...
GİRİŞ 22.11.2021 07:23 GÜNCELLEME 22.11.2021 07:23
Bu Habere 158 Yorum Yapılmış

Esed’in başmüftülük makamını lağvetmesi ise İran’ın ülkedeki hegemonyasının artmasının son işareti oldu.

ABD ve müttefikleri tarafından Irak’ın 2003’te işgalinin ardından, Saddam Hüseyin’in demir yumruk rejiminin çözülmesi, ülkede İran’ın varlığını daha da görülür hale getirmişti. Şiilik inancı üzerinden milyonlarca insanı kendi politik hedeflerine kanalize etmeyi başaran İran, Irak topraklarındaki türbe ve ziyaretgâhları da yine aynı hedefler için kullanma stratejilerini derinleştirdi. Gelinen noktada, Saddam Hüseyin’in bıraktığı boşluğu İran devletinin doldurduğu bir siyasi manzara ortaya çıktı.

Çelişkilerle ve tutarsızlıklarla dolu Amerikan siyaseti, aynı çizgiyi şimdi de Suriye’de izliyor. Yalnızca PKK ve PYD çevrelerini himaye etmeye yönelen ABD, hem Suriye’de yaşanan insani krize gözlerini kapatıyor hem de İran’ın bu ülkenin kılcal damarlarına kadar sızma sürecini yalnızca izlemeyi tercih ediyor.

KİMLİK DEĞİŞİMİ

Arap Baharı vesilesiyle ortaya çıkan kaotik ortamda, “teröristlerle savaş” konseptini kendi politik hedeflerini gerçekleştirmeye uyarlayan İran devlet aklı, Suriye’deki çatışma bölgelerinden Sünni çoğunluğun tehcir edilmesi ve onların yerine Şiilerin iskânını ısrarla uygulamayı sürdürüyor.

Buna ilave olarak, tarihi kaynaklarda yeri olmayan birçok yeni “ziyaretgâh” da ihdas ederek, buralarda Şii kimliğini kökleştirmeye çalışıyor. Halep başta olmak üzere birçok şehirdeki Sünnilere ait vakıf eserlerinin el değiştirmesi ise, bu bilinçli stratejinin bir devamı.

EN KRİTİK ADIM

Geçtiğimiz hafta, Beşşar Esed tarafından yayınlanan bir başkanlık kararnamesiyle Suriye’de başmüftülük makamının lağvedilmesi, yine İran’ın Suriye’deki hegemonyasının artmasının işaretlerinden biri olarak yorumlandı. Suriye’de böylece Sünnileri dini alanda temsil edecek ana merci kalmazken, başmüftülük makamının yetkileri Şiilerin üçte birini oluşturduğu bir meclise devredildi.

