Biden ve Putin telefonda restleşti: Gerilimi düşür yoksa saldırıya geçeriz

ABD Başkanı Biden, Rusya Devlet Başkanı Putin ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, Ukrayna'nın doğusunda yaşanan gerilimde tansiyonun düşürülmesi çağrısında bulunurken, olası işgal durumunda NATO'nun karşılık vereceğini söyledi.

GİRİŞ 31.12.2021 11:00 GÜNCELLEME 31.12.2021 11:01
Bu Habere 40 Yorum Yapılmış

ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, tansiyonun yükselmesine yol açan Ukrayna konusunu ele almak üzere telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

"TANSİYONU DÜŞÜR, YOKSA MÜTTREFİKLERİMİZLE SİZE KARŞILIK VERİRİZ"

TSİ 23.35’te başlayan görüşme yaklaşık 50 dakika sürdü. İki lideri son 1 ayda ikinci kez bir araya getiren görüşmeye dair Beyaz Saray’dan açıklama geldi. Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jen Psaki yazılı açıklamasında, "Başkan Biden, Rusya'yı Ukrayna ile tansiyonu düşürmeye çağırdı. Biden, Rusya'nın Ukrayna'yı daha fazla işgal etmesi halinde ABD ve müttefiklerinin kararlı bir şekilde yanıt vereceğini açıkça belirtti" ifadelerini kullandı. Sözcü Psaki, "Biden ayrıca, önümüzdeki yılın başlarında NATO-Rusya Konseyi aracılığıyla NATO'da ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nda ikili Stratejik İstikrar Diyaloğu ile başlayarak diplomasiye olan desteğini dile getirdi. Biden, bu diyaloglarda önemli ilerlemenin, tansiyonu yükseltmek yerine düşürme ortamında gerçekleşebileceğini yineledi" ifadelerini kullanarak Biden’ın Putin’e Ukrayna sorunun çözümünde diyalog ve diplomatik yolları işaret ettiğini belirtti.

PUTİN'DEN BIDEN'A KARŞILIK: BÜYÜK HATA OLUR

Putin ise, ABD'li mevkidaşı Biden'ı Ukrayna krizinde alınabilecek yaptırım kararlarının ABD-Rusya ilişkilerini tamamen bozabileceği konusunda uyardı. Putin, olası yaptırımların "çok büyük bir hata" olacağını söyledi.

KREMLİN'E GÖRE ABD UKRAYNA’DA SİLAH KONUŞLANDIRMAYACAK

Kremlin Dış Politika Danışmanı, Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Yuri Uşakov'dan da görüşmeye dair açıklama geldi. Uşakov, görüşmede bir nükleer savaş ihtimalinin kabul edilemezliğinin vurgulandığını ifade ederek, "Başkan Biden'ın görüşme sırasında bir nükleer savaşın başlatılamayacağını ve bunun kazananı olmayacağını birkaç kez vurgulaması çok önemli. Amerikalılar, ABD ve Rusya'nın dünyadaki en büyük nükleer potansiyeli olduğunu düşünerek bundan hareket ediyorlar" dedi. Liderlerin Avrupa'nın güvenliği ve Ukrayna konularını ele aldıklarını hatırlatan Uşakov, "Biden, Rusya ve ABD'nin hem Avrupa'da hem de dünyanın başka yerlerinde barış ve güvenliği sağlama çabalarında kilit bir rol oynayabileceğini ve oynaması gerektiğini vurguladı. Bu görüşme sırasında ABD tarafından duyulan ana nokta, Başkan Biden'ın, ABD'nin Ukrayna'da saldırı silahları konuşlandırma niyetinde olmadığını açıkça belirtmesiydi" ifadelerini kullandı. ABD'nin Ukrayna'ya saldırı silahları konuşlandırmayacağına yönelik ifadelerine Vladimir Putin'in karşılık verdiğini aktaran Uşakov, "Başkan Putin bu konunun Amerikalılara önerilen ve yapılması planlanan kapsamlı müzakerelerde masada olması planlanan dosyalardan biri olacağını kaydetti" dedi.

