İsviçre’ye göçenler geri dönüyor

İsviçre Federal İstatistik Dairesi, ülkede 2011-2020 yılları arasında gelişen göç dalgalarını inceledi. Ortaya çıkan sonuç ilginç. İsviçre’ye göç edenlerin yüzde 52’si, 10 yıl içinde kendi ülkelerine geri dönüyor

İsviçre’ye göçenler geri dönüyor
İsviçre’ye göçenler geri dönüyor
GİRİŞ 23.01.2022 16:30 GÜNCELLEME 23.01.2022 16:30

İsviçre Federal İstatistik Dairesi (FSO), 10 yıllık nüfus gelişme istatistiklerini (STATPOP) inceledi. 31 Aralık 2010 tarihi itibarıyla başlayan incelemede, İsviçre’ye göç eden yabancıların büyük bir çoğunluğunun kendi ülkelerine geri döndükleri tespit edildi. Elde edilen sonuca göre, özellikle Kuzey Amerika’dan gelen kişiler İsviçre’de uzun süre kalmıyor. Paylaşılan verilere göre, Kuzey Amerika’dan gelenlerin yüzde 80’i göç ettikten 10 yıl sonra İsviçre’yi terk etti.

Afrika’dan gelen göçmenlerde bu durum daha da dikkat çekici. Bu insanların yüzde 40’ı altı aylık kısa bir sürenin ardından İsviçre’den ayrıldı. Nedeni tam olarak tespit edilemezken, İsviçre Federal İstatistik Dairesi, bu kişilerin sığınma başvurusunda bulunamayıp İsviçre’yi terk eden kişiler olabileceğine işaret etti.

10,7 MİLYON KİŞİNİN BİLGİSİ İNCELENDİ

Federal İstatistik Dairesi, araştırma kapsamında 2011-2020 yılları arasında 10,7 milyon kişinin kayıtlarını inceledi. Bu kişilerin yüzde 76’sına ilişkin göç kaydı tespit edilemedi. 2011 yılında İsviçre’den göç edenlerin yüzde 50’si de 2020 yılında ülkelerine geri döndü. Bunların üçte ikisini, ilk üç senenin ardından geri dönenler oluşturdu. Yabancılarda bu oran yüzde 17 olarak tespit edilirken, 2011 yılında İsviçre’ye taşınan 223 bin kişinin yüzde 52’sinin 2020 yılına kadar ülkelerine geri döndükleri görüldü.

Paylaşılan verilerde, İsviçre’ye göç edenlerin çoğunun Avrupa’dan gelen kişiler olması öne çıktı. Buna göre, her yıl 100 binden fazla insan Avrupa ülkelerinden İsviçre’ye göç ediyor. Araştırma sonuçlarını değerlendiren FSO Göç Uzmanı Johanna Probst’a göre, farklı köken gruplarının kalıcı oturma izni alma şansları değişiklik gösteriyor.

ÇOĞUNLUĞUN GEREKÇESİ AİLE YA DA GÖÇ

FSO, İsviçre’ye göç etme gerekçelerini de inceledi. 2017 yılında ayrıntılı incelenen verilerde, Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkelerinden gelen kişilerin yüzde 43’ünün mesleki gerekçelerle, yüzde 55’inin de ailevi gerekçelerle göç ettikleri görüldü. Toplamda yine ailevi gerekçeler öne çıkarken (yüzde 43), mesleki gerekçeyle İsviçre’ye göç edenlerin oranı yüzde 32 olarak açıklandı. Somut sebep bildiren kişilerin gerekçeleri arasında üçüncü sırada yüzde 6 ile iltica başvuruları geldi.

HER YIL YAPILACAK

Yıllık değişikliklerin de incelendiği veriler, İsviçre’de bu yönde yapılan araştırmaların en geniş kapsamlısını oluşturdu. Göç ve göçmenlik hakkında konuşulmasını kolaylaştırmayı amaçlayan İsviçre Federal İstatistik Dairesi, 2011’de başlayan bu araştırmayı sürdürmeyi planladıklarını açıkladı. Basına aktarılan bilgilere göre FSO, ilerleyen yıllarda yıllık bulguları da kamuoyuyla paylaşmayı hedefliyor. 

 

KAYNAK: AYDINLIK AVRUPA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
AK Parti'den İsrail'in alçak paylaşımına sert tepki: Katliam şebekesini rahatsız ediyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Hollanda Başbakanı ortak basın toplantısı düzenledi