Putin'den Ukrayna ile ilgili çaprıcı sözler: Buna müsaade edemeyiz!

Rusya Devlet Başkanı Putin’in yıl sonunda gazetecilerin sorularını cevapladığı basın toplantısı başladı. Her yıl binlerce gazetecinin katılım sağladığı basın toplantısına bu yıl koronavirüs önlemleri nedeniyle 500 gazeteci kabul edildi.

GİRİŞ 23.12.2021 14:19 GÜNCELLEME 23.12.2021 14:45
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Rusya lideri Vladimir Putin’in yıl sonu basın toplantısı sırasında ülkesinin iç siyaseti, dünya ekonomisi ve uluslararası ilişkiler ile ilgili değerlendirmelerde bulunacak.

Her yıl binlerce gazetecinin kabul edildiği basın toplantısına bu yıl koronavirüs önlemleri nedeniyle 500 gazeteci katılım sağlıyor.

ÇALKANTILI GÜNDEM

Kremlin yetkilileri toplantı öncesindeki açıklamalarında, Putin’in uluslararası sorunlara ilişkin önemli açıklamalarda bulunacağının sinyalini vererek, “Bu denli çalkantılı uluslararası ilişkiler on yıllardır görülmemişti” dedi.

PUTİN'DEN TEPKİ ÇEKEN SÖZLER

Putin, Rusya Merkez Bankası’nın para politikalarına ilişkin bir soru üzerine Türkiye’ye gönderme yaparak tepki çeken bir açıklama yaptı. Rus lider Merkez Bankası faiz oranını artırmazsa durumun Türkiye’dekine benzer bir hâl alabileceğini savundu.

Putin, Rusya Merkez Bankası’nın para politikalarına ilişkin bir soru üzerine Türkiye’ye gönderme yaparak Merkez Bankası faiz oranını artırmazsa durumun Türkiye’dekine benzer bir hâl alabileceğini söyledi: “Merkez Bankası’nın nasıl çalışacağına karışmıyorum. Merkez Bankası’nı eleştirmek mümkün, fakat ben bunu yapmıyorum. İş dünyası ile iletişim içindeyim ve onların ne düşündüğünü de biliyorum. Ancak ben Merkez Bankası’nın çalışmasını olumlu değerlendiriyorum. Nitekim eğer Merkez Bankası para-kredi politikasını sıkılaştırmazsa, o zaman Rusya’daki durum Türkiye’dekine benzer bir hâl alabilir.”

ABD'NİN İŞ BİRLİĞİ YAPMASI GEREKİRDİ

Rusya lideri, 1998’de federal güvenlik servisi FSB’de çalıştığı dönemde ABD’de görevli olan çifte ajanların kendisine, Batı’nın Rusya’yı içeriden yıkmaya dair planlar yaptığını aktardığını söyledi. Putin, “Bizi içeriden çökertmeyi planlamak yerine bizimle işbirliği yapmaları gerekirdi” diye ekledi.

KORONAVİRÜSLE KÜRESEL MÜCADELE

Putin, aşılar karşılıklı olarak tanınmadan ve tüm dünyaya mümkün olan en hızlı şekilde ve en yüksek miktarda dağıtılmadan koronavirüs sorunuyla küresel düzeyde başa çıkamayacaklarını belirterek insanoğlunun her zaman bununla yaşayacağı ve büyük kayıplar vereceği uyarısı yaptı.

Şu anda Rusya'da sürü bağışıklığı oranının yüzde 59.4 olduğunu kaydeden ve bunun düşüklüğüne dikkat çeken Putin, 2022'nin birinci veya ikinci çeyreğinde bu rakamın yüzde 80'e çıkacağını umduğunu söyledi.

UKRAYNA VE DONBASS GERİLİMİ

Putin, son dönemde Ukrayna ile yaşanan gerilim ile de ilgili konuştu:

"Ukrayna’da (2014’te) gerçekleşen darbenin ardından Kırımlıları korumayı reddetmemiz imkansızdı. Ukrayna’da darbe olmadan önce Kırım’ın Rusya’ya bağlanacağı kimsenin aklına gelmezdi. Bizim gördüğümüz şu ki Ukrayna hükümeti (ülkenin doğusundaki) Donbass’a karşı yeni bir askeri operasyonun hazırlıklarını yapıyor. Rusya’ya ise buna müdahale etmemesi çağrı yapıyorlar. Görünen o ki Ukrayna hükümetine yeni silah sistemleri tedarik edilirken bizim buna aldırış etmememiz, bakışlarımızı başka yöne çevirmemiz isteniyor, Ukrayna’da radikallerin nasıl davrandığına aldırış etmememiz isteniyor. Bunlara karşı tepkisiz kalamayız. Oysa, bizim kendi güvenliğimizin geleceğini düşünmemiz gerekiyor. Sürekli olarak bir gözümüz Ukrayna’da neler olup bittiğindeyken, (Ukrayna hükümetinin) ne zaman işleri berbat edip yüzlerine gözlerine bulaştıracaklarını izleyerek nasıl yaşayabiliriz?"

