Edi Rama’nın ‘birleşiriz’ sinyali Sırpları adeta çıldırttı

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama’nın, Arnavutluk ile Kosova’nın birleşmesine “Evet” oy vereceğine dair yaptığı açıklama Sırpları korkuttu. Sırp medyası, Rama'nın "Birleşeceğiz ama ne zaman bilmiyorum.” ifadelerini ön plana çıkardı.

Edi Rama’nın ‘birleşiriz’ sinyali Sırpları adeta çıldırttı
Edi Rama’nın ‘birleşiriz’ sinyali Sırpları adeta çıldırttı
GİRİŞ 28.11.2021 10:46 GÜNCELLEME 28.11.2021 11:24
Bu Habere 30 Yorum Yapılmış

Geçtiğimiz cuma günü Kosova ile Arnavutluk hükümetleri arasında önemli bir toplantı gerçekleştirildi. İki ülkenin başbakanlarının ortak toplantısının ardından açıklamada bulunan Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Arnavutluk ile Kosova’nın birleşmesine “Evet” oyu vereceğini söyledi.

 Arnavutluk Başbakanı Edi Rama (sağda) ile Kosova Başbakanı Albin Kurti (solda)

SIRP MEDYASININ MANŞETİNDE

Başbakan Rama’nın açıklaması Sırbistan medyasının manşetlerinde yer aldı. Sırp medyası, Arnavutluk Başbakanı Rama’nın açıklamalarından alıntı yaparak, iki hükümetin görüşmesinin ardından yorumlar yaptı. Sırp medyası adeta koro halinde manşetlerle çıktı: “Rama: Arnavutluk ve Kosova birleşecek, ama ne zaman bilmiyorum.”

EDİ RAMA: BİR GÜN OLACAK

Rama, Kosova ile birleşme lehinde oy kullanacağını belirterek, “Bu bir soru veya provokasyondur. Bana Arnavutluk’un Kosova ile birleşmesi konusunda barışçıl bir referandum hipotezini sorarsanız, Oyların Gizliliği Yasası’nı ihlal etmiş olurum ve açıkça bunun lehine oy kullanırım. Şimdi ‘bu olur mu olmaz mı’ diye sorarsanız, beni tahrik ettiğiniz için ben de tahrik ediyorum, ‘Evet’ diyorum ki bu olacak. Ne zaman, nasıl olacak bilmiyorum ama bu bir gün olacak, diyorum.” ifadelerini kullandı.

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama

Kosova Başbakanı Albin Kurti de ulusal birlik için açıklamada bulundu. Kosova Başbakanı Kurti, “Bana bir yanlış anlaşılmadan çok ‘bir yanlış anlaşılma gibi’ gelmesini seviyorum. Ulusal birlik bizim seçtiğimiz bir şey değil, bizi seçen ortak bir niyettir. Dolayısıyla bu tür tarihsel süreçlere karar veremeyiz, tarihleri ve yolları belirleyemiyoruz.” değerlendirmesini yaptı. Arnavutluk Başbakanı Edi Rama’nın açıklamaları yeni olmamasıyla birlikte iki şekilde yorumlanabilir. Birincisi, Avrupa Birliği’ne girmeyi hedefleyen Arnavutluk, Avrupalı liderlerine bir baskı olarak değerlendirilebilir. Rama’nın açıklamasını yorumlayacak olursak şunu diyebiliriz: “Ya AB’ye alın ya Kosova ile birleşiriz!” Bu daha çok günü kurtarmak için bir açıklama. İkincisiyse, son zamanlarda Bosna Hersek, Karadağ ve özellikle Kosova’nın kuzeyinde yaşanan gerilimin ardından böyle bir konun gündeme getirilmesi ateşe benzin atmak gibi bir durum söz konusu olma ihtimali yüksek.

KAYNAK: DİRİLİŞ POSTASI - DURİM ABAZİ
YORUMLAR 30
  • Vatan 2 yıl önce Şikayet Et
    Hepsi biz osmanlı torunlarıyız diyorlar.sırp zülmünden sonrada biz Türküz diyorlar.
    Cevapla
  • Hans 2 yıl önce Şikayet Et
    Hepsininde köküne kibrit suyu bunlara kim para verirse geçsin sıraya...?
    Cevapla
  • Aglot 2 yıl önce Şikayet Et
    İki ülke de bizim olması gerekiyor ki adaletli olsun
    Cevapla
  • AntiYunan 2 yıl önce Şikayet Et
    (Kuzey) Makedonyada Yunanistandan Makedonya bölgesini istesin. Böylece Yeni Makedonya kurulsun.
    Cevapla
  • Atakan 2 yıl önce Şikayet Et
    Sırp katil canilerine karşı birleşin sırplar Türk ve Musluman düşmanı bir millettir tarih yalan söylemez
    Cevapla
  • Güçlü Türkiye 2 yıl önce Şikayet Et
    birleşip birleşmemenin ab ile ne alakası var.
    Cevapla
  • PROF45 2 yıl önce Şikayet Et
    Ab nüfus bölgesi ondan olmasınlar yani aynı kıtalardalar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Vergi kaçırana taviz yok! Amansız mücadele dönemi - Gazete manşetleri
Kırmızı şehir! Bu kez görüntü Türkiye'den