El Salvador Devlet Başkanı Bukele'den ABD'ye yaptırım tepkisi

El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, ABD'nin, hükümetten üst düzey iki yetkiliye hapisteki çete liderleriyle gizli müzakereler yaptığı gerekçesiyle yaptırım kararı almasına tepki gösterdi.

El Salvador Devlet Başkanı Bukele'den ABD'ye yaptırım tepkisi
El Salvador Devlet Başkanı Bukele'den ABD'ye yaptırım tepkisi
GİRİŞ 10.12.2021 09:17 GÜNCELLEME 10.12.2021 09:17

Bölge basınında çıkan habere göre, ABD yönetiminin suçlamalarını reddeden, Bukele, "Çetelere para mı? Ne zaman oldu ? Tarihi bile kontrol etmemişler mi ? Nasıl oluyor da bu kadar bariz bir yalanı kimse sorgulamadan koyabiliyorlar? Bu ülkenin bağımsızlığı satılık değil." ifadesini kullandı.

Bukele, ABD maslahatgüzarı Jean Manes'in kendisinden bazı taleplerin yanı sıra eski bir belediye başkanının serbest bırakılması ve Başsavcı Rodolfo Delgado'nun yeniden seçilmemesi gibi isteklerde bulunduğunu ileri sürdü.

Biden yönetimiyle ilişkileri gergin olan Bukele, aralarında Bolivya, Küba, Guatemala, Haiti, Honduras, Nikaragua ve Venezuela'nın olduğu Demokrasi Zirvesi'ne davet edilmemişti.

SUÇLAMA

ABD Hazine Bakanlığı, Bukele hükümetinin çetelerle gizli iş birliği ve müzakereler yaptığını savunarak, iki üst düzey El Salvadorlu yetkiliyi kara listeye aldığını duyurmuştu.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyinin Latin Amerika İşleri Başkanı Juan Gonzalez de geçen haftaki açıklamasında, Bukele'yi ülkede demokratik kurumları zayıflatmakla suçlamıştı.

İADEYİ REDDETMİŞTİ

Haziran 2019'dan bu yana iktidarda olan Bukele hükümeti, New York savcılığının hakkında arama kararı çıkartığı Mara Salvatrucha (M-13) çetesi liderinin iade talebini kabul etmemişti.

MS-13 ve Barrio 18 çetelerinin, yaklaşık 70 bin üyesinin bulunduğu ve bunlardan 17 binin ise cezaevlerinde kaldığı biliniyor.

MS-13, uyuşturucu kaçakçılığı, haraç, adam kaçırma, fuhuş ve birçok yasa dışı faaliyet yapmakla suçlanıyor.

 

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İstiklal'deki bombalı saldırı davasında karar verildi
Anne ve bebeğine önce otomobil, sonra kamyonet çarptı! Mardin'de feci kaza