Körfez'de "Türkiyeli" yeni dönem

Körfez ülkeleri, bölgedeki değişime ayak uydurmak için Türkiye ile ilişkilerini düzenleme yoluna gitti. Türkiye de, bu adımları göz ardı etmedi. "Körfez'deki Türkiyeli yeni dönemi" Kanal 7 Dış Haberler Koordinatörü Taha Dağlı yazdı.

GİRİŞ 07.12.2021 10:43 GÜNCELLEME 07.12.2021 11:32
Bu Habere 23 Yorum Yapılmış

Koronavirüs pandemisi dünyadaki pek çok dengeyi alt üst etti. Özellikle uluslararası ilişkileri yeni baştan yazdıran salgın süreci, pek çok ülkeyi yeniden aynı çizgide buluşturdu. Çevresinde barış, huzur ve istikrar isteyen Türkiye'de bu ülkelerden biri.

Körfez ülkeleri, içerisinden geçtikleri çalkantılı dönemde, bölge ülkeleri ile rekabet etmek ve bilek güreşine tutuşmak yerine huzur ve istikrarı tercih etme yoluna giderken, bölgenin en önemli güçlerinden biri olan Türkiye ile ilişkilerini düzenlemeyi, olumlu yöne evirmeyi tercih etti.

"Körfez'deki Türkiyeli yeni dönemi" Kanal 7 Dış Haberler Koordinatörü Taha Dağlı yazdı.

SUUDİ ARABİSTAN, BAHREYN...

Kanal 7 Dış Haberler Koordinatörü Taha Dağlı, Haber7.com'daki köşesinde Katar, BAE başta olmak üzere bölge ülkeler ile yürütülen uluslararası ilişkilere değindi. Dağlı, Suudi Arabistan ve Bahreyn'in de gelecekte bu kervana dahil edilebileceğine dikkat çekti:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan Katar’da. Ziyaret önemli. Tabi bu ziyaretin önemini Türkiye’nin kısa bir süre önce Birleşik Arap Emirlikleri ile yaptığı geniş çaplı anlaşmalar daha da arttırıyor zira Türkiye Birleşik Arap Emirlikleri ilişkisi körfez bölgesinde bir kelebek etkisini de beraberinde getirecek görünüyor. Bu son ziyarette Türkiye ile Katar arasındaki mevcut ilişkinin yukarı yönlü güncellendiğini söyleyebiliriz.

Katar, Birleşik Arap Emirlikleri yarın belki Suudi Arabistan ve Bahreyn."

İTİBARSIZLAŞTIRMA ÇALIŞMALARI

"Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretini itibarsızlaştırmaya çalışanların, Türkiye'nin para istemek için bölgeyi ziyaret ettiğini ve bu dönemde Körfez ülkeleri ile yakınlaşılmasının temel sebebinin ekonomi olduğunu iddia etti. Bu duruma "ipe sapa gelmez iddialar" diyen Dağlı şunları söyledi:

Tüm bu körfez ülkeleri ile Türkiye’nin ilişkilerinin gelişmesi hem o ülkeler adına hem de Türkiye adına önemli kazançları beraberinde getiriyor.

Ama Türkiye’nin yaptığı her hamlede olduğu gibi körfez ülkeleri ile yakın ilişkiye girmesi de muhalefeti nedense rahatsız ediyor.

Özellikle sosyal medyada Türkiye’nin ekonomik krizden çıkmak için körfez ülkelerinden para istediği iddiaları var."

Açıkçası bu ipe sapa gelmez iddialar aslında iftira niteliğindedir ve tamamen Türkiye’nin dış politikasını itibarsızlaştırma çabasından ibarettir."

MACRON ÖRNEĞİ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Doha'ya gerçekleştirdiği ziyareti örnek gösteren Dağlı, kimsenin Macron'a para almaya gitti gibi bir yakıştırma yapmadığını belirtti:

"Katar dediğimiz ülke bugün Avrupa’da İngiltere başlık olmak üzere bir çok ülkede milyarlarca dolarlık yatırım yapan bir güç.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan üç gün önce Fransa cumhurbaşkanı Macron Doha’daydı.

Ama Fransa’da Macron’a karşı çok ciddi isyanlar olsa bile hiç kimse çıkıpta, “ne işin var Katar’da, gidip Araplardan paramı dileniyorsun” diye Macron’u suçlamaya kalkmadı ve hatta büyük ihtimalle böyle saçma sapan bir söylem Fransa’da hiç kimsenin aklının ucundan dahi geçmedi.

Aynı durum Birleşik Arap Emirlikleri için de geçerli.

Fransa cumhurbaşkanı BAE’yi de ziyaret etti ya da diğer ülkelerin liderleri sık sık ziyaret ediyor.

Katar’ın da Birleşik Arap Emirliklerinin de veya Suudi Arabistan’ın da batıdaki onlarca ülkede çok ciddi yatırımları var.

Ve bu batılı ülkeler paranın geldiği körfez ülkeleri ile ilişkiyi koparmamaya son derece gayret ve hassasiyet gösteriyorlar.

Onlara kalsa körfez sermayesinin tamamının kendilerinde toplanmasını, Türkiye’ye 1 dolar bile yatırım yapılmamasını tercih ederler.

Kısacası körfez yatırımları ABD başta olmak üzere neredeyse tüm Avrupa için hayati önem taşıyor."

