Afrika’da 50 bin yıl öncesine ait "sosyal ağ" keşfedildi

Son dakika... Bilim insanları, Afrika'da 50 bin yıl önce Facebook, Twitter ve TikTok gibi sosyal ağların kullanılmasından on binlerce yıl önce, küçük boncuk tanelerinin insanların sosyal ağlar kurmalarına yardımcı olduğunu ortaya koydu.

Afrika’da 50 bin yıl öncesine ait "sosyal ağ" keşfedildi
Afrika’da 50 bin yıl öncesine ait "sosyal ağ" keşfedildi
GİRİŞ 24.12.2021 16:48 GÜNCELLEME 24.12.2021 16:48
Bu Habere 36 Yorum Yapılmış

CNN’in haberine göre Arkeologlar, Afrika genelinde deve kuşu yumurtası kabuğundan yapılmış 1500’den fazla boncuk üzerinde 10 yıllık bir incelemede bulundu.

Boncuk taşlarının üzerinde yapılan uzun soluklu araştırmaların sonucunda 50 bin yıl öncesine ait bir sosyal ağın ortaya çıkarıldığı belirtildi.

Afrika’da 50 bin yıl öncesine ait "sosyal ağ" keşfedildi

AVCI-TOPLAYICI GRUPLAR HALA AYNI SÜSLERDEN YAPIP KULLANMAYA DEVAM EDİYOR

Halka şeklindeki boncuklar, arkeolojik kayıtlara geçen en eski kişisel süsleme eşyaları arasında gösterilirken Güney Afrika’daki geleneksel avcı-toplayıcı grupların hala aynı süslerden yapıp kullanmaya devam ettiği kaydedildi.

BUGÜNKÜ ALYANSLAR GİBİ SOSYAL STATÜ GÖSTERGESİ

Max Planck Enstitüsü Arkeoloji bölümünden araştırmacı Jennifer Miller, söz konusu süslerin, bugünkü alyanslar gibi insanların sosyal statü, zenginlik göstergesi ya da toplumdaki konumu hakkında mesajlar iletmek amacıyla kullanıldığını aktardı.

Afrika’da 50 bin yıl öncesine ait "sosyal ağ" keşfedildi

Araştırma kapsamında, Güney ve Doğu Afrika’daki 31 farklı bölgede bulunan ve 50 bin yıl öncesine ait 1516 boncuk üzerinde çalışıldı.

Güney ve Doğu Afrika'daki 3 bin kilometrelik alandan elde edilen boncukların çap ve kalınlık gibi özellikleri karşılaştırıldığında, 33 bin ile 50 bin yıl öncesine ait taşların nerdeyse aynı oldukları sonucuna ulaşıldı.

Afrika’da 50 bin yıl öncesine ait "sosyal ağ" keşfedildi

Araştırmanın yazarı Miller, "Genetik olarak bu grupların birbiriyle bir tür teması olduğunu biliyoruz ancak şu ana kadar kültürel bir kanıt yok. 40 ila 50 bin yıl önce yaşamış insanların bu kadar uzak mesafelere yayılmış bir tür sosyal ağa sahip olmaları akıllara durgunluk veriyor." ifadelerini kullandı.

Taşların arasındaki zaman farkı yaklaşık 20 bin yıllık bir bilgi geçişi olduğunu ortaya koyarken taşların uzak mesafelere ulaşmaları insanların bunları bir tür iletişim için kullandıklarını düşündürüyor.

Arkeologlar, söz konusu bulguların dünyanın en eski sosyal ağının söz konusu boncuklarla kurulduğunu gösterdiğini ifade ediyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 36
  • murat 2 yıl önce Şikayet Et
    O zamanlar insan mı vardı dünyada? Sallayın bakalım kim tutar sizi
    Cevapla
  • zorbey 2 yıl önce Şikayet Et
    onlar ozamin nazar boncuklari,
    Cevapla
  • Doğruya doğru 2 yıl önce Şikayet Et
    Allahtan başka kimse bilemez şuan insanlığın ne kadar var olduğuna.kuranda yazmıyor insan 100 sene ve ya 1 milyon senedir var diye.belkide iki milyon yıldır var olabilir dünyada.
    Cevapla
  • Ahmed 2 yıl önce Şikayet Et
    Vay beee. Adem Aleyhisselam dünyaya gönderilmeden 44 bin yıl önce sosyal ağ kullanmış. Biraz daha araştırsalar daha neler bulacaklar.
    Cevapla
  • DeBana 2 yıl önce Şikayet Et
    Gerçekten bilmediğimden soruyorum. Hz Adem (AS), Dünya'ya ne zaman gönderildi? ve bu bilginin kaynağı ne?
    Cevapla
  • Bilimsel 2 yıl önce Şikayet Et
    Elli bin sene önce Afrikami vardı! Da Afrika da sosyal ağ bulundu 50 bin sene önce Afrika yerkurede varmiydi? Varsa Avrupa ne tarafta kalıyordu ? Asya hangi enlemve boylamdaydi deniz ve okyanuslar bitisikmiydi? Kıtalar depremler ve coğrafik faktörlerle farklı miydi? Yerküre oluşumu aynimiydi ?
    Cevapla
  • Aferin 2 yıl önce Şikayet Et
    60milyon yıl önce dinazorların tamamen yok olduğunu düşünürsek 50 bin yıl pekte uzun bir zaman sayılmaz öyle değil mi o zaman bu da normal bir şekilde olabilir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Emeklilere promosyon ödemesinde yeni gelişme! Anlaşma imzalandı! SGK 19 bankayı duyurdu
EYT düzenlemesinden en çok faydalananlar SSK’lı çalışanlar