New York Times'tan Esed için şok iddia: Ülke 'narko-devlete' dönüştü

Amerikan New York Times gazetesi, Suriye'deki Beşşar Esed rejimine yakın isimlerin yasa dışı uyuşturucu üretip satarak ülkeyi bir "narko-devlete" dönüştürdüklerini ileri sürdü.

New York Times'tan Esed için şok iddia: Ülke 'narko-devlete' dönüştü
New York Times'tan Esed için şok iddia: Ülke 'narko-devlete' dönüştü
GİRİŞ 06.12.2021 12:18 GÜNCELLEME 06.12.2021 12:18
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

New York Times'da yayınlanan makalede, 10 yıl süren iç savaşın külleri üzerinde rejim lideri Beşşar Esed'in ortakları ve akrabaları tarafından kurulan milyarlarca dolarlık yasa dışı uyuşturucu endüstrisinin, Suriye'nin yasal ihracatını geride bıraktığı ve ülkeyi dünyanın en yeni uyuşturucu devletine dönüştürdüğü savunuldu.

Ülkenin başlıca üretiminin, Suudi Arabistan ve başka Arap ülkelerinde yaygın olarak kullanılan uyarıcı hap olduğu vurgulanan makalede, faaliyetlerin tüm ülkeye yayılan üretimhanelerde, hapların ihraç edilmek üzere gizlendiği paketleme tesislerinde ve onları yurt dışındaki ağlarda dağıtan kaçakçılık ağı üzerinden yürütüldüğü kaydedildi.

Makalede, 10 ülkede polis yetkilileri, uluslararası ve bölgesel uyuşturucu uzmanları, uyuşturucu ticareti konusunda bilgi sahibi olan Suriyeliler ve ABD yetkilileri ile yaptıkları görüşmeler sonucunda üretim ve dağıtımın önemli bölümünün Suriye’deki rejimin en güçlü figürlerinden olan, Esed’in küçük kardeşi Mahir Esed’in komuta ettiği Suriye Silahlı Kuvvetleri Dördüncü Zırhlı Tümeni tarafından gerçekleştirdiği belirtildi.

Dördüncü Zırhlı Tümeni'nin Tümgeneral Hasan Bilal yönetimindeki güvenlik birimini, uyuşturucu ağının sinir sistemi olarak nitelendirildiği makalede, endüstrinin başlıca diğer figürleri arasında rejime ve Hizbullah’a yakın iş adamlarının ve soyadları sayesinde tüm yasa dışı faaliyetleri gerçekleştirebilen Esed’in akrabalarının bulunduğunun altı çizildi.

Siyaset ve iş dünyası figürlerinin, ülke ekonomisini yıkan ve halkı fakirliğe mahkum eden iç savaş sonucunda, Amerikan ekonomik yaptırımlarını aşarak nakit paraya ulaşmak amacıyla uyuşturucu ticaretine girdiği aktarılan makalede, ülkede uyuşturucu ticaretinin yasal ihracatı geride bıraktığına işaret edildi.

Makalede, son yıllarda Yunanistan, İtalya, Suudi Arabistan gibi ülkelerde el geçirilen milyonlarca hapın büyük bölümünün Suriye kaynaklı olduğu ifade edildi.

Geçen yıl İtalya'da yaklaşık 84 milyon, bu yıl Malezya’da ise 94 milyon uyarıcı hap ele geçirildiği belirtilen makalede, yetkililerin ele geçirilen miktarın ticaretin çok küçük bir bölümünü ortaya koyduğunu aktardığı kaydedildi.

Bu yıl dünyada ele geçirilen 250 milyon uyarıcı hapın, 4 yıl öncesinin 18 katı olduğu vurgulanan makalede, görüşlere de yer verildi.

Bölgesel güvenlik uzmanları, uyarıcı haplar için kurulan kaçakçılık ağının daha tehlikeli uyuşturucular için kullanılmaya başlandığı konusunda uyarırken, uyuşturucuyla mücadele konusunda en büyük problemin, arkasında bu faaliyeti sona erdirmek istemeyen bir rejimin bulunması olduğunu belirtti.

Eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde Suriye özel temsilcisi olan Joel Rayburn de "İş birliği yapmak için Suriye rejimine başvurmanın hiçbir anlamı yok. Uyuşturucuyu rejim ihraç ediyor. Uyuşturucu kartellerini görmezden geliyor değiller. Rejimin kendisi uyuşturucu karteli." değerlendirmesinde bulundu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 13
  • Rifat Yılmaz 2 yıl önce Şikayet Et
    ABD isimli devlet, dünyanın ve insanların iyiliğinden başka bir şey düşünmediğinden(!) Beşşar Esed isimli zalime tavır almış. Ben de yedim. Kimbilir YPG isimli kuklaları için ne tavizler koparmaya çalışıyor.
    Cevapla
  • Doğru Gerçekler 2 yıl önce Şikayet Et
    ABD denen şeytan evlet te hep böyle yapıyor. Suriye uyuşturucularının büyük bölümü Arabistan BAE ve diğer Arap ülkelerinde Kullanıldığından Araplar duman altı olduklarından ABD nin kulu oluyorlar. Buda ABD nin işine geliyor. ABD deki uyuşturucu trafiğini Latin Amerika nın tekelinde buraya el attınmı suriye rejiminin sonu gelir. 1974 Kıbrıs Barış hareketinde ABD Türkiye ye Ambargo koyduğunda Bütün ABD gazetelerine CIA ve FBI ilan için zorunluluk koymuş. İlan şu ABd ye gelen Uyuşturucunun %95 Türkiye den geliyor. Onun için bu şeytan devletle iş yapılmaz. Dost ve stratejik ortaklık bu domuzlar için sadece laf.
    Cevapla
  • İzmir 2 yıl önce Şikayet Et
    Önce kendi çocuklarına tavsiye etseler iyi olur. Katil devleti. Şimdi çocuk ve uyuşturucu baronu oldular
    Cevapla
  • samii 2 yıl önce Şikayet Et
    Abd pkk ya ortak yani kendine ortak istemiyor.
    Cevapla
  • Bekir 2 yıl önce Şikayet Et
    Afganistandan gelen uyuşturucu CIA nın kontrolünde İran Irak Suriye pkk kontrolündeki bölgeden Avrupaya aktarılıyor - Cia başta esed i aradan çıkarıp doğrudan akdenize bağlamak istedi uyuşturucu rotasını pkk ile birlikte deaş ı kullanarak Türkiye buna engel olunca çok kızdılar ve esed e pay vermek zorunda kaldılar. İşin içiçnde CHPKKİPSP de var oonları da fonluyor bir sürü fondaş gazeteci bozuntusu var uyuşturucu parası ilşe yemledikleri HT nin bütün ekibi sözcü bunların arasında
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Trabzonspor 10 kişiyle final kapısını araladı
Korhan Berzeg hakkında sıcak gelişme: Köy muhtarı konuştu