Hollanda'da hükümet kuruldu! Türk kökenli iki kadın bakan oldu

Hollanda'da Başbakan Rutte liderliğinde oluşturulan 4 partili koalisyon hükümetinde, Türk kökenli 2 kadın bakan olarak görev yapacak. Dilan Yeşilgöz Güvenlik ve Adalet Bakanı, Günay Uslu ise Kültür ve Medyadan Sorumlu Devlet Bakanı oldu.

Hollanda'da hükümet kuruldu! Türk kökenli iki kadın bakan oldu
Hollanda'da hükümet kuruldu! Türk kökenli iki kadın bakan oldu
GİRİŞ 03.01.2022 08:30 GÜNCELLEME 05.01.2022 16:42
Bu Habere 37 Yorum Yapılmış

Hollanda'da 17 Mart'ta yapılan genel seçimlerin ardından 271 gün süren pazarlıkların ardından kurulmasına karar verilen koalisyon hükümetinde yar alacak bakanlar kesinleşti.

Mark Rutte'nin 4. kez başbakanlık koltuğuna oturacağı hükümette, 28 bakan yer alacak. Rutte dışında, bakanlar kurulu 14 kadın, 14 erkek üyeden oluşacak.

Peygamber efendimize hakaret eden öğretmene sahip çıktı!Dilan Yeşilgöz Peygamber efendimize hakaret eden öğretmene sahip çıktı!

'Ermeni soykırımı var' diyen 5 Türk vekil!'Ermeni soykırımı var' diyen 5 Türk vekilden biri Dilan Yeşilgöz

Bakanlar kurulundaki 2 kadın üye ise Türkiye kökenli politikacılar Dilan Yeşilgöz Zegerius ve Günay Uslu.

Mark Rutte'nin lideri olduğu Liberal sağ eğilimli Özgürlük ve Demokrasi Partisi (VVD) Milletvekili olan Dilan Yeşilgöz Zegerius, Hollanda'nın yeni Güvenlik ve Adalet Bakanı olacak.

Günay Uslu ise, sol liberal eğilimli Demokratlar 66 Partisi (D66) tarafından, dışarıdan Medya ve Kültürden Sorumlu Devlet Bakanı olarak atandı.

Dilan Yeşilgöz Zegerius

DİLAN YEŞİLGÖZ KİMDİR?

Ankara'da 18 Haziran 1977 yılında doğan Dilan Yeşilgöz'ün babası Yücel Yeşilgöz, 12 Eylül 1980 askeri darbesi öncesi Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) çatısı altında çalışmış bir isim. Yücel Yeşilgöz, darbe sonrası 1980 yılında Türkiye'den kaçarak Hollanda'ya sığınma talebinde bulunmuş.

Dilan Yeşilgöz de annesi ve kız kardeşi ile birlikte 1984 yılında Hollanda'ya yerleşmiş.

Amsterdam Üniversitesi'nde sosyo-kültürel bilimler eğitimi alan Yeşilgöz, 2014-2017 yılları arasında Amsterdam Belediye Meclisi üyeliği yaptı.

Yeşilgöz, 2017 seçimlerinde VVD listesinden Hollanda Temsilciler Meclisi'ne girdi.

Geçen mart ayındaki seçimlerde yeniden milletvekili olan 25 Mayıs 2021'de geçici hükümette ekonomik işler ve iklimden sorumlu Devlet Bakanlığı görevine getirilen Yeşilgöz, yen hükümette Güvenlik ve Adalet Bakanı olarak görev yapacak.

SÖZDE ERMENİ SOYKIRIMI

Daha önce yaptığı açıklamalarda Türklere ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret edilmesinin serbest olması gerektiğini savunan Yeşilgöz, 2018 yılında Hollanda'da sözde Ermeni soykırımını tanıyan 5 Türk kökenli milletvekilinden de biriydi.

Günay Uslu

GÜNAY USLU KİMDİR?

Günay Uslu ise, Afyonkarahisar'a bağlı Emirdağ ilçesi kökenli bir ailenin çocuğu. Amsterdam Üniversitesi'nde kültür tarihi üzerine doktora yapan 49 yaşındaki Günay Uslu, Avrupa kültür tarihi, mirası ve müzeler konusunda uzman.

