Ortadoks Patrik'ten İsrail çıkışı: Kutlamayın işgalle yüzleşin

Hristiyan dünyası Noel’i kutlarken, Hz. İsa’nın doğduğu topraklardaki Hristiyanlar, İsrail ve Yahudi yerleşimcilerin tehditleriyle karşı karşıya.

Ortadoks Patrik'ten İsrail çıkışı: Kutlamayın işgalle yüzleşin
Ortadoks Patrik'ten İsrail çıkışı: Kutlamayın işgalle yüzleşin
GİRİŞ 27.12.2021 10:27 GÜNCELLEME 27.12.2021 10:27
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca Hristiyan, Hz. İsa’nın doğum günü olarak kabul edilen Noel’i kutlarken, Hz. İsa’nın dünyaya geldiği Filistin toprakları, İsrail işgalinin meydana getirdiği ağır şartlarla boğuşmaya devam ediyor. 1967’den günümüze gittikçe yoğunlaşan işgalin hedefinde sadece Müslümanlar değil, Hristiyanlar da bulunuyor. Hristiyanların karşı karşıya bulunduğu problemler, son olarak Kudüslü Ortodoksların en üst düzey ismi Patrik Ataullah Hanna tarafından yüksek sesle dile getirilmişti. Hanna, kendi dindaşlarını “Noel’i kutlamak yerine, işgal gerçeğiyle yüzleşmeye ve işgali sona erdirmek için çalışmaya” davet etmişti.

İKİ YÖNLÜ SALDIRI

Filistin topraklarında yaşamlarını sürdürmeye çalışan Hristiyanlar hem İsrail’in hem de tepeden tırnağa silahlı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarıyla karşılaşıyor. İsrail asker ve polisi Hristiyanların dinî mekânlarına yönelik engelleme ve tacizleri devam ettirirken, Yahudi yerleşimciler de sıklıkla kiliseleri kundaklıyor, din adamlarına saldırıyor. Kudüs başta olmak üzere Filistin’in birçok noktasında son yıllarda çok sayıda hadise kayıtlara geçmiş bulunuyor.

HUZUR HASRETİ

Kudüs ve Filistin’in tarihi boyunca, bu kutsal topraklarda yaşayan halklar yalnızca Müslümanların idaresi sırasında huzura kavuştular. 1099’daki Haçlı işgali bölgenin Hristiyan, Yahudi ve Müslüman bütün unsurlarını gözüne kestirirken, uzun Memlük ve Osmanlı asırlarından sonra, İngiliz manda yönetimi ve İsrail işgali de yine bölge halkını huzura hasret bıraktı. Hristiyanlar arasındaki mezhep kavgalarının da etkisiyle, Batı dünyası bugün İsrail işgalinin Filistinli Hristiyanları maruz bıraktığı haksızlıklar ve saldırılar karşısında sessizliğini koruyor.

YORUMLAR 3
  • Hoca Nasrettin 2 yıl önce Şikayet Et
    hristiyanlar yahudilerin ayakçısı olmuşlar. Tevrat'a eski ahit, İncil'e yeni ahit diyorlar. Tam bir yalan ifade. Akılsız hristiyanlar İsa peygamberin yahudi kökenli olduğunu, çarmıha gerilmesine yahudi hahamların sebep olduğunu bile bile yahudilerin sözünden çıkmıyorlar. Oysa yahudilere Süleyman peygamber, Musa peygamber ayrı ayrı gönderildi. En son olarak ta İsa peygamber gönderildi. Ancak yahudi hahamlar kendi çıkarları için İsa peygamberi bozguncu olarak gösterip romalıların çarmıha germesini sağladılar. Sonra İncil ortaya çıkınca İsa peygamberin tebliğini kendi çıkarları için yeni ahit adında Tevrat'ın bir versiyonu gibi göstermeye kalkmışlardır.
    Cevapla
  • ÖFKELİ 2 yıl önce Şikayet Et
    Tam bir eşkıya oldu İsrail. Ama sonları kötü olacak, kaçış yok.
    Cevapla
  • Kırkdokuzelli 2 yıl önce Şikayet Et
    Beter olun Müslümanlara yapılan zulme sessiz kalıyordunuz düşmanın düşmanı dostumdur derseniz müstahak
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Son dakika: MEB 81 il valiliğine yazı gönderdi! 1 Nisan'da okullar tatil olacak mı?
Bakan Bolat: Kamu kurumları İsrail firmaları ile ticaret yapmıyor