Desmond Tutu hayatını kaybetti

Güney Afrika'da apartheid (ırk ayrımcılığı) rejiminin sona ermesinde önemli rol oynayan ve bu sebepten ötürü 1984'te Nobel Barış Ödülü'nü layık görülen başpiskopos Desmond Tutu, 90 yaşında hayatını kaybetti.

GİRİŞ 26.12.2021 10:11 GÜNCELLEME 27.12.2021 08:36
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Güney Afrika'da apartheid (ırk ayrımcılığı) rejiminin sona ermesinde önemli rol oynayan ve bu sebepten ötürü 1984'te Nobel Barış Ödülü'nü layık görülen başpiskopos Desmond Tutu, 90 yaşında hayatını kaybetti.

Başkent Cape Town'da hayatını kaybeden başpiskopos, Güney Afrika'da ırk ayrımcılığına karşı yürüttüğü kampanya dolayısıyla 1984 yılında Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştü.

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, yaptığı açıklamada, tüm Güney Afrikalılar adına üzüntüsünü dile getirerek, "Başpiskopos Tutu'nun vefatı, ulusumuzun, bize özgürleşmiş bir Güney Afrika'yı miras bırakan seçkin Güney Afrikalı nesline vedasında bir başka yas sayfasıdır" dedi.

Tutu, "Güney Afrika'nın vicdanı" olarak anılıyordu.

Nelson Mandela ve Desmond Tutu

"O BİR AHLAKİ PUSULAYDI"

Dünyanın dört bir yanından liderler Tutu'nun ölümünün ardından taziye mesajları gönderdi.

Eski ABD Başkanı Barack Obama, "o bir kılavuz, bir arkadaş ve ahlaki bir pusulaydı" dedi ve Tutu'nun sadece kendi ülkesinde özgürlük ve adalet mücadelesi vermediğini, her yerdeki adaletsizliklere karşı hassasiyet gösterdiğini söyledi.

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth de onunla görüşmelerini, samimi ve esprili tavrını sevgiyle hatırladığını belirtti ve Tutu'nun ölümünün Birleşik Krallık'ta da büyük üzüntü yarattığını aktardı.

Nelson Mandela Vakfı "O çok olağan dışı bir insandı. Bir filozof, bir liderdi" mesajını yayınladı.

Papa Francesco da taziye mesajı gönderdi.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 3
  • Yaxik 2 yıl önce Şikayet Et
    Irkciliga karşı Ama Güney Afrikalı zorla dayatılan Hristiyanlık kabul etmiş olduğu için kendini hiç dejenere kabul etmiyor ?
    Cevapla
  • Fuat 2 yıl önce Şikayet Et
    G.afrikada hala ayrımcılık devam ediyor diye biliyorum
    Cevapla
  • Kara Murat 2 yıl önce Şikayet Et
    Müslüman olarak ölmeyince kıymeti yok,
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Terör örgütü PKK'nın sözde Avrupa sorumlusu Senanik Öner ata tecavüz etti
40 gün 40 gece mağarada kaldılar! "Zaman kavramımız bozuldu"