Kazakistan’da protestolar nedeniyle Almatı ve Mangistau'da OHAL ilan edildi

Kazakistan’ın batısındaki Janaözen kentinde LPG zammına karşı başlatılan protestoların ülke geneline yayılması sonucu Almatı şehri ve Mangistau eyaletinde Olağanüstü Hal (OHAL) ilan edildiği bildirildi.

Kazakistan’da protestolar nedeniyle Almatı ve Mangistau'da OHAL ilan edildi
Kazakistan’da protestolar nedeniyle Almatı ve Mangistau'da OHAL ilan edildi
GİRİŞ 05.01.2022 02:36 GÜNCELLEME 05.01.2022 10:48
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in imzaladığı kararnamede, ülkede kamu güvenliğini sağlamaya yönelik durumun ağırlaşması nedeniyle 5-19 Ocak tarihleri arasında Almatı şehri ile Mangistau bölgesinde OHAL ilan edildiği belirtildi.

Ülkenin eski başkenti Almatı’da binlerce kişinin katıldığı gösteriler devam ediyor. Polisin, ses bombası ve göz yaşartıcı gaz kullanarak müdahale ettiği göstericiler ise taş atarak karşılık veriyor. Ülkede Facebook ve Telegram gibi sosyal medya uygulamalarına erişim ise kısıtlandı.

2 Ocak’ta ülkenin Hazar Denizi kıyısındaki Mangistau eyaletine bağlı Janaözen kentinde LPG fiyatına yapılan zamma karşı sürücülerin başlattığı gösteriler, daha sonra eyaletin merkezi olan Aktau şehrine sıçradı.

Kazakistan’ın tüm petrol ve doğal gaz rezervlerinin bulunduğu batı kesimindeki Atırau, Aktöbe ve Oral şehirlerinde düzenlenen destek amaçlı gösteriler, öğleden sonra ülkenin diğer kesimlerine yayılarak halk gösterilerine dönüştü.

Kazakistan Başbakan Yardımcısı Yerali Tugjanov başkanlığında kurulan özel hükümet komisyonu, Aktau’da protestocularla görüşerek LPG fiyatını litre başına 50 tengeye (0,11 dolar) düşürdüklerini, ayrıca protestoya katılan kişilere yönelik herhangi bir hukuki ceza uygulanmayacağını belirtti.

Buna rağmen devam eden gösterilerde mevcut yönetim sistemini eleştiren siyasi sloganlar atıldı ve halkın sosyoekonomik durumunun iyileştirilmesine ilişkin öneriler sunuldu.

Cumhurbaşkanı Tokayev, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, göstericilerden ülke istikrarı ve birliğini baltalamayı amaçlayan “yıkıcı kişilerin” çağrılarına uymamalarını istedi.

1 Ocak 2022 tarihi itibariyle ülkede LPG'nin litre fiyatı 60 tengeden 120 tengeye çıkarılmıştı. Bu durum özellikle araçların yüzde 90’ının LPG ile çalıştırıldığı Mangistau eyaletinde büyük tepkiye yol açmıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 3
  • Chp ve yandaslari 2 yıl önce Şikayet Et
    Turana adim atilirken, Türkün töresine örf ve adetlerine tekrar yönlenme girisimlikleri olurken, türk düsmani chp ve yandaslari demekki kazakustani karistirma derdine girmisler, ayni gezide oldugu gibi, ayni 80 li yillsrda kardesi kardese kirdirdigi gibi, bunlarin maksati türkü yok edip batiya veya komministlere teslim etmek, chp hep malesef türkün ve islamiyetin karsisinda durmustur, bunu her defasinda ispatliyorlar, Allah bu soysuzlara firsat vermesin, uyanik olalim kardesler
    Cevapla
  • Timur 2 yıl önce Şikayet Et
    evet türk birliğine karşı adımlar atılmaya başlandı
    Cevapla
  • Kim olacak 2 yıl önce Şikayet Et
    Türk birligi mi vardi ? Biz niye görmedik ?
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Mücahitler, F-16 bombalarıyla 2 işgalci birliği havaya uçurdu!
Yüzyılın en büyük projesi olan "Kalkınma Yolu projesi"nin bölge için neden önemli?