TÜRKİYE-KATAR İLİŞKİLERİ

Türkiye ile Katar ilişkilerinin geldiği noktaya dikkat çeken Dağlı, ikili ilişkilerde yukarı yönde bir ivmenin bulunduğunu, anlaşmalar ile bu durumun tescilleneceğini belirtti. Bu ikili iş birliğinin bölgesel anlamda da çok olumlu etkilerinin bulunduğuna dikkat çeken Dağlı şunları söyledi:

"Gerçekler böyle iken Türkiye’nin Katar ya da diğer körfez ülkeleri ile ekonomik ilişkilerini geliştirmesinin, eleştirilecek hiç bir yanı yok.

Avrupa’da böyle bir eleştiriye hayret ederler ve hatta kahkahalarla gülerler.

Üstelik Türkiye’nin ekonomik ilişkileri sadece Arap dünyasıyla sınırlı da değil. Avrupa’nın bir çok ülkesi ile de Türkiye’nin çok ciddi ticari ilişkileri mevcut. Yatırım olarak bakılacaksa Hollanda başta olmak üzere yine bir çok Avrupa ülkesinin Türkiye’de çok ciddi yatırımlar yaptığını görüyoruz ama her nedense batılı bir güç değil de bir Arap ülkesi Türkiye’de yatırım yaptığında anormal karşılanıyor.

Bu sakat bir düşünce ve çok ciddi çelişkileri içerisinde barındırıyor.

Gelelim Türkiye Katar ilişkilerine.

Yukarı yönlü bir ivme var dedik.

Mevcut anlaşmalar güncelleniyor ve arttırılıyor.

Açık konuşmak gerekirse Türkiye’ye bu yönde bir talep var.

Dünya çok ciddi bir kriz sürecinde.

Yarın neler olacağını kimse kestiremiyor bu tarz dönemlerde Türkiye’nin bölgedeki istikrarlı yapısı dikkat çekici. Körfez ülkeleri de bu durumu dikkatlerinden kaçırmıyor.

Türkiye Suriye’de, Libya’da ve Kafkasya’da denklem değiştiren bir güç oldu.

TÜRKİYE GERÇEĞİ

Özellikle Türkiye ile yeniden ilişkilerin onarılması noktasında BAE'nin de çabalarına dikkat çeken Dağlı, bölgenin artık Türkiye gerçeğini kabul etmesinin bu noktadaki önemli bir sebep olduğuna işaret etti:

Bugün Orta Asya’ya varan Türk dünyasının liderliğini de Türkiye üstlenmiş durumda. Sermayenin batıdan doğuya kaydığı bu dönemde doğuyla batı arasındaki tek güvenli köprünün Türkiye olduğu gerçeğini herkes kabulleniyor."

Aslına bakarsanız Birleşik Arap Emirliklerinin de on yıllık düşmanca tavrın ardından Türkiye ile yakınlaşma gereği duymasının sebeplerinin başında da bu gerçeklik geliyor.

Birleşik Arap Emirliklerinin Türkiye yakınlaşması bir kelebek etkisini de beraberinde getiriyor. Körfez ülkeleri kendi içlerinde bir takım rekabet ve gerginlikler yaşıyor.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin Türkiye hamlesi elbette Katar’da ve Suudi Arabistan da da yankı buldu.

Bu etkileşimde Katar ile Türkiye’nin mevcut ortaklıklarını bir adım ileriye taşımak istediklerini söyleyebiliriz.

Bu etkileşimin sonraki duraklarının Suudi Arabistan ve Bahreyn olması muhtemel."

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 23
  • misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    katar dogal gaz boru hattı projesi ile suriye iç savaşının bir ilgiisi var mı
    Cevapla
  • Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    yok. Irak ve Suriye büyük israil devletinin kurulması için işgal edildi.
    Cevapla
  • Ayân 2 yıl önce Şikayet Et
    Allah ,Reis'in ömrüne bereket versin.Vizyonu geniş üstün plânma yeteneği.
    Cevapla
  • ERDOGAN 2 yıl önce Şikayet Et
    Daha muhalefet iken, otelde IMF li yetkililerle buluşup hasret giderenlere tek kelime etmeyenler, çıkmış ne işiniz var Katar da.. Para mı almaya gittiniz saçmalığını ortaya atıyor.. Herkesi kendileri gibi zannediyorlar zaar..
    Cevapla
  • salih 2 yıl önce Şikayet Et
    Başarılar sayın Başkan Allah muvaffak etsin
    Cevapla
  • HIDIR BUDUR 2 yıl önce Şikayet Et
    PEYGAMBERİMİZİN VEDA HUTBESİNDE : Müminler! "Sözümü iyi dinleyiniz ve iyi belleyiniz. MÜSLÜMAN MÜSLÜMANIN KARDEŞİDİR ve böylece bütün Müslümanlar kardeştirler. Bir Müslüman kardeşinin kanıda, malıda helal olmaz.Ashabım! Muhakkak Rabbinize kavuşacaksınız. Oda sizi yaptıklarınızdan dolayı sorguya çekecektir. Sakin benden sonra eski sapıklıklara dönmeyiniz ve BİRBİRİNİZİN BOYNUNU VURMAYINIZ! Bu vasiyetimi burada bulunanlar bulunmayanlara ulaştırsın... OLABİLİR Kİ BURADA BULUNAN KİMSE, BUNLARI DAHA İYİ ANLAYAN BİRİSİNE ULAŞTIRMIŞ OLUR
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Miçotakis'ten Yunan S-300'ünün Ukrayna'ya sevkiyatına veto
Son Dakika... 7 ilde 'Mahzen' operasyonları: Bir suç örgütü daha çökertildi!