İKİLİ İLŞKİLER KONUŞULMADI

Uşakov liderlerin iki ülke arasındaki ilişkilere değinmediğini belirterek, "Bu görüşme tamamen güvenlik garantileri konularına ayrılmıştı. İkili ilişkiler gündemde yer almadı. Güvenlik garantileri konusundaki müzakerelerin başarılı olması halinde bunun doğal olarak belirli bir normalleşmeye ve hatta belki de genel olarak ikili ilişkilerde bir iyileşmeye yol açacağı fikri vurgulandı" ifadelerini kullandı.

10 OCAK’TA YENİDEN GÖRÜŞÜLECEK

Biden ile Putin’in aralarındaki müzakereleri yeni yılda da sürdürme kararı aldığını belirten Uşakov, "Liderler yeni yıl sonrasında da telefonla temasları sürdürme konusunda anlaştılar. Taraflar Cenevre'deki görüşmelere ek olarak müzakereleri diğer yollarla takip edeceklerini kaydetti. Gerektiğinde birbiriyle iletişim kuracak ve müzakere heyetlerine talimatlar verecekler" dedi. 10 Ocak'ta yapılması planlanan Rusya- ABD müzakerelerinden sonra başkanların görüşme gerçekleştirebileceğini söyleyen Uşakov, "Başkanların böyle bir görüşme planlamaları oldukça ihtimal dahilinde. O zaman değilse başka zaman. Önemli olan başkanların temasları sürdürme konusunda anlaşmaları. Başkan Putin bu müzakerelere büyük önem verdiğimizi, ancak müzakerelerin gevezeliğe dönüşmemesi gerektiğini söyledi. Bu nedenle öncelikle sadece müzakere sürecinin kendisini beklemiyoruz, endişelerimiz doğrultusunda somut sonuçlar bekliyoruz" dedi.

Biden ile Putin arasındaki telefon görüşmesinin, 10 Ocak’ta ABD ile Rusya arasında Ukrayna konusunda gerçekleştirilecek güvenlik görüşmelerini şekillendirmesi bekleniyor.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 40
  • urfalı 2 yıl önce Şikayet Et
    Rusya yı suriye ye getiren pkk yı ypg yi kartondan ordular kurduran nato değilmi...Gizli ambargo F35 ler mühimatlar bizlere parasıyla vermiyenler teröriste bedava verenler nato değilmi.Yarım asırdan fazla bizleri ab kapısında bekleten haçlı itifakı değil mi...Bizim bu savaşta tarafsız olmak en büyük kazanç olur. Güneye petrol bölgesine kaymalı ve azerbaycan la sınırı birleştirmeliyiz...
    Cevapla
  • bekir 2 yıl önce Şikayet Et
    havlayan köpek ısırmaz - Kırım işgal edildi ilhak edildi ne yaptı nato Gürcistan işgal edildi ilhak edildi ne yaptı nato -sibiryada yaşayan muhtemelen ölmüş 3 ihtiyara abd deki varlıklarına ki yok öyle bir varlık el koydular - tam bir komedi - zaten ukrayna devlet başkanının esas işi komedyenlik - şaklabanlık yaparak seçildi ve aynen devam ediyor
    Cevapla
  • hakkı 2 yıl önce Şikayet Et
    Batı blokundan acilen ayrılmalıyız. kendi blogumuzu oluşturmalıyız. her iki bloguda yanımızda tutmalıyız
    Cevapla
  • Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu nato denen haçlı birliği bize olacak en ufak bir saldırıda yanımızda durmaz hatta kendisi bile saldırır biz bugün rusyaya karşı hamle yaparsak rusyada ilerisinde bize hamle yapar bunlar öyle ıraka suriyeye saldırmaya benzemez 13 tane nükleeri tüm abdyi yok edecek güçte nükleer kapasiteli bir ülke ayrıca biz 100 yıldır bize saldırmayan ruslar bizim ne işimiz var abd itinin yanında komşumuza saldıralım ukrayna nato üyesi bile değilken.
    Cevapla
  • Yahya 2 yıl önce Şikayet Et
    Almanyada hakkini arayacak kadar gelistinmi ya turbanin bahane olur sınır dışı edilmene yada dinin islamsa o olur yada turksen en kötüsü bu dogru allah yolunda allaha yoldaş bir türk olursaniz tüm almanya size dusman olur
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyareti ertelendi!
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kudüs'ü savunmak insanlığı savunmaktır