Dünyanın en büyük buz dağı A68 yok oldu

Bir dönem "dünyanın en büyük buzdağı" olarak görülen "A68" adı verilen devasa buz kütlesi artık yok. Dev buz kütlesinden eriyen milyarlarca ton suyun okyanusa karışarak ekosistem için ciddi tehlike oluşturduğu belirlendi.

Dünyanın en büyük buz dağı A68 yok oldu
Dünyanın en büyük buz dağı A68 yok oldu
GİRİŞ 21.01.2022 14:17 GÜNCELLEME 21.01.2022 14:17
Bu Habere 23 Yorum Yapılmış

Dünyanın en büyük buzdağıydı. 2017'de anakaradan koptuğunda yaklaşık 6 bin kilometrekarelik alanı kaplıyordu. Üç buçuk yılda hızla eridi, yok oldu.

A68 adı verilen dev buz kütlesi, eriyerek bıraktığı tatlı su ve minerallerle ekosistemi tehdit ediyor.

A68 buzulu dünyanın donmuş en büyük buz kütlesiydi.

Leeds Üniversitesi bilim insanları, A68'in erimesinin çevre üzerindeki etkisini inceledi.

2017'de Antarktika'dan koptuktan sonra eriyerek değişen boyutlar uydu verileriyle hesaplandı.

1 TRİLYON TONLUK BUZ ERİDİ

En hızlı erime sıcak iklime sahip Güney Georgia adasına yaklaştığında gerçekleşti. Eriyen su miktarı günlük bir buçuk milyar tonu aştı.

Dünyanın en büyük buzulu olarak bilinen A68 yok oldu.

Buzdağı, nisan ayına kadar sayısız küçük parçaya bölündü ve sonunda tamamen gözden kayboldu.

Sonuç olarak A68'den yaklaşık 1 trilyon tonluk buz eridi.

BİYOLOJİK DEĞİŞİME NEDEN OLUR

Bilim insanları bu erimenin ekosistem üzerinde uzun süren ve hissedilebilir büyüklükte etkisi olacağı uyarısında bulunuyor.

A68 buzulu daha önce de uzmanlar ve bilim insanları tarafından araştırılmış, yok olma tehlikesi üzerine çalışmalar yapılmıştı.

Uzmanlara göre, eriyen buz kütlesinden salınan tatlı su, okyanustaki su akıntılarındaki dengeyi değiştirebilir.

Erime sonucu okyanusa karışan mineral ve organik maddeler ise planktonların çoğalmasına sebep olabilir. Bu da yeni biyolojik değişimleri beraberinde getirebilir.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 23
  • Gerçekler 2 yıl önce Şikayet Et
    Van gölünün 2 katindan az küçük, daha dogrusu nerdeyse van gölünün birbuçuk katı büyüklüğünde bir buz kütlesi kopmuş ve eriyip okyanusa karışmış, ne yapabilir koskoca okyanusa,neyi degistirebilirki. Okyanusa 1 yilda,yağan yagmurlar ve karisan tatli sular bunun enaz 100 kati daha fazla.insanlari korkutacaklarina, antatikadaki kopmalara ve eko sistemin degisimine neden olan,gizli gizli yapilan Nükleer denemeleri biraksinlar .abd,rusya,Çin gibi devletler.
    Cevapla
  • Guaidoglu 2 yıl önce Şikayet Et
    Problem yok. Dünya tarihinde böyle durumlar herzaman olmus. Dünya hatta bir zamanlar kar topu gibiymis. Arastirmacilara inanbilirsek gelecek 30 ve 50 bin sene sonra dünya buz cagina giriyor. Yani Dünya kendi isini yapiyor. Insanoglu kendi ne yapiyor ona baksin ve deyistirsin. Iyi insan nasil olurum arayisina girsin.
    Cevapla
  • Ercan 2 yıl önce Şikayet Et
    Mefkuresi, dünyayı kıyamete zorlamak, insan nüfusunu 500 milyon evet yanlış okumadınız 500 milyona kadar düşürmek isteyen bir güruh var, bu güruh bunun için, virüs, savaş, nükler bomba vs yok edici ne varsa kullandılar, dahasını, şeddelisini de kullanacaklardır, efendileri şeytan olan şeytan ile irtibatlı olan bu güruhun "Küresel ısınma" dillerinde pelesenktir, bu ısınma olayını bizzat bunların yaptığı kanaatindeyim. Anlayacağınız dünya da nerede bela var ise altında bu güruhu aramalı ve tüm ülke devletleri bu güruh ile mücadele etmelidir. Aksi halde planlarında başarılı olma ihtimalleri yüksek.
    Cevapla
  • Bayram 2 yıl önce Şikayet Et
    Allah dilemeden hiç bir şey olmaz
    Cevapla
  • vatansever 2 yıl önce Şikayet Et
    Tonlarca su eridi tonlarca su yer altina cekildi nehirler göller doldu buhar oldu yagmur oldu sel aldi denize karıştı yada uzaydanda gelen buz parcalarida elbet vardi su oldu toprağa denize karisti .Allah kerim biz önümüze bakalim iyi şeyler düşünelim iyi bir yil geçirelim hayirli cumalar ...
    Cevapla
  • kutuplar 2 yıl önce Şikayet Et
    kutuplarda bazıları gizli çalışmalar yapıyorlar. sırf dünyanın dengesini bozmak için buz dağlarını eritip, kütle şeklinde mevcut yerinden kopartıp sürüklenmesini sağlamış ve böylece mevcut yerinden uzaklaştıkça erimesini sağlamış olabilirler. o yüzden dikkatli olmamız lazım. bu gizli çalışmaları yapanlara da gerekli cezaların verilmesi lazım.
    Cevapla
  • İlim ve atı 2 yıl önce Şikayet Et
    İllumunati yapıyor bunları
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Harita paylaşıldı! 45 il için peş peşe uyarılar
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan İranlı mevkidaşıyla görüştü