SEMBOL MAKAM: SEYYİDE ZEYNEP

Şam’ın güneyinde, Hz. Hüseyin’in kız kardeşi Hz. Zeyneb’in medfun bulunduğuna inanılan külliye, 2011’den sonra İran tarafından propaganda aracına dönüştürüldü. Dünyanın farklı ülkelerinden Suriye’ye taşınan Şii milisler, “Seyyide Zeyneb’in haremini korumak” sloganıyla motive edildiler. Seyyide Zeyneb mıntıkası, 150 bine yaklaşan nüfusuyla, Şam’daki “Küçük Tahran” olarak isimlendiriliyor.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 158
  • serdengeçti 2 yıl önce Şikayet Et
    30 Yıldır dünya ve iran'ı izliyorum.İran yukarda saydığım Bosna, Filistin, Afganistan, Suriye, Lübnan, Irak, Azerbaycan, Yemen dışında, Venezuela, ve 15 Temmuzda Türkiyeye bile hayati yardımlar gönderdi.. Irkçı, Mezhepçi, Suudi-Fetö-Pkk-ingiliz-vahhabi-selefi-siyonist gözlüklerle bakmayı bırakıp, iran'a islamca, insanca bakmayı deneyin..Gaza gelmeyin, iran bizim kardeşimiz, abd-nato değil.
    Cevapla
  • Kimsinlansen 2 yıl önce Şikayet Et
    İran hep Osmanlı ve Büyük Selçukluyla,hatta Anadolu Selçuklu ve Araplarla savaştı iran.Ya Azeri topraklarını elinde yıllarca halkıyla bir tutmasına ne dersin?
    Cevapla
  • Serdengeçti 2 yıl önce Şikayet Et
    İran hiç gayrimüslim ülke ile savaşmadı geyiği! Adamların sınır komşularına bakıldığında normal sayılabilecek geyik.. Osmanlının bizansı vardı hiç değilse, onu tokatlıyordu.. Bu adamlar ne yapsın, tarihleri boyunca etrafları hep müslüman devletler var.. Devlet geleneklerinde ve dış siyasetlerinde koloni anlayışı da olmadığından tutup da avusturalya'ya saldırmamışlar hiç..İran'ın gözle görülür bir savaşı olmamasına karşın birçok müslüman devleti, Avrupa ve amerikalılara karşı hep desteklemiştir. Suriye'ye füze, uçak savar, israil'le boğuşan hizbullahı/Filistini desteklemesi ..Bosna, yemen, Afganistan, ırakta Emperyalist işgallere direnen irandır..
    Cevapla
  • Kızıl Elma 2 yıl önce Şikayet Et
    Gözle görülen bir tane destek soylermisin? İslam dünyasının bitmeyen çilesinden başka birşey değildir iran İslamiyeti bolmekten başka bir çabası olmadı varsa yoksa tek dertleri kuyu kazmak arkadan iş çevirmek tek gayretleri şialık...
    Cevapla
  • Osman 2 yıl önce Şikayet Et
    genede dikkatli olunması lazım İran tehlikeli bir devlet
    Cevapla
  • Gedikli 2 yıl önce Şikayet Et
    Bakınız ingilizler 2001 yılında önde gelen gasdelerden biri şunu yazdı orta doğuda sunnu Şili ve kürtleri bir şekilde elde edersek türkleri kısaca alabiliriz diye demec vermişdi senaryonun sahib leri hemen oyazıyı yasaklıyor neden cünkü planlarında Türkiye olduğu acıkdır yani uzun vadede bunu yabmanın peşindedirler cünkü İran gibi devletler dini arka bahce kullanır bu bellidir gecmiş de cok örnekleri var ama Kuranda yazdığı gibi orta dünyada bir tobluluk Müslüman alemini sahib cıkacak dır oda malüm türkiyedir
    Cevapla
  • Kazım 2 yıl önce Şikayet Et
    Ama ilk önce CHP ve CHP'li zihniyetten kurtulmak gerekiyor
    Cevapla
  • Osman 2 yıl önce Şikayet Et
    Evet bizim ulkecek dikkat etmek gerekiyor gençleri uyandırmak lazım
    Cevapla
  • İsimsiz cengâver 2 yıl önce Şikayet Et
    İran, her ne kadar açıkta Amerika ve İsrail'e düşman gibi görünse de, perde arkasında ise, terör devleti abd, israil ve batının tasmalı köpekliğini yapmaktadır. Ve 1000 küsür yıldır hiçbir zaman İslam düşmanlarıyla savaşmamıştır. Tam aksine, her daim Müslümanlarla savaşmıştır.
    Cevapla
  • İrfankobaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu kişi gayet doğrusunu söyledi kaldı ki bu kişi doğrusu bu deyilmi görünen köy kılavuz .istemez derler.yillarca ABD İran'a ambargo yapdimi yapdi..burda senin yanlı konuşman gerekmesi. Hatırla bir zamanlar.o zata sesleniyorum.abd vahim bir ambargo yapacakdi hatta an meselesi taruz da olmak üzereydi onları . Türkiye o girdapdan kurtardı.simdi ise İran yıllarca ırak ve Suriye'de sunniylere zulm etti mi....sen kalkiyyorsun süs dersin peki biz size aynısını söylesek ne dersi..mudafa etmek için tamamen tam orta bağımsız adil bir nesneyi ortaya koyman gerekir. Burda sıkıntı +bir)?
    Cevapla
  • Edna bir kul 2 yıl önce Şikayet Et
    Tabi tabi sen çok biliyorsun..! O yüzden dünyadan izole edildi değilmi o uüzden sürekli amborgo uygulanıyor değilmi o yüzden en kritik görevdeki adamları şehit ediliyor... Bilmiyorsan sus susta adam sansınlar
    Cevapla
  • 1453 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu cevap Hizbullah denen kisiyedir .İran eski ismiyle Pers ve sansani imparatorluğu olarak hem Osmanlı hemde büyük Selçuklu devletiyle savaş yapmistir .gidin biraz tarih okuyun öğrenin
    Cevapla
  • Hizbullah 2 yıl önce Şikayet Et
    Hangi müslümanlarla savaşmış hele bir örneğini göster kulaktan dolma konuşma
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Batı Çin'den dersini aldı: Türkiye için tarihi fırsat!
Şoke eden görüntüler: Gazetecileri tekme tokat dövdüler