Burkina Faso'da darbe! Ordu yönetime el koydu! Türkiye ve BM'den açıklama!

Burkina Faso'da ordu, hükümeti feshettiğini ve yönetime el koyduğunu duyurdu.

Burkina Faso'da darbe! Ordu yönetime el koydu! Türkiye ve BM'den açıklama!
Burkina Faso'da darbe! Ordu yönetime el koydu! Türkiye ve BM'den açıklama!
GİRİŞ 24.01.2022 22:18 GÜNCELLEME 24.01.2022 22:18
Bu Habere 69 Yorum Yapılmış

Dün başlayan askeri hareketliliğin ardından bir grup asker devlet televizyonu RTB'de darbe bildirisi okudu.

Bildiri, kendilerine "Kurtuluş ve Restorasyon için Yurtsever Hareket (MPSR)" adını veren grup adına Yüzbaşı Kader Ouedraogo tarafından okundu.



'İKTİDAR DEVRİLDİ'

Ouedraogo, Cumhurbaşkanı Roch Christian Kabore iktidarının devrildiğini ve Yarbay Paul-Henri Sandaogo Damiba'nın MPSR'nin lideri olduğunu söyledi.



SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ

Yüzbaşı Ouedraogo, anayasanın askıya alındığını, hükümetin ve meclisin feshedildiğini, gece yarısından itibaren hava ve kara sınırlarının ikinci bir emre kadar kapalı tutulacağını ve ikinci bir emre kadar 21.00'den 05.00'e kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini belirtti.

TÜRKİYE'DEN AÇIKLAMA GELDİ

Dışişleri Bakanlığı, Burkina Faso'da darbe girişiminde bulunulduğu ve Cumhurbaşkanı Roch Marc Christian Kabore'nin alıkonulduğuna ilişkin haberlerin derin endişeyle karşılandığını açıkladı.

7 YIL ÖNCE DE DARBE GİRİŞİMİNDE BULUNULMUŞTU

BUrkian Faso'da eski Devlet Başkanı Blaise Compaore'nin eski askeri yardımcısı olan Gilbert Diendéré, 2015 yılında darbe girişiminde bulunmuş, söz konusu girişim kitlesel protestolar sonucu başarısız olmuştu. Darbe girişiminden aylar sonra, Kabore ulusal seçimleri kazanarak ülkenin 49 yıl sonra orduya bağlı ve geçici olmayan Devlet Başkanı olmuştu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Burkina Faso'da darbe girişiminde bulunulduğuna ve Cumhurbaşkanı Roch Marc Christian Kabore'nin alıkonulduğuna ilişkin haberleri derin endişe ile karşılıyoruz. Dost ve kardeş Burkina Faso'nun anayasal düzeni ile toplumsal barış ve istikrarının bozulmamasını temenni ediyoruz. Türkiye, içinden geçtiği bu hassas dönemde Burkina Faso'nun yanında olacaktır."

BM'DEN AÇIKLAMA!

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Burkina Faso'daki darbeyi kınayarak, darbe liderlerine silahlarını bırakma çağrısı yaptı.

Guterres, Sözcüsü Stephane Dujarric aracılığıyla yaptığı açıklamada, Burkina Faso'daki gelişmeleri derin endişeyle takip ettiğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Roch Christian Kabore'nin nerede bulunduğu ve güvende olup olmadığından duyduğu endişeyi dile getiren Guterres, Burkina Faso'da yapılan darbeyi güçlü şekilde kınadı.

Darbe liderlerine silahlarını bırakması ve ülkenin devlet başkanı ile kurumlarının korunması çağrısında bulunan Guterres, Burkina Faso'daki tüm tarafları itidal ve diyalog kurmaya davet etti.

YORUMLAR 69
  • Kamil 2 yıl önce Şikayet Et
    Artık hatalarımızı tekrar etmeyip , başka devletlerin İçişleri konusunda keskin ve patronvari açıklamalar yapmayı bırakmamız iyi bir gelişme “ Evet endişeyle karşılıyoruz ” Bize ne sisi den pisi den ! Biz her biriyle iyi ilişkiler tesis etmenin bir yolunu buluruz . İsrail , Mısır ve Libya'nın doğusunda ki yönetimlerle ortak menfaatleri öne çıkaran dostane ilişkiler kurmalıyız .
    Cevapla
  • Heidi-Polyana Okuyan 2 yıl önce Şikayet Et
    Yinede şahlanıyor aman Kolbaşı (Yüzbaşı) nın kısrağı. En eyi diktadörlükten en kötü demoktasi yönetimi eftaldir. Kim demiş lan bu sözü. Millet Sadamı , Kaddafi yi Mumla arıyor bu zamanda.
    Cevapla
  • bahoç 2 yıl önce Şikayet Et
    hangi ülke TÜRKİYE ile iyi ilşki kuruyorsa peşine darbe gerçekleşiyor demek ki bize içimizde ki düşmanlar kadar dışarıda dişi geçmeyen dolaylı yolla intikam peşinde
    Cevapla
  • Muhittin Aksoy 2 yıl önce Şikayet Et
    Hic bir devletin ic iclrine karismayin TC herkesle iyi ve dos olmali Ticaretin devam etmeli.
    Cevapla
  • Selam 2 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye ile bağlantıya geçen ve anlaşma yapan ülkelerde darbe olması tesadüf mü? Zalim Fransa kimseye bırakmak istemiyor. Milli olmayan darbeci ucuz ve kemikçi ordu mensupları.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Azerbaycan 'Tarihi bir olay' diyerek duyurdu! Ermenistan kabul etti
Uyarı yapıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sesiyle dolandırıcılık girişimi