Son dakika: 10 milyar dolarlık dev anlaşma iddiası! S-400 ve Su-35 alacaklar...

Savunma analisti Babak Taghvee, İran ve Rusya'nın Ocak 2022'de Su-35 avcı uçakları, S-400 hava savunma sistemleri ve uydu alımını da içeren 20 yıllık, 10 milyar $'lık bir güvenlik ve savunma iş birliği anlaşması imzalayacağını ileri sürdü.

GİRİŞ 28.12.2021 06:25 GÜNCELLEME 28.12.2021 09:56
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Savunma sanayii analisti ve gazeteci Babak Taghvee'nin iddiasına göre, Rusya ile İran dev bir anlaşmaya hazırlanıyor.

Taghvee tarafından toplanan bilgilere göre, 20 yıllık ve 10 milyar dolarlık güvenlik, savunma iş birliği anlaşması kapsamında İran, en az 24 Suhoy Su-35SE ağır avcı uçağı satın alacak.

İddiaya göre bu uçaklar, Mısır'ın bir siparişin parçası oldukları için, halihazırda üretilmiş durumdalar.

Mısır, 2018'de imzalanan bir sözleşme kapsamında, Orta Doğu bölgesindeki ilk Su-35'in müşterisi olacaktı ve yaklaşık 3 milyar ABD Doları karşılığında 24/26 adet uçak alacaktı. Aslında, 15 veya 16 uçak zaten üretildi ve teslimata hazırdı, ancak Mısır'ın Su-35 alımı gerçekleşmedi.

ENGEL: ABD YAPTIRIMLARI

Anlaşmanın tamamlanmasının önündeki engel, ABD'nin Su-35 alması halinde Mısır'a yaptırım uygulamakla tehdit etmesiydi. 200'den fazla F-16, düzinelerce AH-64 Apache helikopteri ve yüzlerce M-1 Abrams tankından oluşan filosunun çalışabilirliği riske giren Mısır, alımdan vazgeçti.

Rusya daha sonra bu Su-35'lerden 11'ini Endonezya'ya satmaya çalıştı, ancak Endonezya Hava Kuvvetleri komutanı, Fransız Rafale ve Amerikan F-15EX lehine Su-35'in jet alımından vazgeçildiğini duyurdu.

İddiaya göre İran, Su-35'i eğitimi için, Hava Kuvvetleri'nden (IRIAF) Rusya'ya gönderilmek üzere 30 adet F-14A Tomcat, MiG-29 Fulcrum ve F-4E Phantom II pilotunu şimdiden seçti. Savunma anlaşması Ocak ayında imzalanırsa, eğitim hemen başlayacak ve 2022'nin ortalarında 24 Su-35SE'nin tamamı teslim edilecek.

S-400 ALIMI, MİG-29 VE SU-24 YÜKSELTMESİ DE VAR

Silahlanma anlaşması kapsamında, 23 MiG-29 ve 25 Su-24MK uçağının ömrünü uzatma, revizyon ve yükseltmenin de olduğu, bu çalışmaların İran tesislerinde gerçekleştirileceği bildirildi.

Alınacak silah paketi, İran nükleer program tesisleri (İsrail'in açıkça 'vururuz' dediği tesisler) gibi stratejik alanlara daha iyi koruma sağlamaya çalışacak iki adet S-400 uzun menzilli uçaksavar füzesi bataryasının satın alınmasını içeriyor.

KAYNAK: STAR.COM.TR
YORUMLAR 16
  • vatandas 2 yıl önce Şikayet Et
    etraftaki kıskacında daralirken Türkiye iran la ilişkileri güçlendirmek.
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Iran ilk fırsatta bizi satar.abd irandan daha merttir nokta.
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    RUSYA BÖYLE BİR HATA YAPMAMALI umarım rusya böyle bir hata yapmaz
    Cevapla
  • Memoram 2 yıl önce Şikayet Et
    Iki ülke ticaret yapıyor ama anlaşmalar hic alakası olmadığı halde 3. Ülke abd parasıyla dolarla oluyor adamlar nasıl bir sistem kurduysa başka paralar dış ticarette kabul görmüyor.
    Cevapla
  • Salih 2 yıl önce Şikayet Et
    Karsiligi olmayan yesil kagitlar!
    Cevapla
  • Fert 2 yıl önce Şikayet Et
    işte düşünülmesi gereken nokta burası.Doğru tespit. Rusya bile bu anlaşmaları dolarla yapıyor. Türkiyede bazı ihaleler yabancı şirketlere verildiğinde dolarla yapılması Twiter goygoycularının dikkatini çekiyorda neden dolar dünyada kabul görüyor diye soran yok.
    Cevapla
  • Hakan 2 yıl önce Şikayet Et
    Dolar dünyanın rezerv parası işte. Amerikalılar boşuna dolar bizim paramız sizin sorununuz demiyor
    Cevapla
  • çeçen 2 yıl önce Şikayet Et
    iran'ın nükleer bomba yapma kararlılığı Türkiye'nin de önünü açar.İsrail ve ABD Türkiye karşıtı blok oluşturup bizi de kuşatıyor.(Yunanistan,GKR,YPG,Fransa ,Mısır).Bizim içinde başka yol kalmadı. Geciken vebalini öder.
    Cevapla
  • sorgu 2 yıl önce Şikayet Et
    bizim uçaklardan ses yok birden konu kapandı
    Cevapla
  • Salih 2 yıl önce Şikayet Et
    Reis"kötü komsu ev sahibi yapar" diyor; INSALLAH kendi MMU` mizi yapariz...
    Cevapla
  • Hakan 2 yıl önce Şikayet Et
    Kapanmadı Biden yönetimi uçakların satılmasına ticari yönden ötürü sıcak bakıyor. Sorunu çıkartan kongrede ki İsrail lobisi, Yunan ve Ermeni kökenli vekiller
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türk havacılığının altın çağı! TEBER Güdüm Kiti atış testi!
Yeni Renault Kangoo Türkiye'de satışa sunuldu! İşte fiyatı