Amsterdam Eye Film Müzesi Denetleme Kurulu Başkan olan Uslu, aynı zamanda Lahey'deki Mauritshuis Müzesi ile Rembrandt Derneği'nin de danışma kurulu üyesi.

Turizm şirketi Corendon'un kurucusu Atilay Uslu'nun kardeşi olan Günay Uslu, aynı zamanda, ailesinin şirketinde de geliştime direktörü olarak görev yapıyordu. Günay Uslu, Hollanda hükümetinde Medya ve Kültürden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevini üstlenecek.

HOLLANDA'DA İLK KEZ 2 TÜRK AYNI ANDA KABİNEDE YER ALDI

Hollanda hükümetinde aynı anda ilk kez 2 Tür kökenli isim bakanlık görevinde bulunacak.

Başbakan dışındaki 28 üyenin yarısı kadınlardan oluşan yeni Hollanda hükümetinde, Maliye Bakanlığı'nı D66 lideri Sigrid Kaag üstlenecek. D66'lı bir başka kadın politikacı olan İsveç kökenli eski İçişleri Bakanı Kasja Ollongren de, yeni dönemde Savunma Bakanlığı koltuğuna oturacak.

Hollanda'nın yeni Dışişleri Bakanı ise, Hıristiyan Demokrat Parti (CDA) lideri Wopke Hoekstra olacak.

Liberal partiler VVD ve D66 ile muhafazakar CDA ve Hıristiyan Birliği (CU) partilerinden oluşan yeni Hollanda hükümeti, 10 Ocak'ta Kral Willem - Alexander tarafından kabul edildikten sonra, yemin ederek göreve başlayacak.

KAYNAK: BBC TÜRKÇE
YORUMLAR 37
  • hasan 2 yıl önce Şikayet Et
    ben hollandada yasiyorum. eyer bu ikisi turkiye devletini sevseydi turk bayragini turk halkina sahip çikan bir zihniyete sahip olsalardi asla hollandada bu konuma gelemezlerdi. şimdi kisaca şöyle söyliyim bunlar turk dinini bunlar turk halkina benimsemeyen hollandalilar gibi dusunen yasayan turukle alakalari olmayan insanlardir. bunlar ÖZELLİKLE Recep tayip erdogan hukumetine sevmeyen ve dusman gibi gören insanlardir. hollandada biraz turk milliyetci olursan dinine bagli kulturune bagli. ulken turkiyeyle gurur duyarsan birak politikaci milletvekilligi seni ögretmen bile etmezler memur bile olamasin devlet dairelerinde bile seni çalistirmazlar.
    Cevapla
  • Murat Ak 2 yıl önce Şikayet Et
    sen maden cok iyi birisin ozan sende erdoganin yanina gide bilirsin kimse zorla tutmuyor sizi degilmi burda hizmet ediyor burda ekmek yiyorsa buranin kanularina uymak zorunda yoksa kimse kimseye boyle bir gorev vermez
    Cevapla
  • vatan 2 yıl önce Şikayet Et
    avrupada müslüman kökenli hiçbir türk, kürt, arap, vs. devlette önemli bir göreve getirilmez. getirilenlerin hiç biri ne türktür ne de kürt. bunların seceresi osmanlı nüfus kayıtları yok edilip soyadı kanunu ile herkese bir türk adı verilerek gizlenmiştir. Bunlar 100 senedir türkiye devletinin her kademesini ele geçirmiştir ve hala da bir çok önemli ve kritik görevi ellerinde bulundurmaktadır. Bu ülke bunlardan temizlenmedikçe kUr-Enflasyon-Fazi üçgeninden kurtulma şansı yoktur...
    Cevapla
  • hakan 2 yıl önce Şikayet Et
    kaçak hainin kızı şimdiki fetöcülerin kızı gibi aynı emirdağlı farklı ondan zarar gelmez
    Cevapla
  • Yorgun 2 yıl önce Şikayet Et
    Dilan tehlikeli kadın vesselam
    Cevapla
  • HAKAN 2 yıl önce Şikayet Et
    Allah aşkına ne türkü adı kalmış aynı boris joansın bunlardan bize fayda gelmez türkmüş kurban olsunlar adına bari adlarırıda değiştirseler jan dündar meselaa
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yunanistan neye hazırlık yapıyor? Neden Demir Kubbe'nin peşine düştü?
Cumhurbaşkanı Erdoğan çocuklarla bir araya geldi