"DOĞLGAZ SORUNUNU AVRUPALILAR ÇIKARDI"

Avrupalıların sebep olduğu doğalgaz sorunlarının yine Avrupalılar tarafından çözülmesi gerektiğini söyleyen Putin, Rusya'nın gaz fiyatları konusunda yardıma hazır olduğunu belirtti.

Rus lider, "Bırakalım Avrupalılar kendi sorunlarıyla uğraşsınlar, onlara zamanında müdahale etsinler ve akıllı olduklarını düşünmesinler. Kendi kendilerine yarattıkları sorunları kendileri çözmeli. Biz yardıma hazırız ve bunu yapacağız" dedi.

"UKRAYNA'NIN TALEPLERİ GAZ ARTIŞININ SEBEBİ OLABİLİR"

Putin, ilkesel olarak gazı Rusya yerine Batı'dan alan Ukrayna'nın gaz satın alma taleplerinin Avrupa'da fiyatların fırlamasının nedeni olabileceğine işaret etti. Gazprom'un bu hafta Yamal-Avrupa boru hattında kapasite rezerv etmediğini, zira alıcılardan talep gelmediğini belirten Putin, şöyle devam etti: 

"Şu anda Yamal-Avrupa hattındaki gaz, Almanya'dan Polonya'ya geri pompalanıyor, ardından Ukrayna'ya gönderilebilir. Bu da, Avrupa'da gaz açığına ve fiyatların yükselmesine yol açıyor."

Rusya'ya spot piyasasına gaz gönderme çağrıları yapıldığını ancak öncelikle uzun vadeli sözleşmelerdeki yükümlülükleri yerine getirmeleri gerektiğini anlatan Putin, uzun vadeli sözleşmelerdeki gaz fiyatlarının spot fiyatlardan çok daha düşük olduğunun altını çizdi. Putin, Gazprom'un dünyada gaz ihracatını artıran tek şirket olduğunu da vurguladı.
 

PUTİN'İN YILLIK BASIN TOPLANTISI

Rusya Devlet Başkanı’nın 2001’den beri düzenlediği 17. ve pandemi dönemine denk gelen 2. sene sonu basın toplantısı. Putin geçen sene yeni tip koronavirüs pandemisi nedeniyle gazeteciler ile video-konferans yöntemiyle bir araya gelmişti, bu seneyse basın toplantısı yüz yüze gerçekleşiyor.

Putin’in geçen seneki basın toplantısıysa 4 saat 29 dakika sürmüştü.
 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 12
  • turan alptekin 2 yıl önce Şikayet Et
    tabi gazı dolar 20 tl iken satmak başka bişey yada pazarlığa oturmak başka bişey 10 tl iken satmak yada pazarlığa oturmak başka bişey. putinnnn anladın sen onu.... sende az değilsin siha lar senin fena uykunu kaçırıyor belli:)
    Cevapla
  • Selahattin Eyyubi 2 yıl önce Şikayet Et
    Rusya öldürdüğü masumların gözyaşında boğulacak.
    Cevapla
  • Murat 2 yıl önce Şikayet Et
    Doğru söylemiş ne var bunda dünya manşetlerine çıktı halimiz
    Cevapla
  • GÖKTÜRK 2 yıl önce Şikayet Et
    Ne varmış halimizde murrooo herkes çıkıyor dünya basınına noldu dolarların mı gitti de sitemkar konuşuyorsun zübükzade. Putin önce kendine baksın
    Cevapla
  • Hasan 2 yıl önce Şikayet Et
    Doların çıkmasından memnun olmuştun galiba.. Rabbim tüm açgözlüleri öyle bir ders verdik.. Manşete gelince, Türker bu işin altından kalktı diyorlar. Rabbim, REİSİMİZE SAĞLIK SIHHAT VERSİN, HERDAİM MUZAFFER EYLESİN
    Cevapla
  • vatan 2 yıl önce Şikayet Et
    Adam doğru demiş üç tane atanmış bürokrat cumhurbaşkanımıza kafa tutup faizleri artırdı sonuç ortada...
    Cevapla
  • Malika 2 yıl önce Şikayet Et
    Ne yani bizim durumumuz çok iyi de adam haksızlık mı yaptı? Zorumuza gitse de doğruyu söylemiş.
    Cevapla
  • ne diyon 2 yıl önce Şikayet Et
    rusyada türkiyedeki gibi hainler yok. suyla su karşılaştırılır. suyla gazoz değil.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye'nin beklediği an geldi! Arda Güler golle döndü
Hababam Sınıfı'nın efsane sahnesi gerçek oldu!