Almanya'dan tepki çeken "Moderna" dayatması

Alman hükümetinin BionTech aşısını yasaklayıp yerine son kullanma tarihi yaklaşan Moderna'yı dayatması ülke genelinde tepkilere yol açtı.

Almanya'dan tepki çeken "Moderna" dayatması
Almanya'dan tepki çeken "Moderna" dayatması
GİRİŞ 30.11.2021 16:23 GÜNCELLEME 30.11.2021 16:23
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Koronavirüs salgınında 4. dalganın içerisinde olan Almanya'da durum iyice kötüye gidiyor. Günlük vaka sayılarının 75 binleri aştığı Almanya'da Sağlık Bakanlığı'nın 'BionTech' kararı tepki çekti. Kovid-19 kaynaklı can kaybının 100 bini aştığı ülkede BionTech aşısı geçici bir süreliğine kısıtlanırken, halka "Moderna" aşısı dayatması hayata geçirildi.

SON KULLANMA TARİHİ NEDENİYLE DAYATILIYOR

Bilim insanları Uğur Şahin ve Özlem Türeci tarafından geliştirilen Alman aşısının yerine ABD merkezli Modena aşısı kullanılıyor. Sebebi ise bir hayli ilginç: Raflardaki Moderna aşıları bir süre daha kullanılmazsa son kullanma tarihi geçtiği için 2022 başından itibaren çöpe atılacak!

Stoklardaki Moderna'ların eritilmesi için devreye sokulan uygulama başta Alman yurttaşları olmak üzere gurbetçi Türklerin de tepkisi çekiyor. Almanya'da yaşayan gurbetçilerden işadamı İbrahim Çelik, 3. Doz aşıyı olmak istediğini ancak tercihinin BionTech olmasından ötürü kendine iki ay sonraya randevu verildiğini belirtiyor.

BIONTECH YAPTIRMAK İSTEYEN TÜRKİYE'YE GELİYOR

BionTech'e uygulanmakta olan yasağın bu aşıyı olmayı isteyen insanları mağdur ettiğini belirten Çelik, "Oysa Moderna'yı tercih ettiğinizde hemen randevu alabiliyorsunuz. Ama bu ABD aşısını (Moderna) kimse kullanmak istemiyor. Son kullanma tarihi geçecek diye millete bu aşıyı dayatıyorlar. Bu gidişle yakında Türkiye'ye geleceğim" ifadeleriyle yaşadığı mağduriyeti anlattı.

Alman hükümetinin covid-19 aşısı konusunda Moderna'yı dayatmasından rahatsız olan gurbetçiler şimdi, BionTech'e ulaşabilmek için Türkiye'ye gelmeyi düşünüyor. "Son kullanma tarihi yaklaşan Moderna'ya kobay olmak istemiyoruz" biçiminde tepki gösteren gurbetçilerin son bir haftadır tedavi veya aşı amaçlı Türkiye ziyaretlerinde artış olduğu belirtiliyor.

 

YORUMLAR 2
  • Selim 2 yıl önce Şikayet Et
    Alman kendi aşısından kaçar bizdekiler de Alman Alman diye dayatır
    Cevapla
  • Aydın 2 yıl önce Şikayet Et
    Moderna Amerikan Aşısı Alman Değil
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Sırrı Sakık TBMM bahçesinde PKK terörünü kutsadı! Önder Aksakal'dan efsane yanıt
'Halk TV' itirafları 'pes' dedirtti! Olay sözler: Daha fakir görünelim ki...