Arşivdeki teknik arıza 74 yıllık skandalı ortaya çıkardı: Filistin köylerini yok edin

İsrail'de sansürlenen ancak yaşanan teknik hata nedeniyle ilk kez ortaya çıkan 1948 yılına ait bazı belgeler, İsrailli yetkililerin Filistinli kadınlara tecavüzü ve Filistin köylerinin yok edilmesini savunan ifadelerini gün yüzüne çıkardı.

Arşivdeki teknik arıza 74 yıllık skandalı ortaya çıkardı: Filistin köylerini yok edin
Arşivdeki teknik arıza 74 yıllık skandalı ortaya çıkardı: Filistin köylerini yok edin
GİRİŞ 08.01.2022 10:30 GÜNCELLEME 08.01.2022 10:37
Bu Habere 90 Yorum Yapılmış

Haaretz gazetesinin haberine göre, geçtiğimiz günlerde İsrail Devlet Arşivinin internet sitesinde yayınlanan belgeler, İsrailli yöneticilerinin Temmuz 1948'de yaptığı bir toplantının dökümünü içeriyordu.

1948 Arap-İsrail Savaşı dönemine ait dijitalleştirilmiş belgelerde, Yahudi asker ve sivillerin Filistinli Araplara karşı işlediği savaş suçlarına ilişkin İsrailli yöneticilerin bazı beyanları karartılarak sansürlendi.

İsrail'in kurucu lideri David Ben-Gurion

SANSÜR KAZASI SKANDAL İFADELERİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARDI

Ancak sitede yaşanan teknik bir hata nedeniyle, bazı cümlelerin üzerinde sansür amacıyla kullanılan karartmaların tek bir tıklama ile kaldırılabildiği görüldü.

Haaretz'in sansürsüz halini de paylaştığı belgelere göre, toplantıya katılan İsrail'in ilk Tarım Bakanı Aharon Zisling, 1948'de Yahudilerin Arap kadınlara yönelik "tecavüz olaylarını affedebileceğini" söylüyor.

Zihling, şu ifadeleri kullanıyor:

"Ramle'de tecavüz vakaları yaşandığını varsayalım. Tecavüz olaylarını affedebilirim ama diğer eylemleri affetmeyeceğim."

David Ben-Gurion (solda) ve Eski İsrail Savunma Bakanı General Moshe Dayan

BEN-GURION'DAN "FİLİSTİN KÖYLERİNİN YOK EDİLMESİ" ÇAĞRISI

Belgenin ilerleyen sayfalarında sansürlenen bir diğer ifade ise İsrail'in kurucusu ve ilk Başbakanı David Ben-Gurion'a ait.

Belgenin sansürlü versiyonunda Ben-Gurion'un "Köylerin toptan yıkılmasına karşıyım" sözlerine yer veriliyor. Ancak karartılan cümleler açığa çıktığında, İsrail liderinin tam olarak şu ifadeleri kullandığı görülüyor:

"Köylerin toptan yıkılmasına karşıyım. Ancak büyük tehlike oluşturan ve büyük tehlike oluşturacak yerler var ve bunları yok etmemiz gerekiyor."

Toplantıdaki İsrailli yetkililer ayrıca Kudüs, Yafa ve Hayfa gibi kentlerde "Yahudi askerler kadar sivillerin de savaş suçlarına karıştığını" belirtiyor ve Yahudi sivillerin bile bu savaş suçlarına ortak olması karşısında şaşırdıklarını ifade ediyor.

Filistin'deki Büyük Felaket (Nekbe)

FİLİSTİN'DEKİ BÜYÜK FELAKET: NEKBE

Tarihi Filistin topraklarında 14 Mayıs 1948'de İsrail devletinin kuruluşunu ilan eden David Ben Gurion, 1948 Arap-İsrail Savaşı'nda da ülkesinin liderliğini yapmıştı.

Filistinliler, İsrail'in 14 Mayıs 1948'de işgal ettiği Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan etmesi ve Filistinlileri zorunlu göçe tabi tutması nedeniyle 15 Mayıs'ı "Nekbe" (Büyük Felaket) olarak anıyor.

İsrail'in tarihi Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan etmesi, Filistinliler için onlarca yıldır devam eden felaketler silsilesinin başlangıcı oldu.

Haaretz gazetesinde yayımlanan haber

KAYNAK: AA
YORUMLAR 90
  • Ertuğrul 2 yıl önce Şikayet Et
    Kulaklar sağır gözler kör vicdanlar ölmüş beyinler dumura uğramış. Sözde Ermeni katliamı belgeye dayanmadığı halde dünya bizim üzerimize cullaniyor ancak belgeli İsrail katliam yapıyor müslüman uyuyor.
    Cevapla
  • mantikli 2 yıl önce Şikayet Et
    Eyyy israil Allah seni Kahhar ismi ile kahretlesin.
    Cevapla
  • nuri kavak 2 yıl önce Şikayet Et
    abdulhamit'i devirip israil devletinin kurulmasına yardım eden ve bugün bile o misyonu sürdüren bizim ülkemizin siyasi ve kodamanları kim? EY TÜRK HALKI UYANIN ARTIK. Bizim, bizden başka tek dostumuz yok bu dünyada.
    Cevapla
  • sait dbakır 2 yıl önce Şikayet Et
    allah sizi kahr etsin alcak kafirler
    Cevapla
  • Metin 2 yıl önce Şikayet Et
    Belgeye ne gerek var yapıyorlar zaten büyük hamileri abileri dünyada onlar Filistin'de Suriye'de yapıyorlar zaten
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hakim Ziyech iddiası: Al-Shabab'a gidecek! Galatasaray'a piyango vurdu
Bayiler aracı aldıktan sonra zam yapamayacak